• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

hej,
wczoraj odebrałem, Giulietta 2.0 JTDM2 170KM, nero etna
Nic nie trzeszczy, biegi wchodzą bardzo dobrze - szczególnie pierwszy bieg.
Bedę na bieżąco informował i pisał wrażenia z jazdy :)
Jest zaje...ie! Aż się nie chce wychodzić z samochodu :)

Ostatnio przestawilem sie na paliwo v-power 95 shell ogolnie nie tankuje juz zwyklej 95 i na "tanszych stacjach"...
co jak co ale zauwazylem duzo spokojniejsza prace silnika... :)

Zniknal mi problem ze sprzeglem ktory mialem...od czasu kiedy leje tylko v power praktycznie nie slychac roznicy gdy auto jest na luzie ze sprzeglem wcisnietym lub bez... nie ma juz tego jeb..ego halasu :)

Moze to moja wina ze wlewalem zwykle 95...nie wiem jakie dokladne zalecenia...

http://www.auto-swiat.pl/1-sila-paliwa

Ostatnia edycja:
Panowie ja od lat (co najmniej 10-ciu) jeżdżę tylko na paliwie V-power (czasami w sytuacjach podbramkowych statoil lub BP, ale też paliwa premium) i nigdy żadnych problemów spowodowanych niewłaściwym paliwem z silnikiem nie miałem. A wracając do frazy przewodniej tego wątku to własnie mam na budziku ok 10tyskm i następujace spostrzeżenia, dostrzeżone usterki:
-Przy 7 tys km wymieniony został olej oraz wgranie nowego oprogramowania centralki wtrysku (dowiedziałem się również od fachowca z ASO że stary sposób czyli odłączenie akumulatora na minimum 15min w celu resetu parametrów komputera pokładowego i przywrócenia ustawień fabrycznych, działa w Giulietcie i jest wręcz częstokroć zalecany - parę drobiazgów potem trzeba zaprogramować ale to pikuś)
-Wymieniony głośnik BOSE w drzwiach prawych przednich (spalona cewka i brzęczał)
-Skrzynia chodzi bezproblemowo i bezgłośnie - poczatkowe problemy z wrzuceniem I biegu ustapiły
-Poprawiono mocowanie gabek wygłuszających bagażnika (jedna śruba była przepuszczona w złym miejscu wygłuszenia co uniemozliwiało składanie tylnych siedzeń)
-Nic we wnętrzu nie skrzypi, zawieszenie też jest ok.,lakier w stanie idealnym.
-Ostatnio spryskałem uszczelkę tylnej wycieraczki sprajem silikonowym, była zbyt twarda i puszczała kropelki wody w czasie deszczu - zapewnia to jej lepszą szczelność (polecam zabieg)
-Spalanie ustabilizowało się na akceptowalnym (przy moim stylu jazdy) poziomie

dziekuje :)

ja od ponad 3 lat jeżdżę na BP Ultimate Diesel. Żadnych problemów z silnikiem. Też polecam.
Do mojej Giulietty też leję i bedę wlewał Ultimate.
Jeżeli Cie stać na auto typu Julka to powinno Cie stać na paliwa premium. :P napewno nie bedziesz żałował(a) :)

A tę zwykłą 95 tankujesz w Holandii czy w Polsce?

95 tankuje-tankowalem w NL :) bo od kilku dni nie wlewam tego
wydaje mi sie ze nie ma roznicy czy to w polsce czy w holandii tak i tak rozrabiaja po swojemu :P

teraz tylko v-power :)

---------- Post added at 17:09 ---------- Previous post was at 17:07 ----------

dziekuje :)

ja od ponad 3 lat jeżdżę na BP Ultimate Diesel. Żadnych problemów z silnikiem. Też polecam.
Do mojej Giulietty też leję i bedę wlewał Ultimate.
Jeżeli Cie stać na auto typu Julka to powinno Cie stać na paliwa premium. :P napewno nie bedziesz żałował(a) :)

Ja tak szczerze nie przywiazywalem uwagi to tego... nawet nie chodzilo o cene, nie jestem fachowcem :P
dopiero ostatnio ktos mi powiedzial czy wyczytalem gdzies ze lepiej dla autka szczegolnie nowego.... a jak lepiej dla Julki to sprobowalem i czuje duzo roznice.

Ostatnia edycja:
Ostatnio przestawilem sie na paliwo v-power 95 shell ogolnie nie tankuje juz zwyklej 95 i na "tanszych stacjach" (...) Zniknal mi problem ze sprzeglem ktory mialem...od czasu kiedy leje tylko v power praktycznie nie slychac roznicy gdy auto jest na luzie ze sprzeglem wcisnietym lub bez... nie ma juz tego jeb..ego halasu :)

Nie mam wykształcenia technicznego ale co ma paliwo do sprzęgła?

.... Czy lakier masz pastelowy? Nie ma żadnych odprysków na tylnych błotnikach?
Pisałem wielokrotnie, że lakiery pastelowe w naszym klimacie się nie sprawdzają.... - mam metalic black etna i nie ma żadnych odprysków
Co do paliwa to tajemnica paliw premium (niezależnie od marki) polega na dodatkowym ich odsiarczaniu, czasami w tym celu są syntetyzowane z gazu ziemnego (V-power)

Ostatnia edycja:
Nie mam wykształcenia technicznego ale co ma paliwo do sprzęgła?

haha znowu ktos ma ze mnie ubaw :P
Co jak co ale jak dowodu nie pokaze to nikt nie uwierzy co ma paliwo do sprzegla ( nagram i pokaze moze uslyszycie roznice...)
akurat mam nagranie z czasu jak bez sprzegla Julka chodzila jak traktor :P i nagram teraz to porownacie :)

---------- Post added 08-06-2011 at 00:04 ---------- Previous post was 07-06-2011 at 23:54 ----------

Ale tu nie chodzi o 95 vs 98 tylko 95 vs 95 premium.
Dokladnie...

Jabolek ma rację, też mieszkam w Holandii i krótko stwierdzam, że wole lać v powera od zwykłego diesla.. Jakość to przepaść!
W PL v power nie jest nawet takiej jakości jak eurosave diesel w Holandii.

To że po puszczeniu pedału sprzęgła zmienia się charakterystyka pracy silnika też potwierdzam , zwłaszcza jak jest zimny bardziej słychać delikatny klekot zaworów,
ale bez przesady różnica jest niewielka, przynajmniej u mnie .

No wlasnie u mnie roznica byla ogromna...teraz zrobila sie niewielka roznica po jezdzie na v-power 95 (przejechane prawie 25tys).... przedtem nawet w serwisie byli zaniepokojeni co bylo powodem do planowanej rozbiorki Julki...niestety nie mialem czasu zostawic Julki w serwisie w NL jak myslalem wiec za miesiac bedzie rozbierana we Wrocku...

No wlasnie u mnie roznica byla ogromna...teraz zrobila sie niewielka roznica po jezdzie na v-power 95 (przejechane prawie 25tys).... przedtem nawet w serwisie byli zaniepokojeni co bylo powodem do planowanej rozbiorki Julki...niestety nie mialem czasu zostawic Julki w serwisie w NL jak myslalem wiec za miesiac bedzie rozbierana we Wrocku...
Z tym rozbieraniem w ADF to bym sie 10x zastanowil... Jesli maja takich mechanikow jak lakiernikow, to nie wykluczone, ze po naprawie bedzie diesel ;)

Amortyzatory
Powrót