• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Sugerujesz że nie stać mnie na takie auto ? Bardzo możliwe gdyż nie żyję kredytami jak większość polaków :)

Aktualnie myślę o kupnie nowszego auta, posiadam prawie nowego forda focusa (jeżdźony on nowości) i widzę sporą różnicę w zakupie nowego auta z salonu (mam na myśli awaryjność).
Myślę o MiTo bo cena jest bardzo kuszącą tyle że za bardzo trąci Punto, więc mój wzrok jest raczej skierowany w stronę Guliett'y,

Dodatkowo nie będę pozdrawiał kolegów z trójmiasta z Alfo-Ferrari, gdyż nie są moimi kolegami, rozumiem zatem że są twoimi, więc mogę ich pozdrowić od Ciebie :)

Nie obrażam użytkowników forum, sami zrobili to już dawno temu, narzekając na auto klasy raptem średniej (jak już wspomniałem), ja mam świadomość za co płacę i czego się spodziewać.
Mam nadzieję że niedługo również będę prowadził Giuliett'e, myślę o Benzynie - bo ostatnich dieslach, chętnie poczuję ponownie zapach oktanów w powietrzu...

A tak poza tym 130 za Kompakt od AlfaRomeo ? Za takie kwoty można mieć świetnie wyposażoną 159 - która jest z zupełnie innej półki :)

Pozdrawiam Użytkowników Forum, i żeby zawsze starczyło na ratę Leasingową :)

Drogi Enzo_pl
Ja nie siedze w "twojej" kieszeni :) wiec nic nie chce sugerowac :P ( tak szczerze to nie o to chodzi czy ktos ma kase czy nie, ze moze wydac gotowke...kto chce to wydaje, ale na dostanie kredytu trzeba miec bardzo dobre dochody i jest dosc ciezko szczegolnie kiedy sie jest w mlodym wieku-moge powiedziec o sobie...a po co wydawac gotowke jak mozna ratki placic a procentu nawet sie nie odczuje....bo praktycznie go nie ma :P....)

Podalem cene 130tys dla Giulietty TCT na maxa wyposazona wiec jest tego warta, a to ze jest w cenie 159 to juz inna kwestia, tylko ze jak dla mnie to 2 kompletnie inne auta...

Przy okazji pozdrawiam "kolegow" z klubu Alfo-Ferrari :P wszyscy jestesmy jak wielka rodzina :)

Ostatnia edycja:
Abstrahując od jakiś wygórowanych oczekiwań - dziś zadzwoniłem do serwisu zapytać czy Julka na długo u nich zagości :) Bo w sumie to nie wiem ile mam tankować w 159 :) Pan powiedział że zdiagnozowano usterkę w skrzyni - zamówiono części - niestety nie wiadomo jeszcze jak z dostępnością. W związku z tym mam sobie spokojnie do pełna zatankować bo to potrwa :( Więc w moim przypadku te dzwięki to nie są jakieś subiektywne odczucia czy tym bardziej wyolbrzymione oczekiwania.

O efektach naprawy będę na bieżąco informował :)

Ostatnia edycja:
Właśnie przymierzam się do kupna MiTo QV, i liczę że większość zdań z tego tematu to, narzekania "Polaczków" bo wydali 75 tyś i teraz chcieliby żeby auto w wolnej chwili zrobiło obiad, popsrzątało w domu, a najlepiej to jeszcze żeby zrobiło la.ske !
Sorki za OT, ale nie mogę się powstrzymać. Jako zajmujący się sprzedażą, takich klientów jak enzo_pl polecam wszystkim handlowcom, złoto czlowiek, kupuje nie marudzi, nie patrzy na jakość, nie narzeka na usterki, można mu sprzedać wszystko mówiąc, będzie Pan zadowolony, ten typ tak ma:D Koniec OT

Człowieku... Pracuję od 7 lat w reklamie, prowadziłem jedne z większych kampanii w Polsce również dla dużych zagranicznych firm, w tym włoskich (Rintal - Producent schodów projektowanych przez Giugiaro).
Wiem o sprzedaży produktów premium więcej niż ty, więc nie wyśmiewaj mnie publicznie, tylko dlatego że wiem iż alfa jest jedynie alfą, a kwota za to auto jest śmieszna w porównaniu do aut wyższych klas.

Kochasz alfe to godzisz się z tym jak się prowadzi, jak spala paliwo i ile kosztuję i zabiera ci czasu na serwisy ! Proste.

Ostatnia edycja:
45 stron wątku (większość to luźne dywagacje na temat posiadanych aut i usterek występujących w innych markach...), więc pora zrobić małe podsumowanie, bo ktoś może odnieść błędne wrażenie, że Gulietta to bubel za duże pieniądze. Koledzy zacytowani w tym wątku, niech nie biorą uwag do siebie – ich wypowiedzi posłużyły tylko do ilustracji problemu. Postaram się wymienić wszystkie opisane w tym wątku usterki:
1) Najpoważniejszy jak się wydaje problem to skrzynia biegów, „haczenie” I biegu i głośny hałas podczas pracy
...
-awarii uległ mechanizm różnicowy-część na zamówienie, naprawa 1 tydzień
...
Haczenie ustępuje po ułożeniu się skrzyni (właśnie ok. 10tys km), a poważne usterki (wymagające interwencji serwisu i rozbiórki skrzyni) wystąpiły u 3 osób - ASO oczywiście nie umywają rąk

2) Zacinająca się klapka wlewu paliwa – najczęściej przyczyną było zamarznięcie zatrzasku, ostatecznie wymagała drobnej regulacji
.... Klapka wlewu paliwa zaciela mi sie w momencie gdy dostala sie woda i zamarzla, ..
3) Piszczące sprzęgło – problem występował zimą
...ja już przeszedłem problem piszczenia sprzegla, pojechalem do ASO nasmarowali i teraz chodzi jak ta lala. ...
4) Skrzypienie zawieszenia – typowe dla zawieszenia wielowahaczowego w niskich temperaturach
...Czasami, po przejechaniu mokrej trasy, skrzypnie zawieszenie ( tylko ostrych progach)..
..
Temperatura na zewnatrz +12 Zawieszenie ani razu nie zgrzytalo ....
5) Skrzypienie elementów wnętrza w dużej mierze zależy od temperatury zewnętrznej i wersji wyposażenia
6) Usterki lakiernicze i spasowanie blach – szczególnie duże u jednego kolegi – jak ty odbierałeś to auto w salonie po ciemku?- żarcik.
.... i ukuło mnie w oczy że chromowana listwa okalająca szyby oraz drzwi wcale się ze sobą nie schodzi w moim egz.
..
7) Kłopot z metalizowanymi klamkami i oprawkami halogenów. Potwierdza się że lakiery pastelowe raczej nie nadają się do naszego klimatu
....A poza tym standard na klamce po ,lewej stronie już 3 pęcherzyki i jedna czarno/rdzawa kropka na oprawce halogena :(

...I jeszcze zapomniał bym jakości białej pasteli , po 4K mam już 2 dziurki od kamieni gdzie widać blachę ,
....
9) Brzęczący głośnik w drzwiach pasażera
...głośnik w drzwiach pasażera pobrzękiwał czasami..
- ASO wymienia go bez problemu, bo przyczyna jest uszkodzona cewka
8) Zawieszenie centralki wtrysku – wgranie nowego oprogramowania załatwiło sprawę
... Mianowicie poziom oleju się o jakieś 8-10mm ponad maksimu. dodatkowo od 2 dni pali jak smok - przy jeździe miejskiej wczoraj dzienny przebieg pokazał zużycie paliwa 18l/100km, a dzisiaj 17l/100km....
Wszystko się wyjasniło siadło oprogramowanie centralki wtrysku. Olej zmieniony, oprogramowanie też ....
9) Jako oddzielny przypadek potraktuję wypowiedzi kolegi:
...Zasadniczo po ostatniej serii usterek doszedłem do stanu wrzenia. To jest moja pierwsza i ostatnia Alfa.
.....
wszystko pięknie tylko kolega nie chce zrozumieć że auto powypadkowe już nie będzie tak samo funkcjonowało jak nowe....
Pisałem o tym wcześniej, przypomniałem teraz, bo chcę być rzetelny w swoich ocenach. To był prawy przód - odpowiadając na pytanie z innego wątku - błotnik, maska, zderzak, trochę rzeczy które są tam zlokalizowane (jako że pod maską wykorzystano chyba każdy centymetr, to trochę bambetli się pogniotło). ....

Pominałem oczywiście wszystkie utyskiwania np. na chropowaty plastik – ludzie gdzie mieliście oczy jak zamawialiście auto?????
Aktualnie na forum mamy 31 Giuliett, poważne usterki to tylko te dotyczące skrzyń biegów, czyli 3, co daje usterkowość na poziomie 9,6%, czyli 90,4% aut bez poważnych usterek, co jest dużo powyżej średniego poziomu dla aut klasy kompaktowej (raport DEKRA). Proponuję zapomniec o naszej narodowej słabości ZZWN (zawiść zazdrość wieczne niezadowolenie) i czerpać radość z jazdy, a czasami pogłośnić radio...

Ostatnia edycja:
O efektach naprawy będę na bieżąco informował :)

O, robią ci skrzynię? Usterka z zacinającą się jedynką jest zdiagnozowana od miesięcy, tylko że słyszałem (tydzień temu), że wciąż nie wiedzą jak to rozwiązać. Je ze swoim czwartym biegiem też póki co jężdżę i klnę co jakiś czas. Daj znać. Zmieniasz auto?

---------- Post added at 14:55 ---------- Previous post was at 14:52 ----------

9) Jako oddzielny przypadek potraktuję wypowiedzi kolegi:

A niesłusznie, bo z tysiąc razy pisałem, że niektóre rzeczy były od nowości. Te ponaprawowe usterki zresztą usunięto, chyba rzeczywiście był padnięty termostat, czy cośtam co sugerowałeś, nie pamiętam już - w każdym razie w części którą wymienianio i która przyszła nowa, więc tyle w kwestii kontroli jakości we włoszczyźnie. : )

Presostat (czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji, który steruje pracaą wentylatorów przy załączonej klimatyzacji) - na 100% uległ uszkodzeniu w wyniku wypadku

O, robią ci skrzynię? Usterka z zacinającą się jedynką jest zdiagnozowana od miesięcy, tylko że słyszałem (tydzień temu), że wciąż nie wiedzą jak to rozwiązać. Je ze swoim czwartym biegiem też póki co jężdżę i klnę co jakiś czas. Daj znać. Zmieniasz auto?

Podobno doszli o co chodzi - nie za bardzo w to wierzę ale poczekam :) Niestety późno się dodzwoniłem i nie dowiedziałem się konkretów oprócz tego co napisałem.
Generalnie chyba kolega Żuczek dobrze napisał - nie spodziewam się precyzji skrzyni którą oferowały mi niemieckie samochody (tak jak w VW nie spodziewam się polotu :)) - ale mam nadzieję na poprawę tego co jest.
Ot pojeździłem teraz 159'ką i to nie jest to (żeby było jasne chodzi o skrzynie) co oferuje choćby moja nowa Astra IV.
Chyba Włoska specyfika pracy skrzyni jest jednak mniej kulturalna i głośniejsza. Trudno mi się wypowiadać autorytatywnie bo miałem w życiu raptem ze 3 może 4 Włoskie auta. Trudno mi powiedzieć Panowie - ale mnie ta specyfika drażni :)

Puki co czekam w zaznajomionym salonie na pierwszą jazdę F20 (późny sierpień ew początek września - bo ceny już znam) jeśli się jakoś polubimy z jej tyłem - to pewnie klamka o powrocie do BMW (118i) zapadnie.

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:26 ----------

4
6) Usterki lakiernicze i spasowanie blach – szczególnie duże u jednego kolegi – jak ty odbierałeś to auto w salonie po ciemku?- żarcik.

Maćku trudno było przy odbiorze który trwa "chwilę" zobaczyć cały lakier pod lupą. Natomiast spasowanie blach u mnie nie jest istotą sprawy - jest nią spasowanie rurkowych uszczelek z listwami aluminiowymi otaczającymi drzwi. Tu chodzi o sposób mocowania tego - a w zasadzie jego brak - w salonie było prosto, wystarczyło pootwierać kilkukrotnie drzwi i efekt pokazywałem.

Wiesz co .... ale akurat pierwszy link to auto z 2000 roku z Bóg wie jakim przebiegiem nie jest dla mnie odniesieniem - bo ja kupiłem nową AR w 2011 roku , kolejny Opla to Astra III (konstrukcja z 2005) w którym potwierdzam skrzynia była licha - ale ja wspominam post wyżej o nowej Astrze 4 którą odebrałem praktycznie razem z Julką :) Porównujmy coś z głową :) Ludzie ja nie robię krucjaty - miałem tamte mam Julkę - nie odpowiada mi, nie pasuje i tyle - i tylko tyle :) JEST GORZEJ i nikt mnie nie przekona do tego co czuje :) Poza tym ja nie piszę o awarii skrzyni (bo ta może się wszędzie zdarzyć - tylko o sposobie kulturze pracy) która to mi osobiście nie odpowiada.

Jest kolega zadowolony - super :) Cieszę się .... no wybacz ja niestety czuję niedosyt .... po BMW E87, po Golfie MKV, Po Tiguanie, (I piszę o skrzyni ew. jakości montażu) Nic więcej :) Żadnej wrogości - żadnej ewangelizacji - tylko subiektywne odczucia.

PS. Tak się zastanawiam .... czy ja za wiele wymagam .... i pomyślałem co bym kupił jakby pieniądze nie były problemem. Otóż Niemiecką technikę Włoski Temperament - Gallardo :) Ale to tylko dygresja :)

Ostatnia edycja:
Szanowni koledzy,
jeździłem trzema VW Passatami od nowości, ale żadna skrzynia nie chodziła mi tak precyzyjnie jak w AR156 2.0 JTS.
Zaryzykuję stwierdzenie, że moja julkowa skrzynia powoli zbliża się do tej samej kultury pracy :)

Może mam tylko szczęście :cool:

Ostatnia edycja:
Jeśli mamy porównywać niemiecką technologię z włoską to muszę przyznać, że skrzynia w mojej Julce jest bardziej precyzyjna niż w Mini Cooperze. Nigdy nie miałem sytuacji, że nie trafiła w bieg etc. a ten ledwie słyszalny stukot między 2ką a 3ką wcale mi nie przeszkadza :)

Jeśli mamy porównywać niemiecką technologię z włoską to muszę przyznać, że skrzynia w mojej Julce jest bardziej precyzyjna niż w Mini Cooperze. Nigdy nie miałem sytuacji, że nie trafiła w bieg etc. a ten ledwie słyszalny stukot między 2ką a 3ką wcale mi nie przeszkadza :)
hej,
zróbmy kiedyś spotkanie TYLKO Giuliett, żeby sprawdzić czy taki "stukot" występuje również u mnie, bo ja niestety nic nie slysze... :P
może u mnie wszystko jest OK ze skrzynią, albo mam słuch do bani ;)

A ja po prostu korzystam z zestawu Bose i jest to o wiele zdrowsze dla psychiki niż wsłuchiwanie się w prawdziwe, albo urojone stukanie - koła zębate poruszane są wodzikami, a te blokowane są zatrzaskami ( najczęsciej kulki dociskane sprężynami) na pozycji danego biegu - może ich pracę słyszycie

Czekam na konkretny dzien :)
nie wybieracie się nad morze?
Bydgoszcz jest często na trasie południe-północ :)
zapodajcie temat w dziale Spotkania/Zloty. Zróbmy spotkanie TYLKO GIULIETTA, byloby super. Niesamowite piękności w jednym miejscu....

Amortyzatory
Powrót