• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] urwane szpilki kolektora wydechowego.

Nikt się nie zastanawiał żeby takie szpilki dorobić, przecież taka szpilka nie jest skomplikowana. Można zlecić wykonanie takich szpilek z materiału 40 HM i dać do ulepszania. Po takim zabiegu te szpilki będą nie do zniszczenia, ewentualnie wtedy to może nie wytrzymać gwint w głowicy :)

- - - Updated - - -

Swoją drogą te szpilki nie urywają się bo są za słabe, wytrzymałość takiej szpilki na zerwanie jest duża. Moim zdaniem jest to proces zmęczeniowy spowodowanym częstym gradientem temperatur, a co za tym idzie zmienną rozszerzalnością cieplną elementów. W dużej mierze w tym procesie "pomaga" DPF nagrzewając kolektor do bardzo wysokich temperatur.

W ASO te szpilki są już z nowym numerem i oznaczeniem (poprawione) To coś pewnie było na rzeczy że zastąpili wcześniejsze tymi nowymi.

Koledzy, mam pytanie związane ze szpilkami trochę od innej strony. Przykładam się do samodzielnej wymiany turbiny. Jak pójdzie gładko, to dam sobie radę. Potencjalnym ryzykiem są właśnie szpili (1.9 JTDm). Na co zwrócić uwagę, żeby zminimalizować ryzyko ukręcenia szpilek podczas demontażu turbiny? Z jakim momentem później dokręcać nakrętkę, żeby nie ukręcić szpilek?

Witam
Ja też dołączam się do tego pytania co przedmówca tylko że ja mam 2.0 czy w tym silniku też są problemy z owymi szpilkami? Jeszcze jedno co mogło spowodować uszkodzenie wirnika od strony zimnego powietrza? Jak zajrzałem do turbo profilaktycznie to się przeraziłem wyglądem właśnie tego wirnika który został postrzępiony,luz na walku nie wydaje się jakiś duży, czy te malutkie kawałki wirnika mogły wpaść do silnika? Oczywiście turbo zamierzam wymienić jak najszybciej. Co myślicie o regenerowanych np takiej http://genesisturbo.pl/genesis159/2...ana-alfa-romeo-159-20-jtdm-170-km-787274.html. czy tylko nówka?

Regenerowane to loteria.
Problem ze szpilkami może wystąpić zawsze, ale jak już ściągacz turbo to szpilki załóż nowe.

Mógłbyś trochę jaśniej z tą płaszczyzną kolektora? Z mechaniką nie jestem na bakier ale nie wszystko wiem stąd moje pytanie.
Pozdrawiam

Jak plaszczyzna kolektora przylegajaca do uszczelki i glowicy bedzie krzywa to wymiana samych szpilek pomoze tylko na chwile i kolejne pojda sie kochac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Regenerowane to loteria.
Problem ze szpilkami może wystąpić zawsze, ale jak już ściągacz turbo to szpilki załóż nowe.

Kolego, podpowiesz jakiś patent na wykręcenie starych szpilek żeby ich nie pourywać? Zastanawiam się czy przypadkiem większego ryzyka nie ma przy próbie wykręcania zapieczonych szpilek, niż przy założeniu turbo na stare? Szpilki i nakrętki mam nowe na wymiane, ale tak jak wyżej - zastanawiam się czy prędzej nie ukręcę ich przy wykręcaniu niż przy dokręcaniu turbo na starych? :)

Stare szpilki się urwą prędzej czy później. Potem dopiero jest problem z wykręceniem.

Dobra panowie a ja mam zapytanie odnośnie samych szpilek. Uszczelkę dorwałem ale szpilki dopiero mam możliwość załatwić po 6 maja w pobliskiej hurtowni części do AR a ja do majówki potrzebuje auto poskładać. Ma ktoś jakieś numery gdzie znajdę je po zamienniku? Pokazywał mi facet jakieś szpilki które kosztują 2zl sztuka i ma je na miejscu a te stricte ori z ASO 14zl za sztukę. Wziąłbym już nawet te droższe dla świetego spokoju chociaż to jest 7x drożej i dopiero za dwa tygodnie :/ czy to nie będzie tak ze te tańsze strzela po 500km?
Podobno są one od jakiegoś benzyniaka.

P.S. Czy te szpilki z nowego numeru po 2009r są lepsze? I jeśli mam możliwość wyboru to brać te z lifta?

Ostatnia edycja:
Dobra panowie a ja mam zapytanie odnośnie samych szpilek. Uszczelkę dorwałem ale szpilki dopiero mam możliwość załatwić po 6 maja w pobliskiej hurtowni części do AR a ja do majówki potrzebuje auto poskładać. Ma ktoś jakieś numery gdzie znajdę je po zamienniku? Pokazywał mi facet jakieś szpilki które kosztują 2zl sztuka i ma je na miejscu a te stricte ori z ASO 14zl za sztukę. Wziąłbym już nawet te droższe dla świetego spokoju chociaż to jest 7x drożej i dopiero za dwa tygodnie :/ czy to nie będzie tak ze te tańsze strzela po 500km?
Podobno są one od jakiegoś benzyniaka.

P.S. Czy te szpilki z nowego numeru po 2009r są lepsze? I jeśli mam możliwość wyboru to brać te z lifta?

Kupowałem oryginalne u tanifiat na Allegro. Zapłaciłem za komplet z nakrętkami ok. 100 - miał od ręki.

Dorwałem szpilki w ASO ostatecznie ale kilka telefonów musiałem wykonać. Idą do mnie z Bielska-Białej, będę miał je na jutro. 10 szpilek 100zł i 10 nakrętek ok 45zł.
Dobierane Wg VIN'u mojej 9tki więc będą to raczej te przedliftowe szpiki bo auto mam 06 rok.
Jaki powienien być przybliżony koszt robocizny by się nie dać oskrobać?
Uszczelkę + szpilki + nakrętki + planowanie kolektora jest w moim zakresie i ja za wszystko płaciłem/płacę.
Facet tylko demontuje i montuje kolektor i składa auto do kupy. Jaka cena będzie uczciwa?
Dla mnie i dla niego?

[MENTION=40284]Nyku[/MENTION]
To już zależy od tego czy zna temat czy nie, jak ktoś temat przerabiał to praca będzie szła sprawniej, ale trzeba albo cały przód zrzucić albo jednostkę. U mnie akurat pękła szpilka na 1 i 3, ale że robie kilka innych rzeczy przy okazji to zrzucili cały silnik z auta. Tak to wyglądało wczoraj :) http://imgur.com/a/ew8OF , dzisiaj motor już do budy przykręcony.

Co do kosztu, jutro odbieram to dam znać w przybliżeniu ile policzyli za sam kolektor tylko nie wiem jak bardzo miarodajną informacją to będzie dla Ciebie. Pozdrawiam serdecznie

Ok 2k za porządnie zrobioną robotę(wykręcenie starych szpilek, założenie nowych, nowe szpilki turbo, uszczelki , planowanie kolektora) to uczciwa cena.

Jaki powienien być przybliżony koszt robocizny by się nie dać oskrobać?
Uszczelkę + szpilki + nakrętki + planowanie kolektora jest w moim zakresie i ja za wszystko płaciłem/płacę.
Facet tylko demontuje i montuje kolektor i składa auto do kupy. Jaka cena będzie uczciwa?
Dla mnie i dla niego?
U mnie w 2,4 była urwana jedna szpilka, ta najgorzej dostępna. Robota obejmowała demontaż, planowanie kolektora, nową uszczelkę i oczywiście montaż. Koszt 500zł w Zbynio Team w Łodzi, czyli warsztacie specjalizującym się w alfach. 300zł, to robocizna, planowanie i uszczelka po 100. Przynajmniej tak miałem na fakturze. Szczerze mówiąc spodziewałem się, że wyjdzie więcej.

Ale robiłeś tylko 1 szpilkę? Nawetjesłi tak, to i tak tanio jak za wybebeszenie całego przodu. Poza tym by zrobić to dobrze i na długo robi się oczywiście wszystkie szpilki.

Szczerze mówiąc to nawet nie wiem, czy wymieniali tylko jedną szpilkę, czy wszystkie, bo wtedy jeszcze nie byłem za dobrze zaznajomiony w temacie. Ale skoro nie powiedzieli mi o wymianie wszystkich, to pewnie wymienili tylko tą jedną. Naprawa była mniej więcej rok temu. Do tej pory awaria się nie powtórzyła.
Co do ceny, to specjalizują się we włoskich samochodach, robili to już wiele razy, więc myślę, że z demontażem i montażem nie zeszło im się jakoś długo.

Witam, mam pytanie, mam przedmuch z okolic kolektora, widać ślady sadzy na turbinie od strony silnika, najprawdopodobniej jakaś szpilka się urwała silnik 1.9 16v. Czy są jakieś konkretne "polecane" szpilki zamienniki orginałów czy lepiej ori? alfa 06r

Amortyzatory
Powrót