[159] urwane szpilki kolektora wydechowego.

Tak dwa. Długi i krótki, najprościej rzecz ujmując. O ile z długim nie ma problemu - tutaj możesz wybierać firmę do woli i zasobu portfela (Conitech, Gates, Bosch, Dayco itd.), to z krótkim w 90% tylko ori AR. Można też Dayco i spokojnie u mnie nie piszczy. Choć ori wg mnie jest trwalszy. Jeździłem na nim do zmiany na Dayco i ten ostatni po 2 tygodniach unieruchomienia lekko pisnął ale momentalnie ustało. Tego problemu nie było z ori (ma jakąś domieszkę, która powoduje, że jest bardziej elastyczny, ciągliwy). Tyle w skrócie i w miarę prosto dla amatora.
Tutaj masz częściowo temat:
https://www.forum.alfaholicy.org/15...0842-napiecie_paska_alternatora_2_4_jtdm.html
https://www.youtube.com/watch?v=2vx5tlBdKMc
PASKI ALFA!!!!.jpg PASKI ALFA 159, ROLKI..jpg

Dziękuję za odpowiedź. Czyli na teraz mam już zamówione: komplet szpilek kolektora z nakrętkami, dwa paski osprzętu długi i krótki (alternator, pompa wspomagania, klimy), uszczelka kolektora i wydechu oraz zestaw uszczelek do turbo. Raczej chyba już nic więcej nie będzie potrzebne chyba że po drodze wyskoczą jakieś kwiatki z napinaczami, turbo albo alternatorem.

Pomyśl o rolkach i napinaczu - nr 5 i 8 na szkicu wyżej. A jak z paskiem rozrządu i pompą wody? Wymienione, czy do wymiany, bo to wtedy jedna robota przy zdejmowaniu przodu.

Wymieniałem i zrobiłem już 45 tyś km jeszcze następne 45 i wymiana :) więc na teraz odpada. Ze szkicu wynika że potrzebuję 1 rolkę (nr.8) i 1 napinacz z rolką zintegrowany (nr.5) ? Już patrzę w eper i zamówię.

Właśnie trafiłem na ten wątek, bo u mnie też piszczy przy dodawaniu gazu. Myślałem może, że to jakiś wężyk czy coś, ale niestety, prawa strona kolektora jest okopcona fest, widać poprzedni właściciel na tym już jeździł. Mam pytanie w związku z tym. Czy może to być powodem kopcenia na czarno przy mocnym wciśnięciu gazu? Bo taka dolegliwość też niestety trapi moją alfę. A drugie, może znacie kogoś w okolicach Wrocławia, kto zna się na tej robocie?

Wymieniałem i zrobiłem już 45 tyś km jeszcze następne 45 i wymiana :) więc na teraz odpada. Ze szkicu wynika że potrzebuję 1 rolkę (nr.8) i 1 napinacz z rolką zintegrowany (nr.5) ? Już patrzę w eper i zamówię.

Dokładnie. Ja kupiłem INA i bez zarzutu.

Cześć,

Wczoraj po odpaleniu samochodu, zaczął on mocno świszczeć przy dodawaniu gazu. Dźwięk jest taki jakbym jechał na sygnale. Auto nie straciło za bardzo mocy. Jak myślicie co to może być? Czy to szpilki kolektora wydechowego, czy może rura od intercoolera?
Dwa dodatkowe pytania:
1) czy mogę z tym chwilę jeździć?
2) auto miałem dosłownie w ten sam dzień wystawić na sprzedaż, lepiej to naprawić czy wystawić taki? Poza tym mechanicznie w pełni sprawne, przegląd przeszedł 3 dni temu.

mialem urwane dwie , jedna musiała byc wczesniej i nic nie gwizdało dopiero jak poszła druga był gwizd , a i tak kolektor do planowania im dłuzej tym gorzej

Auto na sprzedaż to z jednej strony szkoda już dokładać, ale wierz mi lepiej to zrobić. Każdy kto przyjedzie, będzie jęczał, że niesprawne, że uj wie co się porobiło, że nie wiadomo ile tak jeździłeś i silnik jest zatarty. [emoji16] Zrób, na pewno będzie cię to kosztowało mniej niż to co ludzie będą chcieli utargować przez tę usterkę.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Amortyzatory
Powrót