• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] urwane szpilki kolektora wydechowego.

Nie ma problemu, jeśli chcesz to zrobić zawczasu, ale to będą takie same pieniądze. Zdjęcie kolektora, planowanie jego i nowe szpilki.

moze pieniadze i te same ale nie bede czekal az peknie szpilka a potem sie meczyl zeby ja wykrecic, poza tym mam warunki narzedzia i brata mechanika to zrobimy to sami,tylko planowanie bedzie kosztowac

I mnie wczoraj dopadło. Najpierw wyślałem,że dziura na którymś z węży po szybkiej diagnozie urwana krańcowa szpilka czy któraś jeszcze,nie zauważyłem. Póki co szukam warsztatu ktory sie podejmie i nie spartoli roboty.

Ktos profilaktycznie wymienial szpilki? Bede oddawal turbo do regeneracji i zastanawiam sie czy szpilek nie wymienic

Mam pytanie jak sprawdzić w silniku 1.9 JTDm czy nie są urwane szpilki.
Mam od kilku dni swist przy ruszaniu i chciabym sprawdzić czy szpilka sie nie urwała.
Należy wejść pod samochód czy można to sprawdzić z pod maski?

ogólnie dojscie nie jest rewelacyjne, u mnie pękła tak że widziałem od góry okopcenie na kontakcie z kolektorem ale jeżdżę z tym już jakiś rok :)

jak sprawdzić czy szpila nie jest urwana w 1.9 jtdm ?

zdejmujesz plastikową pokrywę.. i masz jak na dłoni :)

u mnie też poszła jedna szpila.. i gwiżdże jak na uralu :)

To tak jak myślalem..to cięzko sprawdzić czy są urwane czy w całości bez jakiegokolwiek demontażu.

To tak jak myślalem..to cięzko sprawdzić czy są urwane czy w całości bez jakiegokolwiek demontażu.

Da sie troche sprawdzic. Wlaczasz w telefonie kamere i nagrywanie do tego lampe i telefon wciskasz. Mozesz od dolu bo chyba wygodniej.

Ja tsk wynajduje wszelkie srubki jak mi wpadna w waskie miejsca

Można na upartego zobaczyć tylko krańcowe nurkując głową koło silnika z latarką, zazwyczaj to te krańcowe pękają jako pierwsze, wtedy masz gwizd przy dodawaniu gazu, zanikający po chwili gdy temperatura spalin wzrośnie.

Witam, i ja w końcu będę się zabierał za wymianę szpilek, bo jedna jest urwana, mam już uszczelkę victor reinz, oem szpilki z nakretkami, i teraz pytanie/ewentualnie podpowiedzi/rady jak nie urwać pozostałych, mam oczywiście penetrusa, odrdzewiacze, smarowidła, ale jak ktoś może się podzielić jakimis radami przy rozbieraniu tego całego majdanu i wymianie tych szpilek to bardzo byłbym wdzięczny.

Jakim momentem powinny być wkręcone szpilki w głowicę a później jakim dokręcony kolektor wydechowy żeby niczego nie pourywać?

Jedna rzecz mnie nurtuje, po przeczytaniu tego tematu. Czy ktoś próbował wstawić nieoryginalny wyspawany kolektor zamiast fabrycznego?

bobby widocznie to nie jest takie proste ustawać kolektor

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I kupa kasy i zachodu, a turbo maleństwo.

Nie o suszarkę nam chodzi tylko o uspawany kolektor co by moze szpilek nie urywal

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót