• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] urwane szpilki kolektora wydechowego.

Dzięki za odpowiedź.
Czyli w moim przypadku (auto z 2010 i brak oznak zerwanej szpilki) chyba nie ma sensu robić tego dla czystej profilaktyki.

Panowie, pytanie mam: chciałbym kupić Brere 2.4 Jtd 210 konną i w ogłoszeniu jest taka o to treść
"spawanie i doszlifowanie kolektora spalin do wylotów z silnika"
Czy ma to jakiś związek z tymi nieszczęsnymi szpilkami? można liczyć, że właściciel zrobił już z nimi porządek?
Pozdrawiam

Jeśli kolektor jest spawany po pęknięciu to wielce prawdopodobne że znowu pęknie.

Szpilki to szpilki, on się urywają, ale kolektora przy tym nie niszczą. Kolektor się wygina jak jest urwana szpilka ale nie pęka. Przy wymianie szpilek kolektor się planuje żeby tego lekkiego banana wyprostować.
Natomiast pęknięcie kolektora i jego spawanie to zupełnie inna historia. Nie kojarzę, żeby w 2,4 pękały masowo kolektory, więc skoro to nie jest typowa usterka, to przyczyna pewnie leży gdzie indziej - za wysokie EGT bo zbyt uboga mieszanka, a to z powodu albo wadliwych wtryskiwaczy albo kiepskiego czipa. To tak na przykład.

Hm dziwię się tylko, że sprzedający chwali się tym w ogłoszeniu :) może chodzi o coś innego :) musze podpytać, dzięki

Witam. Chciałbym odświeżyć trochę temat. Ostatnio z Alfy wydobył się ten przykry dźwięk urwanej szpilki kolektora. Szybko pojechałem do mechanika i okazała się że jeden cilinder faktycznie jest obkobcony. Przy mnie mechanik dokrecil śrubę dość mocno i dźwięk ustal wszystko jest ok. Pytanko czy pchać się w koszta żeby ściągać przód ewentualnie wymienić szpilki i zerknąć co tam się dzieje

Witam. Chciałbym odświeżyć trochę temat. Ostatnio z Alfy wydobył się ten przykry dźwięk urwanej szpilki kolektora. Szybko pojechałem do mechanika i okazała się że jeden cilinder faktycznie jest obkobcony. Przy mnie mechanik dokrecil śrubę dość mocno i dźwięk ustal wszystko jest ok. Pytanko czy pchać się w koszta żeby ściągać przód ewentualnie wymienić szpilki i zerknąć co tam się dzieje
Tak bo później będzie tylko gorzej i kolektor do planowania. I wątpię, żeby dokręcil. Ryzykant z gościa. Gdyby mu się szpilka ukrecila roboty by sobie. Narobił.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Mam urwane dwie szpileczki, skrajne lewe. O dziwo nie słychać gwizdu, chociaż spaliwy wywala pod maskę, widać przy podniesionej pokrywie silnika.
Mam pytanie odnośnie mocy: czy urwane szpilki i utrata części spalin przed turbosprężarką może powodować wyraźny dołek mocy w okolicach 2200obr./min.? Ktoś tak może miał?
Na hamowni widać wyraźny brak mocy właśnie w tym przedziale, potem jest już bardzo ładnie i finalnie osiąga fabryczną moc.

Mam pytanie odnośnie mocy: czy urwane szpilki i utrata części spalin przed turbosprężarką może powodować wyraźny dołek mocy w okolicach 2200obr./min.? Ktoś tak może miał?

Ja mam właśnie teraz na tapecie częściową utratę spalin przed turbo (lekki pogwizd os około 2000rpm + okopcona lekko podłoga w AR159 1.9 JTDm 150KM 2008 przy przebiegu 224000km (polski salon, auto w 3 rękach).

Auto jest słabsze od 2000 rpm aż po zmianę geometrii turbosprężarki - wówczas(przy około 3000 rpm) wali z kopa w plecy i jest wreszcie czuć moc 150KM - ale do spokojnej jazy na co dzień to zniechęca i po prostu wkurza - a o spalaniu 8,1 l/100km przy spokojnej jeździe nie wspomnę.

L.

Trzeba z tym zrobić i po problemie.

Witam, od miesiąca niepokoi mnie dziwny świst dobiegający spod maski. Słychać go zawsze tak samo i występuje na zimnym a także mocno rozgrzanym silniku. Czy to może być urwana szpilka kolektora czy raczej coś innego? Bez rozebrania przodu raczej chyba nie ściągnę tej osłony aluminiowej żeby zobaczyć czy któraś pękła lub się urwała? Tutaj film z dobiegającym hałasem: https://youtu.be/U46PyycR_a0

Witam, od miesiąca niepokoi mnie dziwny świst dobiegający spod maski. Słychać go zawsze tak samo i występuje na zimnym a także mocno rozgrzanym silniku. Czy to może być urwana szpilka kolektora czy raczej coś innego? Bez rozebrania przodu raczej chyba nie ściągnę tej osłony aluminiowej żeby zobaczyć czy któraś pękła lub się urwała? Tutaj film z dobiegającym hałasem: https://youtu.be/U46PyycR_a0

Trafiony, zatopiony! Rozbieraj kolektor i zobaczysz co jest.

Wie ktoś może jakiej klasy twardosci mozna by zastąpić owe szpilki. 10.9 vs 12.9 zrobione z preta gwintowanego

Wie ktoś może jakiej klasy twardosci mozna by zastąpić owe szpilki. 10.9 vs 12.9 zrobione z preta gwintowanego

Kup oryginalne nie są specjalnie drogie a z tego co wiem to szpilki mają elastyczny rdzeń czy to prawda nie wiem ale wymiana jest na tyle pracochłonna że nie warto ryzykować dla kilku dych,aha i pamiętaj o splanowaniu kolektora przed montażem.

Zastosowanie twardszyc szpilek może skończyć się tym, że następnym razem się nie urwą, tylko wyjdą z gwintem w bloku.

Witam na allegro widziałem same szpilki a gdzie dostanę nakrętki do nich? Obojętnie co mechanik dobierze czy lepiej kupić oryginały jeśli są? Co jeszcze warto wymienić przy wymianie urwanej szpilki. Jakaś uszczelka tam jest?

Amortyzatory
Powrót