• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] urwane szpilki kolektora wydechowego.

Tylko Ja tego nie montowałem, robiłem to w warsztacie, więc wydawało mi się że wiedzą jak to ma być zrobione. Tuner pamiętam, że też wytykał że założyli stare szpilki. Z tego co pamiętam, to było to już wszystko planowane, zapłaciłem 2 lata temu ok. 1000 zł, razem z wymianą napinacza paska micro, więc to chyba nie było mało. A myślicie, że chiptuning miałby na to wpływ ? Ale, co by nie było powinno to wystarczyć na więcej niż te 15 tys km. Gdybym jeździł swoją dużo więcej, to by wychodziło że przynajmniej 3 razy na 2 lata, musiałbym to robić, więc ewidentnie coś zostało źle wykonane.

Ostatnia edycja:
Stare szpilki są słabe, łatwo pękają więc tu upatruj przyczyny, pod warunkiem, że faktycznie planowali kolektor. Swój jak oddałem do planowania po zerwanych 2 szpilach był odkształcony o 1,3 mm z obu końców. Gdybym tak to złożył to albo kolektor by pękł, albo szpilki , ze wskazaniem na to drugie. No i oczywiście należny je dokręcić odpowiednim momentem, nie większym jak 25 Nm.

Ostatnia edycja:
Różnica w szybkości nagrzewania się żeliwa i aluminium jest najczęstszą przyczyną urywania się szpilek. Pomaga w tym intensywne używanie zimnego silnika.

Ja własnie bede oddawał swój kolektor do planowania bo po raz drugi poszły mi szpilki. Moje pytanie czy to normalne, że po 2,5 roku od czasu naprawy szpilek, kolektor jest znów do planowania ? Zastanawiam się czy to jest bardziej moja wina użytkowania samochodu czy nieumiejetne planowanie kolektora? to chyba niezbyt normalne zeby robic to co 2-3 lata...

Napisz jeszcze jaką masz konfigurację silnika (DPF, EGR, klapy, chiptuning) i ile km przejechałeś w tym czasie. BTW dobrze, że u nas kolektory nie pękają jak w niektórych markach.

Planowanie było robione 2,5 roku temu, poszła nowa uszczelka i nowe szpilki. DPF out, EGR zaślepiony i wyłączony, klapy out, chip na 229 KM. Przez ten czas przejechałem jakies 30 tys. , auto ma obecnie 269 tys.

Warto wspomnieć, że zawór EGR ma za zadanie wprowadzenie ponowne spalin do komory spalania również w celu obniżenia temperatury spalania. Jesli zestawimy to z tym co napisałem wcześniej, że głowica rozgrzewa się bardzo szybko, a żeliwo kolektora dużo wolniej to możemy mieć jedną z przyczyn odkształcaniawydechu. Kolektor w Alfie 2,4 jest dość długi co również nie sprzyja utrzymaniu wymiarów.

Dowiedziałem się, że szpilki są całe, a tylko kolektor się odkształcił. Czy chiptuning mógł się do tego przyczynić ? EGR, u mnie też jest zaślepiony.

Warto wspomnieć, że zawór EGR ma za zadanie wprowadzenie ponowne spalin do komory spalania również w celu obniżenia temperatury spalania. Jesli zestawimy to z tym co napisałem wcześniej, że głowica rozgrzewa się bardzo szybko, a żeliwo kolektora dużo wolniej to możemy mieć jedną z przyczyn odkształcaniawydechu. Kolektor w Alfie 2,4 jest dość długi co również nie sprzyja utrzymaniu wymiarów.

Kolektor jest kiepsko zaprojektowany/wykonany i się odkształca. Tyle w temacie. Żeliwne 6-cylindrowe kolektory np. 3-litrowych diesli w BMW dziwnym trafem się nie odkształcają, a są jeszcze dłuższe.

kolektor w BMW diesel (6 oddzielnych płaszczyzn połączonych rurką) nie odkształca się ale niestety pęka. To wszystko dowodzi, że diesel powinien już odejść do muzeum...albo wrócić do czasów Mercedesa 124 i 100 koni z 3 litrów.

Ostatnia edycja:
kolektor w BMW diesel (6 oddzielnych płaszczyzn połączonych rurką) nie odkształca się ale niestety pęka. To wszystko dowodzi, że diesel powinien już odejść do muzeum...albo wrócić do czasów Mercedesa 124 i 100 koni z 3 litrów.

A Ty odróżniasz kolektory żeliwne od stalowych? Pękają stalowe. Żeliwne są niezniszczalne.

Koledzy jak to wkoncu jest z tymi szpilkami pekaja w kazdej 159 niezaleznie czy to 1.9 czy 2,4 JTDm??
da sie to zrobic zaraz po zakupie samemu zeby nie czekac az pekna?wogule daja sie wykrecic bez problemu czy raczej malo prawdopodobne, jesli pekna to da sie rozwiercic czy trzeba glowice sciagac??i jesli wymieniac to na jakie?

Ostatnia edycja:
Koledzy jak to wkoncu jest z tymi szpilkami pekaja w kazdej 159 niezaleznie czy to 1.9 czy 2,4 JTDm??
da sie to zrobic zaraz po zakupie samemu zeby nie czekac az pekna??i jesli wymieniac to na jakie?
Ale szpilki nie są powodem a skutkiem. Kolektor się odkształca z powodu jego jak widać błędnego założenia konstrukcji

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Odkształcenia zgłaszają użytkownicy 2,4 jtdm

czyli wersje 2,4 dotykaja, ale jesli sie urwia to co na to zaradzic wtedy, zmienic kolektor na inny?a wersje 1,9 sa pozbawione tej wady?
pytam bo poszukuje 159 a chce sie ustrzec drogiej naprawy

U mnie w 1.9 poszła jedna szpilka, ale moim zdanie to wina chipa. Większa moc = wyższa temperatura to i odkształcenia większe.

W 2,4 masz 5 cylindrów. Jak chcesz się ustrzec naprawy to nie kupuj Alfy ;-)

W 2,4 masz 5 cylindrów. Jak chcesz się ustrzec naprawy to nie kupuj Alfy ;-)

Nie takiej odpowiedzi oczekiwalem, po prostu chce sie ustrzec drogiej naprawy skoro mozna to zrobic za wczasu dlatego moje pytanie, ewentualnie zawsze mozna uspawac nowy kolektor i po klopocie

Jak chcesz się ustrzec to są dywagacje na forum co powoduje ten stan rzeczy jest kilka wątków na ten temat . Generalnie można uznać jako ten typ tak ma. Jeśli egzemplarz ma dużo nalatane jest spore ryzyko wystąpienia takiej usterki. Zapewne zdjęcie kolektora wydechowego i jego czyszczenie powinno spowodować jego dłuższą poprawna eksploatację.

Amortyzatory
Powrót