[Giulia] Uruchomienie trybu race

Mam wrażenie że na trybie 3 w D jest podpity gaz. Sprawdzałem jadąc równo i przełączając z N na D od razu podpija obroty (nie ma tego pomiędzy A a N)

Dodatkowo odniosłem wrażenie że na trybie 2 mimo wszystko dopiero w w race skrzynia jest bardziej agresywna, a w każdym pozostałym identyczna - ale może to subiektywne odczucie - za mało testów.
Na razie zostawię na trybie 3 i potestuje.

Podbija obroty to znaczy, że skrzynia zmienia bieg w innym punkcie a nie, że pedał ma inną charakterystykę.
Jak nie ma Race to w BCM są trzy mapy silnika (i pedału) osobno dla A/N/D. W Gliulii/Stelvio Q dla Race jest czwarta charakterystyka - której brak w kompie Q2/Q4. Dlatego jak w nich uruchamiasz Race w proxi to w pewnym sensie upośledzasz działanie komputera i szlag trafia charakterystyki A/N/D - dla wszystkich jest wykorzystywana tylko jedna. Nie ma to związku z działaniem skrzyni która dla A/N/D działa jak wcześniej (nie przeprogramujesz jej grzebiąc w proxi) a dla R - jak napisał epsonix - działa szybszy tryb skrzyni. Skrzynia żyje jakby swoim życiem :-).

U mnie za to pojawia się check engine przy przerzucaniu na race.
Ustawiłem u siebie tryb 2 i race działa, łopatki działają, wyświetlanie na liczniku, a na nawigacji nie czyli tak jak ma być.

Za to żeby nie było za kolorowo problem pojawia się co jakiś czas przy przełączeniu na race i sypie błędem w ECU: U142D-00 - Invalid Data Received from driving mode switch. Oczywiście blokuje to zmianę trybów dna, start-stop itp. Następnie kilkukrotne zgaszenie auta i błąd się usuwa, można przerzucić na race - działa.
Na zagranicznych forach czytałem różne podpowiedzi, takie jak odpalanie race przy osiągnięciu pewnej temperatury silnika, albo przełączanie najpierw na A i później po kolei do góry, ale nic z tego nie było rozwiązaniem problemu. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
2.0 MY22 model 23

U mnie za to pojawia się check engine przy przerzucaniu na race.
Ustawiłem u siebie tryb 2 i race działa, łopatki działają, wyświetlanie na liczniku, a na nawigacji nie czyli tak jak ma być.

Za to żeby nie było za kolorowo problem pojawia się co jakiś czas przy przełączeniu na race i sypie błędem w ECU: U142D-00 - Invalid Data Received from driving mode switch. Oczywiście blokuje to zmianę trybów dna, start-stop itp. Następnie kilkukrotne zgaszenie auta i błąd się usuwa, można przerzucić na race - działa.
Na zagranicznych forach czytałem różne podpowiedzi, takie jak odpalanie race przy osiągnięciu pewnej temperatury silnika, albo przełączanie najpierw na A i później po kolei do góry, ale nic z tego nie było rozwiązaniem problemu. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
2.0 MY22 model 23

PODŁOZ ORGINALNY WYLACZNIK i zobacz wtedy.

Cześć. Mam Stelvio MY23 i taki sam problem jak opisał @salas147

@marekkoczta czy to pewne info, że przełącznik z RACE rozwiązuje problem?

Ostatnia edycja:
Ale lipa, zarowno na 2 (race) i 3 jest ten problem? Patrze po necie to chyba od my22 występuje?

Też zauważyłem, że ten problem występuje u użytkowników MY22+. No nic, zamówiłem pokrętło z RACE, zamontuję i sam się przekonam. Dzięki.

Jest kilka watkow, głownie giulia forum, no ale i tutaj 2 osoby, mają ten sam problem, co więcej tam nawet ktos zmienił przełacznik na oem z race i dalej problem występował.

Podstawiłem przełącznik 156164873 czyli RACE monostabilny i efekt jest dokładnie ten sam. Przy kolejnym uruchomieniu silnika przejście w tryb RACE skutkuje Check Engine. Jakieś sugestie tych, którym to działa?

DNA ustawione mam na Type2 - jak włączę RACE i działa, to licznik jest żółty. Pytanie, czy nie jest tak, że osoby, którym RACE działa, mają Type3 i być może RACE działa, ale nie widać tego na zegarach (oprócz włączonych na żółto ikonek od ESP i FCW)? @marekkoczta ?

Ostatnia edycja:
type 3 to nie race tylko dynamic bez esc. nie aktywowałem race w nowszych autach wiec nie podpowiem, w starszych nigdy nie było problemów (chyba że stare softy były np skrzynia, Q4 czy licznik)

Podstawiłem przełącznik 156164873 czyli RACE monostabilny i efekt jest dokładnie ten sam. Przy kolejnym uruchomieniu silnika przejście w tryb RACE skutkuje Check Engine. Jakieś sugestie tych, którym to działa?

DNA ustawione mam na Type2 - jak włączę RACE i działa, to licznik jest żółty. Pytanie, czy nie jest tak, że osoby, którym RACE działa, mają Type3 i być może RACE działa, ale nie widać tego na zegarach (oprócz włączonych na żółto ikonek od ESP i FCW)? @marekkoczta ?
Ty masz juz nowy licznik po lifcie najnowszym.

USA MY23 to jeszcze analogowy licznik. Ale coś się w sterownikach zmieniło, bo np. nie da się już wyciągnąć pinu do kluczyka przez Alfaobd.

Wróciłem do oryginalnego pokrętła DNA (bez RACE), wybrałem Type3 i... Generalnie jedyna różnica sprowadza się do braku żółtego paska na ekranie. Odnoszę wrażenie, że zarówno charakterystka gazu jak i prędkość zmiany biegów w manualu jest taka sama jak w RACE. Błędy nie występują, za to frajda z zamiatania tyłem dokładnie taka sama. Zostawiam to rozwiązanie, bo jest skuteczne i najtańsze, a nie daje jedynie gadżetu w postaci napisu RACE.

USA MY23 to jeszcze analogowy licznik. Ale coś się w sterownikach zmieniło, bo np. nie da się już wyciągnąć pinu do kluczyka przez Alfaobd.

Wróciłem do oryginalnego pokrętła DNA (bez RACE), wybrałem Type3 i... Generalnie jedyna różnica sprowadza się do braku żółtego paska na ekranie. Odnoszę wrażenie, że zarówno charakterystka gazu jak i prędkość zmiany biegów w manualu jest taka sama jak w RACE. Błędy nie występują, za to frajda z zamiatania tyłem dokładnie taka sama. Zostawiam to rozwiązanie, bo jest skuteczne i najtańsze, a nie daje jedynie gadżetu w postaci napisu RACE.
alfa obd nie wyciagnie pinu w nowych autach tylko stare.

To i przytrafiło się mnie..
Proxi sfailowało na ABS (EOL Failed), i aktualnie nawet nie mogę się połaczyć bezpośrednio do modułu, kolejne próby proxi timeoutuja na abs (ma to sens). Skrzynia biegów nie reaguje...
Bezpiczenik do abs mógł przypadkiemm paść, wszystkie pomysły mile widziane ?

Z drugiej strony... robilem to na zupdatowanym mes 5.3, do tej pory 5.2 chodziło bez zarzutu. Kabel viaken na stn,

------------------------------------------------------------------------------------
Update:
Udało mi się podłaczyć Vgate vlinker ms..

Czy ktoś może potwierdzić, że z tym adapterm na MES 5.3 przejdzie się proxi bez przejsciowek

------------------------------------------------------------------------------------

Update 14.10
Weszło yolo... potwierdzam, vgate vlinker ms (chinczyk za 150pln z ali) nie potrzebuje przejsciowek. Zrobił proxi....
Wygląda na to, że all good.

Ostatnia edycja:
Gdzie kupiles za 150? Ostatnio za 46 usd udało mi się "kupić" i chińczyk anulował i póki co olałem.

Amortyzatory
Powrót