• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Uruchomienie trybu race

Napiszcie proszę czy dobrze to rozumiem. Po aktywacji RACE gaz we wszystkich trybach będzie się zachowywać jak teraz w trybie N, tak?
Pytam bo w zasadzie w 95% czasu jeżdżę na D i choć to sztuczna reakcja ale nie ukrywam że bardzo mi pasuje ten tryb.
Czyli DNA zostanie znormalizowane do N, ewentualnie pozostanie zmieniająca się siła wspomagania? ( dla niektórych tak, dla innych nie).
Dobrze to rozumiem? Bo jeśli tak to się chyba lekko zastanowię a miałem już działać.

Tak, w każdym trybie jest "standard mode". Tutaj ściągawka z giuliaforums https://www.giuliaforums.com/thread...019.46258/page-15?nested_view=1&sortby=oldest

Z ciekawostek, race deaktywuje start stop..
GIULIA4cylRACEmode.jpg

Ostatnia edycja:
Skrzynia w race jest szybsza niz w dynamicu. Brakuje tabelki dla niewprogramowanego race dla 2.0

I trzeba pamiętać, że jeśli ktoś ma adaptacyjne zawieszenie to standardowo nie utwardza w trybie RACE. Trzeba najpierw zrobić jakiś upgrade oprogramowania zawieszenia (?!).

Trochę inaczej, wtedy jedna oś robi się bardzo twarda a druga bardzo miękka w pozycji "czerwonej" zawieszenia. Biała w race działa normalnie. Rada to albo robić upgrade sterownika CDCM jak pisałeś, albo jednak dać Dynamic bez ESC (Type 3/Sport) ze wszystkimi wadami tego (poknocone ikonki na wyświetlaczu radia oraz nie tak szybka skrzynia jak w Race).

Tak, w każdym trybie jest "standard mode". Tutaj ściągawka z giuliaforums https://www.giuliaforums.com/thread...019.46258/page-15?nested_view=1&sortby=oldest

Z ciekawostek, race deaktywuje start stop..
Pokaż załącznik 288748

Fajna tabela.
Czy można coś tu zrobić w takim razie?
Żeby mieć w Race w 2.0 powiedzmy ‚sport pedal map’ - czy tuner może to zrobić tak żeby tylko w dynamicy i race tak było? W sensie tak jak standardowo?
A może pedal box daje takie odczucia czy to jeszcze coś innego? No i wtedy działa to niezależnie od trybów.
I podobnie temat z hamulcami bo widzę w tabeli że też odczucia po aktywacji RACE jak w N.

wytlumaczy mi ktos czy jak zrobie program skrzyni to w trybie race bedzie to jeszcze inaczej pracowac? Na ten moment Mam race na stockowej skrzyni i programie sinika

Po zamontowaniu RACE i aktualizacji DTCM przebieg przestał migać leć, ani na manetkach ani na drążku nie można zmienić manualnie biegów. Ciekawostką jest to że mogę łopatkami wrzucić N i D.

W race tylko nie dziala? Masz na mysli ze gdy nie masz trybu manualnego ale klikasz lopatkami? Jesli tak to jeszcze aktu skrzyni potrzebna

Właśnie moja skrzynia nie ma tego laga przy starcie jak mają wszyscy, a soft jej jest ponoć najstarszy z możliwych. Na DNA działa wszytko poprawnie, lecz na race właśnie drążkiem nie działa manual, zaś na łopatkach jestem w stanie wbić N i D, lecz biegów już nie.

no to masz odpowiedz - stary soft

Muszę porozmawiać z Wikierą, bo jak ma nowy soft zepsuć coś w pracy skrzyni na rzecz "ekologi" to wolę nie mieć tych łopatek.

Witam serdecznie, pozwolę sobie odkopać temat, a przeczytałem cały i nadal nie do końca wszystko rozumiem: moja giulia jest krajowa, z drugiej połowy 19go roku, ale przed lift, tzn mam mały wyświetlacz, bez dotyku. Pokrętło już dna. Czy zrobienie trybu race na tym pokrętle wymaga jakiegoś modzenia w nim? Czy jak zmienię kodowanie, jak na filmiku, to jak uruchomię ten tryb, nie mając odpowiedniej pozycji na pokrętle? Dzięki!

Pokretla monostabilne to de facto przelacznik tryb w gore tryb w dol i nie trzeba zmieniac. Dziala ale na nim nie masz tylko wyswietlania race.

Jeśli przełącznik monostabilny, to aktywujesz Race wg. poradników i potem przełącznik przytrzymujesz 2-3 sekundy "poza" D. Ta zwłoka, to pewnie po to, żeby nie aktywować tego trybu przypadkowo.

A tak jeszcze podpytam: jeśli w q4 przedni napęd jest wykorzystywany tylko do utrzymywania trakcji, to czy tryb race i wyłączenie systemów powoduje 100% przeniesienia na tył?

A tak jeszcze podpytam: jeśli w q4 przedni napęd jest wykorzystywany tylko do utrzymywania trakcji, to czy tryb race i wyłączenie systemów powoduje 100% przeniesienia na tył?
Wedle mojej wiedzy napęd działa tak samo, tyle że ESP jest nieaktywne.

Nie. Wyłączenie przedniego napędu możliwe jest tylko softem albo donglem od Squadry (lub innych firm) i wiąże się z wyłaczeniem innych systemów, jak np. ABS

Chciałem zrobić tryb race w mojej G My23 i nie wyszło…
Przełączyłem na tryb 2 i po zrobieniu proxy skrzynia nie włączała ani D ani R.
Więc wróciłem do tryb 1. W czym może być problem? Czy to, że mam adaptacyjne zawieszenie może mieć znaczenie?
Chciałem też włożyć przełącznik DNA z Q i też nie zadziałało. Może mieć znaczenie że przełącznik był poliftowy po 20 roku, a moja jest 23?

Więc wróciłem do tryb 1. W czym może być problem? Czy to, że mam adaptacyjne zawieszenie może mieć znaczenie?
Chciałem też włożyć przełącznik DNA z Q i też nie zadziałało. Może mieć znaczenie że przełącznik był poliftowy po 20 roku, a moja jest 23?

trzeba jeszcze w abs 3 pozycje zrobic

tak, przy adaptacyjnym zmiana sterownika CDCM albo tryb 3. co do skrzyni to niezależne od tego, po prostu 5 startów, i skrzynia powinna działać, a do wyczyszczenia błedów kalibracje w ABS i potem 5 startów i powinno wszystko się pokasować z kompow po skanie

Amortyzatory
Powrót