[Giulia] Uruchomienie trybu race

Włączyłem Tryb 3 z użyciem mojego przełącznika DNA i wyszedł mi jakiś potworek.
Po trybie D przytrzymałem dłużej w górę pokrętło, nie wyświetlił mi się na ekranie tryb Race ale…
Na zegarach za kierownicą pojawiła się informacja, że systemy wspomagania niedostępne w trybie RACE.
Czyli tak jakbym go aktywował.

Załączniki

• IMG_0512.jpg
    IMG_0512.jpg
    12.1 KB · Wyświetleń: 243
No i tak ma byc w dyn bez esc

Nie wyświetli na duzym ekranie RACE na żółtym tle?
W Stelvio 2018 wyświetla

Nie bo to dynamic bez esc.poza tym w poliftach 2.0/2.2 nie wyswietla race na radiu, tak soft radoa napisany

Czy Race mode faktycznie przyspiesza coś w skrzyni w stosunku do Dynamic w 2.0 czy to takie bardziej subiektywne odczucia?
Tak sobie szperam po necie i zastanawiam się czy do wyłączania kontroli trakcji nie lepszy jest ten logger Squadra. Nie zmienia on nic w DNA a kontrolę trakcji wyłącza na 100%, z race mode to różnie bywa z tego co tam da się wywnioskować z wpisów.

skrzynia w R chodzi szybciej, natomiast w D się pozbywasz podbitego gazu (co w mojej opini jest zaletą, lepsza kontrola gazem na dynamiczne jeżdżenie codzienne, szczególnie jak lubsz czasem ciut powariować; z resztą Squadra też w swoich postach i chyba tunie też tak robi - chwalą właśnie że lepsze w D liniowy gaz). R na torze robi różnicę, w Dynamicu nawet z EBC Yellow na Kielcach jeden przelot i się dymiło, a w R nie. Dogranie Race zmienia też tryb A (kto w tym zamulaczu jeździ to osobny temat) - nie ma limitera momentu do 300Nm - daje 410Nm jak w N.

Dwa pytania (z ciekawości):
Czy po "modach" soft jest na tyle mądry że wymaga wyłączenia "Forward collision warrning" i "Lane keeping assist"?
Czy po "modach" każde uruchomienie samochodu wymaga włączenia "R" (bo standardowo samochod odpala sie w N)?

wejście w R dezaktywuje LDW/LKA/ACC/FCW/bliss itp
R trzeba włączyć pokrętłem - tego nie pamiętają nawet te tristabilne - pozycja R jest już monostabilna - w nowszych autach gdzie pokrętło jest monostabilne, zaczyna od N, więc trzeba 2x w górę przejść )a R przytrzymać jeszcze ze 2 sek i tylko na włączonym silniku przełączy)

Cześć,
Przeczytałem cały wątek, ale albo przeoczyłem albo nie ma tutaj informacji na temat załączenia RACE jak mam SGW.

Czy jeżeli mam SGW to podłączam przejściówkę pod wtyki pod kierownicą (mam czerwoną z aukcji https://allegro.pl/oferta/adapter-fiat-sgw-bypass-security-gateway-fca-sgw-14450491280) - do przejściówki podłączam interfejs i na tak podłączonym interfejsie wykonuje wszystkie procedury?
Zwróc ta przejsciowke bo tylko do smieci sie nadaje o reszcie kodowania podlaczania jest tego tyle ze mozna poczytac sobie wieczorem chyba ze leszek sie nudzii ci odpowie.

Wypinasz wiazki z modulu SGW i wpinasz je w tą przejściówkę co kupiłeś, i do niej kompa z MES lub AlfaOBD. Tracisz w ten sposob funkcjonalnosc złącza OBD pod kierownicą. W teorii można tak wykonać proxi ale czy ta przejściówka ma wszystko dobrze zrobione to pewnosci brak (podłączenia i piny). Tak czy inaczej potrzebujesz dodatkowo przejściowki Szarą i Niebieską.

Lepiej to faktycznie oddaj, kup moduł bypass SGW od epsonixa albo na olx (pewnie tańszy ale jak się nie znasz na elektronice to lepiej nie ryzykuj i bierz to co pewne czyli stuff4car) i te dwie przejściówki o których napisałem. Programujesz wtedy przez oryginalne złącze OBD pod kierą.

Zwróc ta przejsciowke bo tylko do smieci sie nadaje

Zrobiłem jak mówisz , ale dalej nie ruszyło :D

kup moduł bypass SGW od epsonixa albo na olx (pewnie tańszy ale jak się nie znasz na elektronice to lepiej nie ryzykuj i bierz to co pewne czyli stuff4car)

Czy wystarczy że kupię sam bypass https://shop.stuff4car.com/index.php?route=product/product&product_id=51 czy potrzebne są jeszcze przedłużki https://shop.stuff4car.com/index.php?route=product/product&product_id=58

potrzebujesz dodatkowo przejściowki Szarą i Niebieską.

Te mam zakupione.

Czy zanim przyjdzie ten od epsonixa lepiej nie próbować na tych czerwonych - może się coś wykrzaczyć?

Ostatnia edycja:
Trudno powiedzieć, trzeba by je dokładnie przemierzyć i sprawdzić ze schemarem wiązek w Alfie czy ma to sens.

Co do przedluzek to napewno są przydatne w Stelvio gdzie sgw jest bardzo głęboko i trudno dostępny. A także kwestia czy chcesz bypass podlaczyc na stałe czy po przeprogramowanii go usunąć. Zamów sam bypass, jak bedziesz go zakładał to się rozeznasz jak to wygląda i najwyższy dokupisz przedłużkę, nie jestem pewien czy do Giulii nie wystarczy jedna.

Co do przedluzek to napewno są przydatne w Stelvio gdzie sgw jest bardzo głęboko i trudno dostępny. A także kwestia czy chcesz bypass podlaczyc na stałe czy po przeprogramowanii go usunąć. Zamów sam bypass, jak bedziesz go zakładał to się rozeznasz jak to wygląda i najwyższy dokupisz przedłużkę, nie jestem pewien czy do Giulii nie wystarczy jedna.

Dzięki - bypass zamówiony

Na zestawie vLinkerMS i bypassie STUFF4CAR - wgranie "Trybu 2" przeszło bez problemu.
Dodatkowo kalibracje w ABS nie wymagały żadnej dodatkowej przejściówki.
Trochę się zmartwiłem po procedurze bo nie chciał otworzyć lusterek - ale po krótkiej przejażdżce i kilku uruchomieniach ruszyło.
Na koniec zrobiłem przeskanowanie wszystkich modułów i pokasowanie błędów.
Tryb race wyświetla na zegarach na radiu nic nie zmienia.

Dzięki wszystkim za wskazówki i pomocną dłoń :cool:

No to teraz we wszystkich trybach A/N/D/R masz mapę pedału gazu identyczną jak do tej pory dla N - czyli liniową.
Innymi słowy w A będzie mniej niemrawo i niż było, a w D mniej dynamicznie na pedale. Wielu to sobie chwali.
Istnieje opcja przywrócenia map takich jak było oryginalnie - ale to karkołomne i skutkuje miganiem licznika które trzeba zabić dodatkowym urządzeniem...

Muszę się sam za to zabrać bo w D zaczęlo mi przeszkadzać, ten pedał jest zbyt narwany, ciężko ruszyć bez szarpnięcia, ledwo go smyram, a rusza jakby tam z 500 koni było, po tych 12 stronach wątku ogarne? :)

Jak pisałem (i wielu wcześniej) włącz tryb Race2 to mapy liniowości dla wszystkich pedałów będą identyczne jak w N (z grubsza liniowe).

Ostatnia edycja:
Dzisiaj wgrałem Tryb 3 czyli tryb"D" z wyłączonym ESP i mam pytanie.
Czy na tym trybie w "A" nie ucina momentu jak w oryginale?

Mam również wrażenie że mimo wszystko skrzynia na "D" w tym trybie pracuje szybciej czuć to agresywne wbijanie biegów czego przy Trybie 2 nie czułem.

czy dasz tryb 2 czy 3 w D znika podbity gaz a w A znika limiter 300Nm. skrzynia zostaje jak była różna dla różnych trybów. tylko w Race (tryb 2 i włączenie Race) jest skrzynia jeszcze szybsza niż w D i do tego też jeszcze jak jest zimna to szybko zmienia czego w D nie robi zanim się nie rozgrzeje jako tako

Amortyzatory
Powrót