• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Uruchomienie trybu race

(...)
Jak już piszę skrótowo prawie o całości, to przypomnę że zamiast jako 4ty tryb Race (tak zwany DNA Typ2) można wybrać Dynamic bez ESC (jako 4ty, nie mylić z 3 dynamikiem z ESC; w MES to Typ3 DNA Sport). Ten drugi ogolnie nie ma sensu, chyba ze ktoś ma amorki adaptacyjne (przycisk na środku pokrętła DNA był z fabryki), to wtedy trzeba dać Dynamic bez ESC bo sterownik amorków nie rozumie trybu Race i źle ustawia amorki (różne twardości przód i tył).
(...)

Hej. Mam Giulia 2.0 Super 2017. Procedury zmiany trybu DNA z MES przechodzą prawidłowo dla każdego trybu. Jednak, mam dwa pytania.
1. Tryb 2 - nie działają łopatki i manual, rozumiem, że update softu skrzyni do zrobienia?
2. Tryb 3 - przytrzymanie pokrętła w pozycji RACE nie wyłącza ESP, miał ktoś taką sytuację?

Z tego co wiem bo mialem tez Giulia z 2017
1. Nie będą działać łopatki soft skrzyni nic nie da
2. .u mnie w race wyłączał ESP -wiec to napewno da się poprawić

1.soft skrzynii nowdzy rozwiazevproblem.
2.nie spotkalem sie z takim przypadkiem ktorybto byłby soft, abs?

2.nie spotkalem sie z takim przypadkiem ktorybto byłby soft, abs?

Poniżej lista softów z MES'a. Jeżeli są nieaktualne, to czy jest ktoś z okolic Poznania by zaktualizować komponenty? Czy pozostaje ASO?

Engine / ECM
Magneti Marelli IAW 10JA CF6/EOBD Injection (2.0)
ISO Code: 00 01 50 5A 17
Hardware number: MM10JAHW232 - Ver: 00
Software number: G520AA9A - Ver: 0000

Dashboard / IPC (Instrument Panel Cluster)
Instrument Panel Continental
ISO Code: 00 03 50 8A 14
Hardware number: A2C96639504 - Ver: 01
Software number: AR952 BL - Ver: 183D

Gearbox / TCM/NCA/NCR (Automatic Transmission)
ZF 8HP50/75 Automatic Gearbox
ISO Code: 00 0B 50 AA 14
Hardware number: 10344202410 - Ver: 10
Software number: GN0701OA1AW - Ver: 0012

Gearbox / ESM/GSM/NSC (Gearbox Selector Module)
ZF Electronic Gear Shift Module
ISO Code: 00 16 50 B4 14
Hardware number: 1000597140 - Ver: 08
Software number: 1000678050 - Ver: 0019

Body / BCM (Body Computer Module)
Body Computer Marelli (952)
ISO Code: 00 00 50 5D 14
Hardware number: BCM952M_D01 - Ver: 03
Software number: 04441660362 - Ver: 0602

Body / RFHUB (Radio Frequency Hub Module)
Radio frequency hub (RFHUB) Continental
ISO Code: 00 41 50 BE 14
Hardware number: 97655601AA - Ver: 01
Software number: 10307064AB - Ver: 0740

Other / DASM (Driver Assistant System Module)
Driver assistant system module (DASM) radar Bosch
ISO Code: 00 39 50 15 15
Hardware number: MRR1evo14F - Ver: 00
Software number: 52072220 - Ver: 0900

skan masz zrobiony z 1 CANa tylko, więc widzymy 30-40% modułów, ale te ważne. tak skrzynia stara, licznik archaik który moze się robić "czarny ekran". aktualizacje masz w shopEFI w Legnicy, wszystko Ci doradzi i odpowie bo robi retrofity i różne kombinacje jak potrzeba

skan masz zrobiony z 1 CANa tylko, więc widzymy 30-40% modułów, ale te ważne. tak skrzynia stara, licznik archaik który moze się robić "czarny ekran". aktualizacje masz w shopEFI w Legnicy, wszystko Ci doradzi i odpowie bo robi retrofity i różne kombinacje jak potrzeba
Dzięki @epsonix
A Ty masz jeszcze liczniki? Chyba, że znasz numery OE, które mam szukać?

Mam jeszcze tylko 2szt 2018 (prawie najnowsze firmwary) Stelvio diesel z dużym ekranem 7" i małym przebiegiem do oddania tanio. Nadają się do stelvio benzyna akceptując obrotomierz do 6tys (w sumie wystarcza w 2.0 GME). Do Giulii też się nadają ale przełożyć trzeba obudowę licznika (2 minuty roboty), no ale też trzeba zaakceptować że piktogramy z autem no otwarty bagażnik będzie wyświetlało stelvio.

Co do numerów - tych było dla każdej wersji po ileś, nie mam "pod ręką" - musiałbym się logować i wyszukiwać z listy która ma chyba ze 100 liczników sprawdzając kody opcji. Jakby co na allegro to na wygląd się szuka (rozpoznasz USA, rozpoznasz USA z tarczkami EU, rozpoznasz wielkość wyświetlacza dopatrzysz się, typ silnika po obrotomierzu, bo i tak naklki często zamazują lub nie pokazują a i często źle pisza że np giulia a jest stelvio (uchwyty trzeba lookać jakie są).) Na naklejce jest data produkcji i jest też firmware któy był wgrany fabrycznie w numerach wiec idzie się kapnąć jak stary. Przebieg oczywiście na ryzyko a w dół trudno zmienić (koszt).

@epsonix ok, dzięki za pomoc, licznika poszukam we własnym zakresie i umówię się Kamilem. Dzięki.

Amortyzatory
Powrót