• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Uconnect - pytania i odpowiedzi

Pojawiła się wersja 13 dla Uconnect 5 (MiTo i Giulietta, wszystkie wersje 5"):
http://download.witexedi.aftersales.fiat.com/VP/VP2_CO_13.00.57.05.zip

Jeśli dobrze rozumiem wątek na włoskim forum, do ściągnięcia tylko do 30 lipca, bo potem aktualizacja będzie możliwa tylko w ASO, więc trzeba się spieszyć. Ja ściągam, w razie potrzeby mogę potem wrzucić gdzieś na serwer.

Ostatnia edycja:
Zaktualizowane... Nie jestem pewien, ale być może przybyły nowe opcje w Ustawieniach. Niestety, znowu się pojawił problem z BT w telefonie z Androidem 8.0. Nie wyświetla tytułu utworu i nie działają przyciski << i >> na ekranie. O dziwo, te na kierownicy działają (choć chyba z lekkim opóźnieniem). Poza tym, wszystko działa - rozmowy, czytnik SMS itp. Poprzednie problemy rozwiązała aktualizacja Androida, jak będzie teraz - zobaczymy. Lumia 640 na W10M - żadnych problemów.

Innych zmian nie stwierdzono :).

UPDATE: Problem z wyświetlaniem i sterowaniem znika po przestawieniu AVRCP na 1.5 lub 1.4.

Ostatnia edycja:
zrobiłem aktualizację - pojawiła się opcja usunięcia danych osobowych i aktualizacji aplikacji, a przy korzystaniu z Youtube są polskie znaki podobnie jak z USB- to tak na szybko.

Wszystko pięknie, tylko że ESET wykrywa wirusa.
Na włoskim forum piszą, że może on spowodować przejęcie danych z naszego telefonu o logowaniu się do BTS, rozmowach i smsach.

u mnie niczego nie wykryło.

Na włoskim forum piszą, że może on spowodować przejęcie danych z naszego telefonu o logowaniu się do BTS, rozmowach i smsach.

Link jest bezpośrednio do serwerów FIAT-a. Raczej wątpię, żeby mógł tam być wirus. Pewnie fałszywy alarm.

Ale co to ma zawirusować niby?

Bo tak - komputer, który rozpakuje zip'a i skopiuje na pendrive'a - nie. Nic nie uruchamiamy, kopiujemy. Niektórzy na mac'u, niektórzy na linuchu. Nic tam nie ma.

Zawirusuje telefon po BT? Nie widzę możliwości, poza dosłownie pojedynczymi dziurawymi implementacjami BT w wybranych modelach. Zbyt niszowe, aby się przejmować.

Wreszcie, czy ESET na komputerze stacjonarnym, czyli zorientowany na kod maszynowy x86_64, może wiarygodnie, heurystyką wykryć "podejrzany kod", na platformę wbudowaną UConnecta? No właśnie, nie za bardzo. ESET zauważył pewnie jaką podejrzaną sekwencję, która pojawiła się przypadkowo, i sraczkuje.

Dopisuję pytanie, po wyłączeniu silnika bywa że znika ekran a radio gra, albo znika tylko grafika a tekst OK. Czyżby powolne odchodzenie akumulatora?

Ostatnio wyszukałem, że jest możliwość aktualizacji UConnect 6,5.
Czytając wątki na tym forum oraz na forum włoskim widziałem odnośnik do pliku.
Nosi on nazwę VP4_191_17.05.55

Jest to plik .zip i w środku mam takie coś, jak to otwieram jest strona logowania

plik.png

Strona logowania wygląda tak:

logowanie.jpg

I teraz najważniejsze pytanie z całej tej mojej treści,
Czy nie powinno być w tej paczce pliku .iso?
Z tego co widziałem na włoskim forum to jakiś gość miał dużo plików w tym zipie.
Teraz pytanie do was jak Wy to zrobiliście, prosiłbym o pomoc :)

Mam!
Przetrzepałem jeszcze bardziej włoskie forum i mam.

18.0.1.41
Taką wersję znalazłem :edziahurra:

jak zaaplikujesz sobie ten soft (od 15 w górę) to zablokujesz nieodwracalnie możliwość potencjalnej samodzielnej aktualizacji map w przyszłości np poprzez pendrive - pozostanie tylko ASO za ok...200 Euro- aktualizacja uconnect NAV nic nie daje oprócz tej blokady i dobrego samopoczucia właściciela że ma nowy soft.
polecam w tym zakresie włoskie forum.

Ostatnia edycja:
Szczerze? Średnio zależy mi na mapach, zazwyczaj korzystam z Google Maps na telefonie, nawigacje oryginalne są przestarzałe, dlatego bardzo fajną opcją jest CarPlay, który chciałbym posiadać w swojej Alfie

Amortyzatory
Powrót