[Giulietta] Uconnect - pytania i odpowiedzi

Czyli najlepiej na włączonym silniku robić, bo wtedy nie ma tego 20 minutowego limitu (swoją drogą, bardzo wkurzającego).

Zawsze na włączonym zapłonie!!
inaczej porobią się jasełka!

Na ASO nie licz bo jeszcze coś zepsują

Ciii... Będę miał nowe radio. Dziś był telefon :cool: Choć na większy UConnect nie dało rady namówić...

Jeżeli UConnect to tak ciężka sprawa, to jestem ciekaw czy jak Giulię zawieszą to będa wymieniać cały samochód? :confused:

Już pytałem w osobnym wątku, ale zapytam tutaj:

Po jest ta opcja w ustawieniach uConnect?
Ona u mnie nic nie zmienia, czy ją włączę czy wyłączę, a domyślnie miałem wyłączoną i komunikaty od początku się pojawiały.

A w instrukcji jest:
Za pomocą tej funkcji można wybrać, czy
na wyświetlaczu mają być wyświetlane
komunikaty dotyczące systemu [notranslate]Alfa[/notranslate] DNA
(„ON”) czy nie („OFF”).

U mnie po aktualizacji ta opcja się wyłączyła i komunikaty przestały się pokazywać. Po włączeniu wróciło do normy.

Czy ktoś posiada telefon z Androidem 8.0 (Oreo) i Uconnect 5? U mnie przy wgranej najnowszej aktualizacji nie pokazują się tytuły odtwarzanych utworów ze Spotify i nie działa sterowanie z kierownicy (Xperia XZ1 Compact). Przy Androidzie 6.0.1 (Moto G3) wszystko śmigało idealnie.

EDIT: Temat (częściowo) rozpracowany. Wina leży zapewne po stronie Google, które dało ciała w wersji 8.0 z obsługą BT (jest sporo raportów w sieci na ten temat, także od właścicieli Golfów - a jeśli nie działa w Golfie, to na pewno nie wina VW, tylko Google :) ). Natenczas można zmienić wersję AVRCP z 1.6 na 1.5 albo 1.4. Co prawda wyświetlanie utworów nadal nie działa, ale przynajmniej da się zmieniać utwory z kierownicy i kółkiem (przyciski ekranowe nadal nie działają).

EDIT2: Najnowsza aktualizacja - 47.1.A.5.51 - rozwiązała problem :).

Ostatnia edycja:
Witam, mam problem z U5" bez navi. Nie mogę połączyć się z telefonem (Samsung Note 3 i S8) i nie mogę usunąć zapisanych telefonów (urządzeń) w U5.
Czy ktoś z Was może podpowiedzieć jak zrobić hard reset do ustawień fabrycznych?

Po pół roku obserwacji wątku zrobiłem update ;) Przebieg, w czasie jazdy - bez problemu, czas myślę, że nawet poniżej 30 minut.

Rewolucyjnych zmian nie ma. Faktycznie jest opcja wyłączenia komunikatów DNA, ale można też włączyć - czyli aby było tak jak było. Zniknęły sparowane telefony i zapisane stacje radiowe.

Główne zmiany zaszły w obsłudze telefonu przez BT. Są plusy i minusy.
Plusem jest szybsze połączenie (nie tak szybkie jak w Giulii, ale już w miarę szybkie).

Bez wrażenia przyjmuję niewielkie zmiany kosmetyczne, bo trudno przesunięcie logo BT w lewo o 2 cm uznać za plus czy minus. Podobnie wyświetlanie sieci komórkowej - tak jakby nie spodziewam się tam żadnych rewelacji, chociaż w regionach przygranicznych może być ciekawe kiedy łapie nas inny kraj. Wybieranie głosowe nie wiem, nie korzystam. To samo tyczy się muzyki z telefonu.

Natomiast dużym minusem jest to, że teraz kontakty się aktualizują (nie przesadzając) z 5 minut. Kiedyś to było kilka sekund po połączeniu. I do tego teraz w trakcie aktualizacji kontaktów dźwięk podczas rozmowy się mocno tnie. A i jeszcze jedno - rozmowa jest jakby cichsza - wcześniej nie musiałem podkręcać głośności do ok. 22-24, aby było w miarę słychać.

Mam nadzieję, że odtwarzanie dźwięków z telefonu (yanosik, google maps) bez zmian, ale jeszcze nie testowałem.

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale - tak mówiąc między nami - jakbym miał opcję łatwego i szybkiego powrotu do oryginalnej wersji to chyba bym wrócił. Z powolnym parowaniem już nauczyłem się żyć. Dramatu nie ma, ale korzyści są wątpliwe.

Informacyjnie - telefon to srajfon.

jeszcze jedno- w czasie włączonej funkcji telefon masz w lewym górnym logo nazwę stacji radiowej - tego nie było. Co do reszty- żadnych z powyższych wad nie zauważyłem ani w poprzedniej julce z 2014 r. ani obecnej- największy plus czas sparowania.

jeszcze jedno- w czasie włączonej funkcji telefon masz w lewym górnym logo nazwę stacji radiowej - tego nie było. Co do reszty- żadnych z powyższych wad nie zauważyłem ani w poprzedniej julce z 2014 r. ani obecnej- największy plus czas sparowania.
A nie kaleczy wam jezyka polskiego?

jeszcze jedno- w czasie włączonej funkcji telefon masz w lewym górnym logo nazwę stacji radiowej - tego nie było

Nie słucham radia, więc nawet nie zauważyłem.

Jeszcze coś mi się przypomniało. Przy uruchamianiu samochodu, po ekranie powitalnym UConnect i tych "ostrzeżeniach" pokazuje się jeszcze na dobre 2-3 sekundy "inicjalizacja systemu głosowego" czy coś takiego, w czerwonej ramce.

Może to srajfon tak wolno aktualizuje kontakty... ale czemu miałby nagle zwolnić między aktualizacjami. ;)

W ramach uaktualnienia dodam, że na włoskim forum też są zgłaszane problemy z iOS 11 i uConnectem, także po aktualizacji. Np. https://forum.clubalfa.it/threads/g...t-info-post-pag-1.77934/page-415#post-1420270

I też ziomek pisze, że mu się 5 minut kontakty aktualizują. Więc jak ktoś korzysta z iphone'a i działa mu wszystko dobrze, to chyba lepiej nie uaktualniać. Jutro postaram się nagrać filmik :D :edziahurra:

Ostatnia edycja:
tak czytam i czytam...aktualizacja z sierpnia 2017 i wszystko to jest u mnie w samochodzie odebranym równo rok temu- czyli w grudniu 2016. aż sobie chyba sprawdzę, jaką mam wersję oprogramowania:) [MENTION=34131]Dareek[/MENTION]: w lewym górnym rogu jest wyświetlane źródło muzyki, co wygląda dość zabawnie przy bt, bo zaraz obok wyswietla sie ta sama nazwa podłączonego telefonu:) [MENTION=29400]MiLykie[/MENTION]: ta ramka wyświetla się tylko w konkretnych sytuacjach- np. jeśli włączysz zaraz po odpaleniu/miałeś ostatnią używaną zakładkę 'phone' jeśli dobrze pamiętam. kontakty są dość szybko (5 do max 20 sekund po połączeniu), natomiast nie ma reguły w szybkości połaczenia bt. czasem jest po 5 sekundach, czasem potrafi kilka minut czekać:D i to niezależnie od tego, jak długo był wyłączony silnik. sprawdzane z iphone se, 5s i z nokią 735- różnic brak. [MENTION=66756]Pitero[/MENTION]: kaleczy jak cholera:) przynajmniej w porównaniu do systemu głosowego z nokii.

tak czytam i czytam...aktualizacja z sierpnia 2017 i wszystko to jest u mnie w samochodzie odebranym równo rok temu- czyli w grudniu 2016. aż sobie chyba sprawdzę, jaką mam wersję oprogramowania:) [MENTION=34131]Dareek[/MENTION]: w lewym górnym rogu jest wyświetlane źródło muzyki, co wygląda dość zabawnie przy bt, bo zaraz obok wyswietla sie ta sama nazwa podłączonego telefonu:) [MENTION=29400]MiLykie[/MENTION]: ta ramka wyświetla się tylko w konkretnych sytuacjach- np. jeśli włączysz zaraz po odpaleniu/miałeś ostatnią używaną zakładkę 'phone' jeśli dobrze pamiętam. kontakty są dość szybko (5 do max 20 sekund po połączeniu), natomiast nie ma reguły w szybkości połaczenia bt. czasem jest po 5 sekundach, czasem potrafi kilka minut czekać:D i to niezależnie od tego, jak długo był wyłączony silnik. sprawdzane z iphone se, 5s i z nokią 735- różnic brak. [MENTION=66756]Pitero[/MENTION]: kaleczy jak cholera:) przynajmniej w porównaniu do systemu głosowego z nokii.
Najgorsze jest to, ze przed updatem wymowa byla duzo lepsza.. rozumiał tez lepiej co sie do niego mowi bo mial polskie znaki.. tak ze nie wiedziec czemu spory krok w tyl

[MENTION=29400]MiLykie[/MENTION]: ta ramka wyświetla się tylko w konkretnych sytuacjach- np. jeśli włączysz zaraz po odpaleniu/miałeś ostatnią używaną zakładkę 'phone' jeśli dobrze pamiętam. kontakty są dość szybko (5 do max 20 sekund po połączeniu), natomiast nie ma reguły w szybkości połaczenia bt. czasem jest po 5 sekundach, czasem potrafi kilka minut czekać:D i to niezależnie od tego, jak długo był wyłączony silnik. sprawdzane z iphone se, 5s i z nokią 735- różnic brak.

Ramkę to pal licho, ale synchronizacja kontaktów mnie męczy... 5 minut, a nie sekund. Nagram filmik. U mnie srajfon SE. Już próbowałem kasować UConnecta z telefonu, telefon z UConnecta, bez zmian...

Ale - zdażyło się coś niewyobrażalnego - dostałem powiadomienie o SMSie! I nawet potrafił to przeczytać. Ciekawe ile czasu będzie działać, ale jeśli to ma zostać to nawet uznam cały update za korzystny.

Plusem też jest dużo bardziej rozbudowane menu serwisowe - radio + media + browse.

posprzątaj sobie telefon bo może tu feler jest. u mnie tak było zawalony phone to muliło okropnie Wysprzątałem dziada loguje się i zrzuca kontakty dosłownie moment.

Załączam pasjonujący filmik z uploadu kontaktów, który trwa 4 minuty i 30 sekund. Filmik ma porywającą akcję i tłusty podkład muzyczny, aby nie było nudno.

https://www.youtube.com/watch?v=IObVSMpX8hg

Co do posprzątania telefonu to pozostaję otwarty na sugestię, ale co niby mam posprzątać? Skasować ileś kontaktów? Mniemam, że jak skasuję połowę to będzie się synchronizować o 50% szybciej, a to nadal jest wolno. Szczególnie, że przed uaktualnieniem UConnecta kontaktów było tyle samo i synchronizowało się... kilka sekund. Może 10. Więc jakoś nie wierzę, że to nagle telefon zaczął zamulać.

Mnie po aktualizacji działa OK, choć być może jest sporadyczny problem z ekranem. Spikerka nie sepleni, odnajduje polskie nazwiska w kontaktach, kontakty ładuje w sekundy (ok 300). Tyle na dzisiaj.

Mnie po aktualizacji działa OK, choć być może jest sporadyczny problem z ekranem. Spikerka nie sepleni, odnajduje polskie nazwiska w kontaktach, kontakty ładuje w sekundy (ok 300). Tyle na dzisiaj.
Nie chodzi o seplenienie, tylko o czytanie polskich znakow, np. zamiast kałuża czyta kaluza..

Zaktualizowałem dziś Uconnect 5, czas synchronizacji kontaktów ok 5 s, Nokia Lumia 625.

Amortyzatory
Powrót