• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik końcowy Alfa 166 3.0

To Quattroporte to się sprzedaje już od wielu lat :)

Wracając do tematu wydechu, dzisiaj przeglądałem sobie przeróżne strony, sklepy i portale, bo też mnie to czeka (środkowy i końcowy). Na alle za 1200 MTS. Z ciekawości wszedłem sobie na eper i przeglądałem. zobaczcie ile liczą sobie za kata. ;)
aaaaaaaa.jpg

3 koła to normalna cena za katalizator z ASO :) nawet powiedziałbym że tanio jak na 166 :)

No to skoro już jesteśmy przy filmikach..
http://www.youtube.com/watch?v=P1LLnb7Dqd4

O coś takiego mi chodzi, może nie tak głośno, ale w tą stronę brzmieniowo. Niestety to nie jest jakiś gotowiec ze Skytune, tylko coś dobieranego.

Jak widać nie trzeba V8 żeby wydobyć mięso ;)

To widzę że nie słyszałeś nigdy V8....... I ta 166 choć nie jak V8 to ryczy :)

Zapewne znalazłbym wiele V8 gorzej brzmiących od tego V6 :P
Wiem, że za głośno, ale z mięsem, a nie buczący tudzież dźwięk urywanej blachy.

Jakbym chciał aksamitnie brzmiące V8 to bym Lexusa kupił.. a to jest Alfa, sportowy pazur nie tylko w zawieszeniu :D

Ale zakończmy już offtop. Pytanie pośrednie brzmiało: czy ktoś słyszał końcowy tłumik do 166 3.0 by Tony Banks?

moim zdaniem na wyższych obrotach może być, ale na niskich za bardzo dudni... rozumiem o co Ci chodzi, ale będzie ciężko o pożądany efekt.

Jak gość na wyższych obrotach pojechał to ja zrobiłem tak :O :O :O
Piękny dźwięk!!
Tylko on ma 2 kominy x2 końcówki każdy chyba nie??

Wtedy tak. Czyli wypróbowane na konkretnym egzemplarzu.

No to skoro już jesteśmy przy filmikach..
http://www.youtube.com/watch?v=P1LLnb7Dqd4

O coś takiego mi chodzi, może nie tak głośno, ale w tą stronę brzmieniowo. Niestety to nie jest jakiś gotowiec ze Skytune, tylko coś dobieranego.

Jak widać nie trzeba V8 żeby wydobyć mięso ;)

to pogrzeb przy dolocie:)

- - - Updated - - -

jest lepiej, bo na wolnych Cię nie wk..wia dudnienie

Ostatnia edycja:
Tak jak Kubicze napisał wywalenie tłumika szmerów poprawia dzwięk,co do chwytaka powietrza ( rura od błotnika do puchy filtra) jeżeli jeżdzisz asfaltem to ok,ale na polnej itp. filtr szybciej syfy łapie,bo jest tuż na glebą,przynajmniej jest tak w 156.

Dla mnie taki dżwiek jest idealny ale w v6 raczej awykonalne
http://www.youtube.com/watch?v=zsEhDdBXMG0

Co prawda 156 V6 ale dzwięk też całkiem całkiem,jak widać po komentarzach nie wszystkim podoba.
http://www.youtube.com/watch?v=DTSQj_tIwDo

Tak jak Kubicze napisał wywalenie tłumika szmerów poprawia dzwięk
Czyli prosta rura zamiast tej fikuśnej puszki czy coś tam w środku trzeba wywalać. Bo jak można bezinwazyjnie to może zrobię sobie próbę.

Czyli prosta rura zamiast tej fikuśnej puszki czy coś tam w środku trzeba wywalać. Bo jak można bezinwazyjnie to może zrobię sobie próbę.

Tak,prosta rura zamiast tłumika szmerów/rezonatora,w 156 jest to na stałe,więc trzeba kawałek rurki i kolanko silikonowe.
Rezonator ogólnie jest potrzebny bo w czasie zamknięcia przepustnicy cofa się tam powietrze,póżniej jest pobierane miedzy cyklami,tak w skrócie.Opinie są różne,w 2.5 v6 odradzają usuwanie rezonatora ze względu spadku i tak już niedużego momentu ale na oko nić nie zauważyłem.

Ja jak już to właśnie wolałbym "podgłośnnić" silnik niż wydech bo ryczącą dupę to prawie każdy golf ma. Zobaczymy. Może na próbę coś z materiałów budowlanych podejdzie :P

Amortyzatory
Powrót