• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik końcowy Alfa 166 3.0

Witajcie
Dziś rozmawiałe z panem Maciejem z Ultera na temat tłumika do naszych pięknych belli i powiedział mi że są w stanie coś takiego wykonać tylko potrzebują auta na wzór. Ja niestety kawałek ma do Ultera, ale jak znalazł by się ktoś z okolic Bielska mógłby podjechać i Pomóc w stworzeniu tak poszukiwanej przez wszystkich posiadaczy 166 w V6 części.
Na pewno byli byśmy wdzięczni.

A tu link z nr do Pana Macieja http://new.ulter.com.pl/site/cars

- - - Updated - - -

Napiszcie jakie jest zapotrzebowanie na takie tłumiki.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/166/85796-tlumik_166_2_5_v6_3_0_v6_ulter.html#ixzz2FdAwlaWp

Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego. Jako że za jakiś czas czeka mnie wymiana, zaczynam szukać :)
Pytanie do Was, koledzy: czy ktoś miał do czynienia z tymi tłumikami:
http://tonybanks.co.uk/index.htm

cena bardzo przystępna, jak za cały układ:
http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROME...arts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item27d73d30a5

Jeżeli ktoś coś wie, namierzy jakieś filmy na YT proszę o info. Z tego co widziałem/słyszałem brzmi to całkiem nieźle, ale to były MG, Mustang i inne. Nie widziałem Alfy na YT.

Masz V6 to i Twoja będzie ładnie mruczeć
Aczkolwiek mam nadzieje ze nie będzie to całkowity przelot ze Afle będzie słychać z 10km :P

podjedź do dobrych magików to Ci dopasują jakąś fajną puszkę plus do tego jakaś fajna/fajne końcówki, nawet oryginalne i masz po sprawie, po co tyle kasy wywalać na trochę blachy, poniżej masz foto jak chłopaki we Wro robią, lepiej słychać dźwięk silnika, bo ori tłumik jest trochę zbyt tłumiący
DSC03634 (Kopiowanie).jpg

lepiej słychać dźwięk silnika, bo ori tłumik jest trochę zbyt tłumiący

No właśnie o dźwięk mi chodzi :)
Ja wiem, że "magicy" potrafią tak zrobić, sam tak zrobiłem w mojej poprzedniej. Za komplet (środkowy, końcowy, końcówka do wyboru) dałem wtedy niecałe 800zł, ale było to już jakiś czas temu. Dzisiaj cena może dojść do 1k a tu mam całość za 1650 z nierdzewki i zakładam że dźwięk lepszy. Wiem, że dopłacę za przesyłkę, montaż może uda mi się we własnym zakresie zrobić. Ale chciałem zweryfikować ten dźwięk. Na alfaowner "Tony Banks" występuje tylko w dziale "podziękowania" i tam go polecają.
Jeżeli dźwięk byłby naprawdę dobry, to może bym dopłacił do tego wydechu ;)

Busso ma spory potencjał dźwiękowy, chciałbym go wreszcie wykorzystać. Tyle że nie chodzi mi o "głośny" efekt, ale o taki z "mięsem", mruczący, a to już wymaga czegoś więcej niż zwykłej puchy przelotowej.

Rzeźbę każdy potrafi. Tu wic polega na tym żeby dobrze to brzmiało. Generalnie fabryki nie podrobisz a trzeba przyznać że się przyłożyli do dźwięku 166. Jeżeli Tobie/Wam czy Kubicze oryginał nie pasuje, albo nie ma kasy, albo nie ma większego znaczenia co wyjdzie z takiej rzeźby to nie ma problemu.

Problem jest wtedy kiedy ktoś chce dźwięk jak oryginał. Chce żeby to brzmiało jak trzeba a nie "lepiej" czy "inaczej". Dlatego jest problem. A nie dlatego że się nie da.

- - - Updated - - -

Wstawianie do 166 czegokolwiek innego niż oryginał nie wiadomo co wyjdzie. I tu nie ma znaczenia ile wydasz na wydech. Może się kazać że taki wystrugany za kilka stówek będzie lepszy od tego za tysiaka :P

Problem jest wtedy kiedy ktoś chce dźwięk jak oryginał

nie chcę :P

Wstawianie do 166 czegokolwiek innego niż oryginał nie wiadomo co wyjdzie

Dlatego próbuję zweryfikować. W mojej starej mam 2x lepszy dźwięk (pomimo że to 2.5!!!) niż ori w 3.0, mówię to z pełną świadomością! ALE ten dźwięk pojawił się po około 3 latach, jak się już coś.. wypaliło? nie mam pojęcia dlaczego nie od razu. Jak to znajomy określił, w tej nowej silnik pracuje jak 1.6 na wolnych (tak cicho). W starej słychać, że to V6, a jednocześnie dźwięk nie męczy i nic nie buczy.

Jak to znajomy określił, w tej nowej silnik pracuje jak 1.6 na wolnych (tak cicho).
Albo on ma coś ze słuchem albo jest miłośników ryczących golfów z przelotem.......

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
Problem jest wtedy kiedy ktoś chce dźwięk jak oryginał
nie chcę

To pojeździj po warsztatach z tłumikami to Ci coś na pewno dopasują. Tym bardziej jeżeli Twoim zdaniem oryginalny wydech w V6 chodzi jak suszarka to w takich warsztatach będziesz zadowolony czegokolwiek Ci nie założą. Bo dla mnie warczenie, czy ryczenie to po prostu wieś. Może w gtv czy 156 ale w limuzynie? Nie widzę sensu żeby to robiło taki hałas.
W Twojej dotychczasowej po prostu Ci wypluło wnęczności. Zrób małą akupunkturę w obecnym to też tak wyjdzie.
Na szczęście w mojej kubicze nie przyżydził :) i mam oryginał. Jednak jak mi kiedyś się zjara to będę miał ćwieka bo oryginał drogi a innego dźwięku to ja nie chcę.

- - - Updated - - -

Jak dobrze pamiętam to krisp zakładał coś nieoryginalnego i wrzucał nagranie w swoim temacie. Jego zdaniem jest fajnie - moim tandeta. Posłuchaj i oceń. A nóż Ci spasuje to z nim zagadasz.
Masz tylko dwa wyjścia. Albo kupujesz w ciemno albo coś co u kogoś już chodzi i powielasz.

Tym bardziej jeżeli Twoim zdaniem oryginalny wydech w V6 chodzi jak suszarka to w takich warsztatach będziesz zadowolony czegokolwiek Ci nie założą. Bo dla mnie warczenie, czy ryczenie to po prostu wieś.

Marek, no co Ty! Jakie warczenie, czy ryczenie? Słyszałeś na pewno brzmienie np. Maserati QPorte. No różni się nieco od 166 :) Nazwałbyś to ryczeniem? Nie pasuje do limuzyny?
Etap głośnego wydechu przerabiałem 15 lat temu i szybko się z tego wyleczyłem :D

"No sorrryyy" jeżeli ktoś mówi że fabryczny tłumik w V6 chodzi jak 1,6 golfa to niestety.....
Ja wiem że można zrobić bardziej rasowy tłumik i żeby była profeska. Ale..... Na to trzeba sianka żeby poeksperymentować. Zawinąć do porządnej firmy. Wtedy tak. Ale nikt Ci nie dobierze puchy z półki tak żebyś miał dźwięk maserati.... Niestety. Skończy się to na tym że będzie coś nie tak i machniesz ręką bo przecież nie wydasz jeszcze raz tej kasy na kolejną próbę.

Poza tym zależy kto co lubi. Krisp zrobił inny wydech i jest mega zadowolony (trudno żeby nie :P ) a dla mnie to przy puszczeniu gazu kaszle. No i dźwięk zbyt "przelotowy".
Najlepiej to by było kupić taki wydech w którym "dostrajasz" dźwięk na pacjencie :) ale tak się nie da :P

Cóż pozostaje Ci coś zaryzykować a potem oswajać się z tym że jest fajnie :) chyba że masz z 1000zł "luźne" to tak jak pisałem, udaj się do dobrego warsztatu (nei drogiego tylko dobrego) i niech Ci zrobią tłumik. Potem posłuchajcie, pogadajcie i niech zrobią następny lepszy. Potem następny.
Jak są dobrzy to osiągniesz cel (maserati) po dwóch, trzech tłumikach.

- - - Updated - - -

Wiesz.... jak golfy aspirują do V8 czy V10 to alfie bliżej do tego heheheheheeh

Rzeźbę każdy potrafi. Tu wic polega na tym żeby dobrze to brzmiało. Generalnie fabryki nie podrobisz a trzeba przyznać że się przyłożyli do dźwięku 166. Jeżeli Tobie/Wam czy Kubicze oryginał nie pasuje, albo nie ma kasy, albo nie ma większego znaczenia co wyjdzie z takiej rzeźby to nie ma problemu.

Problem jest wtedy kiedy ktoś chce dźwięk jak oryginał. Chce żeby to brzmiało jak trzeba a nie "lepiej" czy "inaczej". Dlatego jest problem. A nie dlatego że się nie da.

- - - Updated - - -

Wstawianie do 166 czegokolwiek innego niż oryginał nie wiadomo co wyjdzie. I tu nie ma znaczenia ile wydasz na wydech. Może się kazać że taki wystrugany za kilka stówek będzie lepszy od tego za tysiaka :P

Marek , ale ja wiem jak top wyszło, bo to fotka tej granatowej, która stała u mnie przed domem:)

- - - Updated - - -

Tak tylko gdzie takich magików szukać?

na ul. Rogowskiej we Wrocławiu:) tam mi zrobili

- - - Updated - - -

No właśnie o dźwięk mi chodzi :)
Ja wiem, że "magicy" potrafią tak zrobić, sam tak zrobiłem w mojej poprzedniej. Za komplet (środkowy, końcowy, końcówka do wyboru) dałem wtedy niecałe 800zł, ale było to już jakiś czas temu. Dzisiaj cena może dojść do 1k a tu mam całość za 1650 z nierdzewki i zakładam że dźwięk lepszy. Wiem, że dopłacę za przesyłkę, montaż może uda mi się we własnym zakresie zrobić. Ale chciałem zweryfikować ten dźwięk. Na alfaowner "Tony Banks" występuje tylko w dziale "podziękowania" i tam go polecają.
Jeżeli dźwięk byłby naprawdę dobry, to może bym dopłacił do tego wydechu ;)

Busso ma spory potencjał dźwiękowy, chciałbym go wreszcie wykorzystać. Tyle że nie chodzi mi o "głośny" efekt, ale o taki z "mięsem", mruczący, a to już wymaga czegoś więcej niż zwykłej puchy przelotowej.

chcesz więcej "mięsa" to pogrzeb przy dolocie, a nie tłumiku, sprawdzone, robisz tłumik słyszysz tłumik, robisz dolot słyszysz silnik, na początek wywal rurę idącą z nadkola do puchy filtra powietrza i się przejedź:P

A moim ideałem dźwiękowej jest Kida Special oraz J-Wolf. I mozna wziąć z półki.

A moim ideałem dźwiękowej jest Kida Special oraz J-Wolf. I mozna wziąć z półki.

I co Ci to da :)
Przecież ten sam tłumik montowany do różnych aut da zupełnie inny efekt. Chyba że montowałeś to w 166 3,0V6

chcesz więcej "mięsa" to pogrzeb przy dolocie, a nie tłumiku, sprawdzone, robisz tłumik słyszysz tłumik, robisz dolot słyszysz silnik, na początek wywal rurę idącą z nadkola do puchy filtra powietrza i się przejedź

Nie omieszkam wypróbować :)
Rozumiem, że skoro to przed filtrem, to eksperyment nie uszkodzi mi przepływki?

Cóż pozostaje Ci coś zaryzykować a potem oswajać się z tym że jest fajnie chyba że masz z 1000zł "luźne" to tak jak pisałem, udaj się do dobrego warsztatu (nei drogiego tylko dobrego) i niech Ci zrobią tłumik. Potem posłuchajcie, pogadajcie i niech zrobią następny lepszy. Potem następny.
Jak są dobrzy to osiągniesz cel (maserati) po dwóch, trzech tłumikach.

Tego się właśnie obawiam. Dlatego kupując coś wysyłkowo muszę mieć pewność, że o ten dźwięk mi chodziło. Niewykluczone, że skończy się na tych samych specach, co ostatnio, bo chyba są najlepsi w okolicach Poznania.

Myślę że najtaniej będzie odżałować na dwa trzy tłumiki robione i tak utrafić efekt. Chyba że znajdzie się ktoś kto nagra Ci dźwięk swojego żebyś powielił rozwiązanie. Ale szczerze to na forum może kilku takich będzie i raczej się nie chwalą efektem :P

Nie omieszkam wypróbować :)
Rozumiem, że skoro to przed filtrem, to eksperyment nie uszkodzi mi przepływki?

Tego się właśnie obawiam. Dlatego kupując coś wysyłkowo muszę mieć pewność, że o ten dźwięk mi chodziło. Niewykluczone, że skończy się na tych samych specach, co ostatnio, bo chyba są najlepsi w okolicach Poznania.

Za filtrem też warto grzebać, tłumik szmerów wywalić:) Nic ci nie uszkodzi przepływki, chyba, że ją młotkiem potraktujesz:P

Amortyzatory
Powrót