• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik końcowy Alfa 166 3.0

Na montaż wybiorę się na początku czerwca i wtedy spodziewajcie się aktualiacji z mojej strony, może nawet da rade podwójny :) ale to już będę kombinował na miejscu. Jak będzie się podobać to dam wam namiar, dodam że tłumik robi firma ULTER więc nie powinno być lipy :)

może uda ci się nagrać dźwięk? poglądowo :)

Oczywiście dzwięk nagram i wrzuce filmik ;) wtedy podejmiecie decyzję

Podczas wymiany opon udało mi się zajrzeć pod samochód i zobaczyłem w okropnym stanie tłumik:
zdjecie.jpgzdjecie.jpgzdjecie.jpg

Dziwnych dźwięków jeszcze nie wydaje ale chyba ostatni już dzwonek do wymiany -

ten tłumik ma jakby podwójną powłokę, pod spodem może być lepiej lub gorzej:)

jeśli w aucie gaz jest dość długo to po kolei będzie Ci padać cały układ wydechowy, ja u siebie wymieniałem najpierw końcowy tłumik, chwilę potem środkowy, potem łączniki elastyczne a teraz mam już zamówiony tłumik w miejsce puszki katalizatora,

jeśli w aucie gaz jest dość długo to po kolei będzie Ci padać cały układ wydechowy

Gaz nie ma tu nic do rzeczy, główna przyczyną padania układu wydechowego jest czas...

a teraz mam już zamówiony tłumik w miejsce puszki katalizatora

można wiedzieć jaki, gdzie i za ile? :)
mój kat chyba jeszcze żyje, ale pytanie jak długo... a tak a propos, jakie miałeś objawy końca katalizatora?

Katalizator mam przebity już dawno, w układzie wydechowym wymieniłem do tej pory łączniki elastyczne, środkowy tłumik i końcowy tłumik, teraz mam skorodowaną puszkę kata, która przepuszcza, więc trzeba tam dorobić tłumik rozprężny, nikt nie sprzedaje tego gotowego, ale dorobienie nie jest problemem

OK, dzięki za info. Zastanawiałeś się może nad jednym z tych uniwersalnych katów, dostępnych np. na allegro? Kiedyś jak je oglądałem, to dedykowany do 3.0 (większych nie było) był i tak o połowę krótszy od naszego w 166. ALE, jak wiadomo kat daje duży opór - pytanie czy jak dasz tłumik to wydech nie będzie za luźny? Nie zrobi się głośno?

Słuchałem Alfy z takim wykonaniem i wszytko ok, w puszce oryginalnej jest i katalizator i tłumik, jak chcę założyć sam tłumik.

Co do kolegi, który pisze o tłumiku z Ultera, kiedyś z nimi korespondowałem i ceny tylnego tłumika dopasowanego pod AR166 wahały się właśnie w tych granicach, ale ulter zawsze dopasowywał jeden ze swoich uniwersalnych tłumików, a ich tłumiki strasznie psują dźwięk silnika,

w puszce oryginalnej jest i katalizator i tłumik

Nie wiedziałem - to zmienia postać rzeczy :)
Teoretycznie można by zbudować sobie zamiennik na bazie wkładu z uniwersalnego kata. Koszt zapewne 1/10 ceny oryginalnego katalizatora :D

Fachowiec od ukladów wydechowych twierdzi, że w samochodach z tamtych lat, jeśli był jeden duży kat to za nim zawsze jest tzw. tłumik rozprężny

Co do kolegi, który pisze o tłumiku z Ultera, kiedyś z nimi korespondowałem i ceny tylnego tłumika dopasowanego pod AR166 wahały się właśnie w tych granicach, ale ulter zawsze dopasowywał jeden ze swoich uniwersalnych tłumików, a ich tłumiki strasznie psują dźwięk silnika,

Dlatego jadę na montaż, żeby nie zakładali tłumika uniwersalnego, ale będą robić specjalnie dla naszych 166 :) miedzy 7-8 godzin czas całkowity, od pon. urlop więc myśle że niebawem dam znać co i jak ;)

Niestety dupa, wyjątkowy tłumik specjalnie do naszych alf to uniwersalny tyle że z rurami o naszej średnicy. Brzmi to nie najlepiej w 166 więc sprawą zajmie się u mnie lokalny magik. Szkoda że to co usłyszy się przez telefon nie zawsze pokrywa się z prawda :( sytuacja podobna do tej z Proexem. Zamówiony tłumik środkowy z ragzzona :) a końcowy niestety musze znaleść orginał...
Myślałem jeszcze nad rozwiązaniem tego typu, jak by puścić drugą końcówkę poniżej linii zderzaka, co prawda nie ma wycięcia na tłumik ale wyglądało by to mniej więcej tak
proba.jpg
Mam obawy ze może to lekko agro wyglądać :/ a zderzaka przerobić raczej sensu nie ma...
Ktoś ma może końcowy w dobrym stanie na sprzedaż ? xD

Ostatnia edycja:
ja zamawiałem tłumik końcowy od firmy proexem i nie oceniam średnio jakość wykonania..
wymieniałem tłumik tylko dla tego zęby wyciszyć wnętrze auta.. (gdyż dalekie podróżne z dzieckiem były uciążliwe..)
lecz po zdjęciu starego tłumika zrozumiałem ze zrobiłem błąd,.
bo stary tłumik jest z porządnej kwasówki.. a ten od firmy pro.. ze zwykłej blech z której robi się tłumiki..
a wystarczyło dobrze odizolować przestrzeń pomiędzy tłumikiem i podwoziem włóknem szklanym, lub innym materiałem trudno palnym..
i po sprawie..

ja mam tłumik Z porządnej kwasówki w stanie idealnym z ładnym basowym brzmieniem jak by ktoś był zainteresowany..

tak, jak już gdzieś pisałem - mam u siebie tłumik od Lancii po lekkiej przeróbce, końcówka pojedyncza owalna - IMHO wygląda dobrze. niedługo będę robić jakieś foty, to mogę pstryknąć :)
dźwięk jest OK, tzn. na wolnych nieco bardziej rasowy, od 1200 wzwyż nieco cichszy niż oryginał.

Niestety dupa, wyjątkowy tłumik specjalnie do naszych alf to uniwersalny tyle że z rurami o naszej średnicy. Brzmi to nie najlepiej w 166 więc sprawą zajmie się u mnie lokalny magik. Szkoda że to co usłyszy się przez telefon nie zawsze pokrywa się z prawda :( sytuacja podobna do tej z Proexem. Zamówiony tłumik środkowy z ragzzona :) a końcowy niestety musze znaleść orginał...
Myślałem jeszcze nad rozwiązaniem tego typu, jak by puścić drugą końcówkę poniżej linii zderzaka, co prawda nie ma wycięcia na tłumik ale wyglądało by to mniej więcej tak
Pokaż załącznik 62851
Mam obawy ze może to lekko agro wyglądać :/ a zderzaka przerobić raczej sensu nie ma...
Ktoś ma może końcowy w dobrym stanie na sprzedaż ? xD

pisałem, że z ulterem, drążyłem temat i zaproponowali to co u ciebie:)

poszukaj oryginału na ebay w Niemczech

Koledzy,
rozglądam się w kwestii kata i trafiłem na coś takiego na brytyjskim ebayu:
http://www.ebay.pl/itm/ALFA-ROMEO-1...arts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2c61a58c76
Cena kusząca, poniżej tysiaka. Ma ktoś może pojęcie co to za produkt?
Imasaf (na niemieckim ebayu) jest ponad 2x droższy:
http://www.ebay.pl/itm/IMASAF-Katal...983119254?pt=DE_Autoteile&hash=item33739ecd96

Pogrzebałem w necie że to katalizator firmy BM (???). Kod produktu BM90787, jak się pogoogla to można go znaleźć np. za 120 funciaków.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze pytanie, bo ze złamaną nogą niemam jak sprawdzić, jaką średnice mają rury naszego wydechu ?

Amortyzatory
Powrót