Termostat TS, JTD

Wszystko super Majster dzięki tylko są dwa problemy 1. nie mam laptopa(więc chyba poczekam na Twój) 2. jest taki że jestem w pracy ale mnie nie zastaniesz od 6 do 12:40. Po za tym będę miał auto na kompie w czwartek bo wczoraj padł mi ABS ESR ASR EBD błędy?:( mam już dość tego auta poprzednią miałem super do dziś gość z Syryni skacze pod niebo. nigdy więcej silnika 2.4 20V chociaż wrażenia są bezcenne w szczególności kiedy odstawiam te łyse pały z B.W i V. !!! A co do odpowietrzenia to otwiera się korek z wlewu płynu chłodzącego i puszcze się na maksa ogrzewanie dobrze pisze?

Szkoda, że zalezy Ci na czasie, bo bym pomógł, ale najszyciej dopiero chyba z tydzien. Spróbój uderzyc do kogos z jastrzebia - może bedzie jakis odzew?

Sprawdz jeszcze, czy na chłodnicy nie masz korka do odpowietrzania.

P.S. Jak bedzies sprzedawał bryke to daj znac:)

No spoko w czwartek jadę do mechanika od Alfa Romeo! Co do kupna to możemy się dogadać a cóż tak przecież masz 2 AR !

...A co do odpowietrzenia to otwiera się korek z wlewu płynu chłodzącego i puszcze się na maksa ogrzewanie dobrze pisze?

z tego jak ja zawsze robilem, to zalewalem, odpalalem i czekalem z odkreconym korkiem w zbiorniczku do chwili gdy termostat sie otwiera i puszcza wode na chlodnice. natomiast teraz czekalem tylko do okolo 70stopni, bo czasu nie bylo, i tez sie odpowietrzyl. natomiast zauwazylem odpowietrznik na listwie nad kolektorem wydechowym, ale nie korzystalem z niego.
....
Ludzie skąd takie pseudofachowe przepisy bierzecie????? Tak wręcz nie wolno odpowietrzać ciśnieniowego układu chłodzenia, a taki jest w każdej AR156...
Podczas zalewania płynu powinno odkręcić się korek na chłodnicy (w AR147 jest też odpowietrznik na wężu nagrzewnicy) - jak zacznie wyciekać płyn to zakręcić. Wlać płyn do poziomu maksimum w zbiorniczku i ZAKRĘCIĆ korek. Następnie należy zagrzać silnik do włączenia wentylatorów (albo co najmniej do otworzenia termostatu) i pozostawić do ostygnięcia - płyn zostanie zassany ze zbiorniczka. Po ostygnięciu uzupełnić płyn w zbiorniczku i gotowe.

co do tego wskaznika to moge smialo powiedziec zebys sie nim nie sugerowal, on pokazuje co mu sie podoba:P
u mnie wskaznik rusza dopiero jak temperatura ma jakies 60st, jak jest na wskazniku 50st (pierwsza kreska) to na kompie juz 65st. a potem to roznie bywa, bo wskaznik zyje swoim swiatem, raz mniejsze a raz wieksze przeklamania

Wszyscy popełniają błąd tzakładając że wskaźnik kabinowy jest liniowy, a tak nie jest. Jedynie w okolicach 90C wskazania wskaźnika i odczyt z komputera się pokrywają

Wskazania zegaru temperatury silnika JTDm 2,4. Temperatura po przejechaniu 20km na zewnątrz mróz, śnieg i zawieja.

Zauważyłem jeszcze, że jak odkręci się ogrzewanie na maxa to wskazówka odchyla się troszkę w lewo ale NA PEWNO nie dochodzi do drugiej kreski - takie wskazania sugerują bezwzględną konieczność wymiany termostatu.

...nie dochodzi do drugiej kreski - takie wskazania sugerują bezwzględną konieczność wymiany termostatu.
Kolego nie pisz głupot które sieją panikę to ze u ciebie tak jest wcale nie oznacza że u innych jest tak samo...-WSKAŹNIK KABINOWY NIE JEST NARZĘDZIEM DIAGNOSTYCZNYM

jest jednak zamontowany w aucie w celach kontrolnych i jeżeli jego wskazania odbiegają od normy należy się kwestią zainteresować.

jezeli temp. na fotce wyzej jest taka jaka jest ,to chyba w silniku JTD to jest idealna temperatura czyli okolo 80 C ,dlaczego wiec wymieniac termostat ? U mnie po przed wymiana ( nie sprawdzalem na komputerze) temp. nie dochodzila do 70 C ,a po wymianie stoi na 80 ,wiec zaryzykowalem wymiane po obserwacji kabinowego wskaznika i dobrze zrobilem bo teraz jest wszystko okej...

ja zrobiłem podobnie z wymianą termostatu. I sie udało - miałem walniety termostat w jtd i temp nie przekraczała drugiej kreski, ledwo podnosiła sie na 70st. C ciepłe dni (lipiec/ sierpien), po przejechaniu sporego kawałka drogi ok 15km. Teraz po 15km trzyma mi ok. 88st. Termostat kupiłem Behr.

Powiem jeszcze, że wskaznik w jtd mam dokładniejszy niz w ts (juz kiedys o tym pisałem). Jak mi sie kiedys uda zrobic test to pokaże jak pokazuje wskaznik, a jak widzi to komp.

ja uważam tak: jeśli nie osiąga na wskaźniku minimum 2 kreski, trzeba iść sprawdzić węże po obu stronach chłodnicy, i cokolwiek Maciek156 będziesz mówił na temat wskaźnika, powinien się mniej/więcej pokrywać ze stanem faktycznym. Wydaje mi się że 10st. to max jego przekłamania, ale nie 40:) a na logikę dla wszystkich którzy którzy nie mają pewności:
skoro nie grzeje, musi być otwarty w stopniu większym bądź mniejszym. Skoro dobry termostat otwiera się w okolicy 80st. a w samochodzie węże po obu stronach chłodnicy są choćby letnie, termostat jest do wymiany, i żeby mi ktoś herezji nie zarzucił, test organoleptyczny należy przeprowadzić po odpaleniu zimnego silnika i odczekaniu chwili aby ciecz nabrała wyczuwalnie wyższej temp.

Kolego jak zaczynasz o czymś pisać to warto przeczytać to co zostało juz napisane w temacie podwieszonym o termostatach, bo nie ma sensu tego powtarzać.
Tu są dane techniczne termostatów:

Jak widać termostat w JTD otwiera się w temperaturze 78-82C i taką tez temperaturę będzie utrzymywał silnik w mroźne dni. Przy przekłamaniu wskaźnika kabinowego o 10stopni na wskaźniku może być widoczne 68-72C - czyli wskazówka jest gdzieś w okolicach kreski pomiędzy 50, a 90C (którą błędnie interpretuje się jako 70C). Tylko podpięcie komputera i odczytanie rzeczywistej temperatury pracy silnika pozwoli na prawidłowe zdiagnozowanie termostatu
Jeśli ktoś zmienił fabryczny oryginalny termostat na oryginalnego Behra i ma teraz wyższą temperaturę to nie oznacza to że jego stary termostat był uszkodzony, bo w 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów montowanych w silnikach JTD (podwyższając charakterystykę pracy) - przykład:
ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843 obecnie oferowany do tych silników termostat ma nr 55202883. Producent BEHR.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883

Kolego jak zaczynasz o czymś pisać to warto przeczytać to co zostało juz napisane w temacie podwieszonym o termostatach, bo nie ma sensu tego powtarzać.
Tu są dane techniczne termostatów:

Jak widać termostat w JTD otwiera się w temperaturze 78-82C i taką tez temperaturę będzie utrzymywał silnik w mroźne dni. Przy przekłamaniu wskaźnika kabinowego o 10stopni na wskaźniku może być widoczne 68-72C - czyli wskazówka jest gdzieś w okolicach kreski pomiędzy 50, a 90C (którą błędnie interpretuje się jako 70C). Tylko podpięcie komputera i odczytanie rzeczywistej temperatury pracy silnika pozwoli na prawidłowe zdiagnozowanie termostatu
Jeśli ktoś zmienił fabryczny oryginalny termostat na oryginalnego Behra i ma teraz wyższą temperaturę to nie oznacza to że jego stary termostat był uszkodzony, bo w 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów montowanych w silnikach JTD (podwyższając charakterystykę pracy) - przykład:
ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843 obecnie oferowany do tych silników termostat ma nr 55202883. Producent BEHR.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883

Maciek, ja Cie rozumie o czym Ty do mnie piszesz, wszystko co napisałeś się zgadza. Żeby było ściślej, termostat oryginalnie montowany o nr. 55189843 to tez BEHR. Ale czy Ty rozumiesz co ja napisałem o sprawdzeniu stanu rzeczy czy termostat jest uszkodzony czy nie? Bo mam wrażenie że opierasz się tylko na materiałach pisanych. Idziesz do auta po nocy, odpalasz go i łapiesz po 5 czy 10 min. za węże, w takim czasie nie zdąży silnik cieczy nagrzać tak, żeby się termostat otworzył, a co byś mi nie pisał o jego otwarciu, to jeśli te węże będą po obu stronach ciepłe, znaczy że termostat przepuszcza. To dotyczy KAŻDEGO auta. (poprawiam się)
zdrowych wesołych świąt i bez urazy:)

Ostatnia edycja:
Co Ty liked za glupoty wypisujesz tutaj ,ten post byl zupelnie niepotrzebny...

....Idziesz do auta po nocy, odpalasz go i łapiesz po 5 czy 10 min. za węże, w takim czasie nie zdąży silnik cieczy nagrzać tak, żeby się termostat otworzył, a co byś mi nie pisał o jego otwarciu, to jeśli te węże będą po obu stronach ciepłe, znaczy że termostat przepuszcza. To dotyczy KAŻDEGO auta....

Nie dotyczy każdego - benzyna która teraz jeżdżę po 5 min ma już 90C...
Kolego nie badź odkrywczy ze zsprawdzaniem organoleptycznym węży chłodnicy - ja sam w kilku postach ja opisywałem:
Skoro rura była zimna to termostat nie puszczał dużego obiegu - czyli był w 100% sprawny. Poprawność działania termostatu określa się na podstawie nagrzewania silnika i chłodnicy, a nie tego co pokazuje wskaźnik kabinowy (często przekłamuje i to nawet o 10st). W skrócie: jak równomiernie grzeje się silnik i chłodnica to termostat do wymiany, jak grzeje się najpierw silnik, a dopiero po pewnym czasie (u mnie jest to od 6 do 10km jazdy miejskiej) chłodnica robi się ciepła (termostat się otwiera) - to wszystko w porządku. ....
Wiedziałbys to jakbyś wcześniej poczytał to co zostało już napisane nie tylko w tym temacie. Niestety metodą "na macanego" nie zdiagnozuje się prawidłowo temperatury otwarcia termostatu oraz temperatury jaką utrzymuje silnik, a to jest najważniejsze.
Awarie polegające na stałym otwarciu termostatu (tylko takie pozwala wykryc sprawdzanie temp. węży) są w sumie rzadkie - o wiele częstrzy jest przypadek w którym termostat otwiera się niby prawidłowo (po nocnym postoju auta), ale już w czasie jazdy przycina się i niedomyka dużego obiegu co skutkuje permanentnym niedogrzaniem silnika. Żeby wykryć taki przypadek uszkodzenia termostatu nie można opierać się na wadliwie działającym wskaźniku kabinowym tylko trzeba podpiąc komputer. chyba że ktoś ma zbędne pieniądze na nowy termostat i dużo czasu który może poświęcic na niepotrzebne wymiany

....a w samochodzie węże po obu stronach chłodnicy są choćby letnie, termostat jest do wymiany, i żeby mi ktoś herezji nie zarzucił, test organoleptyczny należy przeprowadzić po odpaleniu zimnego silnika i odczekaniu chwili aby ciecz nabrała wyczuwalnie wyższej temp.

odgrzebie temat....piszecie że jak termostat przepuszcza to wąż od termostatu do chłodnicy nagrzewa się stopniowo wraz z silnikiem,

a u mnie lewa strona jest zimna, natomiast prawa (od pasażera, bo stojąc przodem do auta to lewa dla jasności) nagrzewa się stopniowo, co to oznacza??? czy to prawidłowe???

Wszystko masz w porządku (zakładając, że termostat w końcu się otworzy przy odpowiedniej temperaturze).

no dobra, zrobiłem kolejny test, pojeździłem po mieście, silnik załapał na kabinowym wartość pomiędzy 70 a 90 stopni, termostat się otworzył rura od termostatu do chłodnicy zrobiła się szybko ciepła, a rura z lewej strony stojąc przodem do auta jest nadal zimna, jak to zrozumieć, sa jakieś schematy rysunkowe z opisem jak to wszystko działa? za co w tym wszystkim jest odpowiedzialna pompa wody?

poczytałem jeszcze że jak na klemie dodatniej są bezpieczniki o wartości 70 A tzn. że jest zamontowane fabryczne dogrzewanie silnika, namierzyłem te bezpieczniki - mam je, ale od nich już nie idą żadne kable, dogrzewacza nie odnalazłem, jutro postaram się wstawić fotki jak to wygląda, bo w instrukcji nie znalazłem schematu bezpieczików na klemach, który za co jest odpowiedzialny.

Witam ja po wstepnych oględzinach węży i temperatury na wskażniku w kabinie( jak dzis jezidziałem sobie po mieście to miałem ledwo nad 50'C kreske na dworze -10'C) mysle ze termostat do wymiany. Pytanko moje brzmi czy do silnika 1.9JTD 110 jest jeden rodzaj termostatu czy nie??? ktos mi kiedys mówił ze sa jakieś 2 czujniki czy coś...> Proszę o odp.

Amortyzatory
Powrót