Maciek-156
Aktywny
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Po prostu kolego kupiłeś termostat nie przewidziany do twojego silnika stad tez inny czujnik.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czasem bywa że potrafię klientowi reklamować termostat 10 razy. Jest to wkurzające dla mnie jako wykonawcy usługi i trochę żenujące przed klientem mimo że nie jest to moja wina. Chyba będziesz zmuszony wymieniać tak długo aż trafisz w 100% sprawny. Varneta omijaj szerokim łukiem, to jest tandeta nad tandetami.
...
dzięki Maciek, wszystko się zgadzaTu są temperatury otwarcia termostatów:
A do JTD najlepszy jest termostat BEHRa - to oczywiście jest oryginał. ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843. fiat w 2006roku wprowadził modyfikację termostatów i obecnie oferowany do tych silników termostat (zamiennik również firmy BEHR) ma nr 55202883.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883
to nie zalezy od dystansu, bo jesli na zewnatrz jest powiedzmy -5st a Ty masz ogrzewanie, to maly obieg (bez chlodnicy) jest na biezaco chlodzony przez nagrzewnice i jesli nie osiagnie (a przy takich mrozach nie osiagnie) ok 80st to to termostat nie pusci nic na chlodniceMajster masz może kompa? Jeśli tak to mogę wpaść się podłączyć? Ok działa jak chłodnica czyli ile mam przejechać żeby termostat puścił wodę na duży obieg 100km cały czas rura między termostatem a chłodnicą jest zmina czyli jest coś nie tak chyba że tak ma być nie wiem nie znam się dlatego pytam?!
no nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie bez najmniejszych problemów szło. zero siły, nic z tych rzeczy. Co zauważyłem po zdjęciu starego, to że był zamknięty, najwidoczniej otwierał się już przy minimalnej temperaturze jak ją dostał. Natomiast nowy termostat (oryginał) pozwala się szybko nagrzać silnikowi nawet przy -17 w nocy. Rano kiedy do pracy jechałem, około 5km i już około 60st. pokazywał wskaźnik, natomiast przy dłuższej jeździe po mieście, osiąga spokojnie 80st i czasem dochodzi do 90st. zachowuje się tak, jak w poprzedniej belli którą miałemU mnie termostat wymieniony na oryginał. Jest troche grzebania i trzeba mieć drobne, lecz silne dłonie, a najlepiej trzecią rękę. Inaczej samemu ciężko i dużo się przeklina. Pod komputer jeszcze nie podłączałem, lecz otwarcie termostatu nastąpiło, gdy kabinowy podchodził do 90.
Wszystko super Majster dzięki tylko są dwa problemy 1. nie mam laptopa(więc chyba poczekam na Twój) 2. jest taki że jestem w pracy ale mnie nie zastaniesz od 6 do 12:40. Po za tym będę miał auto na kompie w czwartek bo wczoraj padł mi ABS ESR ASR EBD błędy?mam już dość tego auta poprzednią miałem super do dziś gość z Syryni skacze pod niebo. nigdy więcej silnika 2.4 20V chociaż wrażenia są bezcenne w szczególności kiedy odstawiam te łyse pały z B.W i V. !!! A co do odpowietrzenia to otwiera się korek z wlewu płynu chłodzącego i puszcze się na maksa ogrzewanie dobrze pisze?