• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat TS, JTD

Dobra zaczyna mnie to irytować niech "fachowcy" się wypowiedzą ma 3 termostat oryginał wymieniłem też nawet wskaźniki temp. po 1.5 jazdy po mieście 50 i nie pier.... mi tu że mam czujnik zepsuty albo termostat bo rura miedzy termostatem a chłodnicą jest zimna!!!!!!!! i co fachowcy ??

Niech ktos pomoże...

---------- Post dodany o godzinie 12:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:37 ----------

Witam ja po wstepnych oględzinach węży i temperatury na wskażniku w kabinie( jak dzis jezidziałem sobie po mieście to miałem ledwo nad 50'C kreske na dworze -10'C) mysle ze termostat do wymiany. Pytanko moje brzmi czy do silnika 1.9JTD 110 jest jeden rodzaj termostatu czy nie??? ktos mi kiedys mówił ze sa jakieś 2 czujniki czy coś...> Proszę o odp.

Dobra zaczyna mnie to irytować niech "fachowcy" się wypowiedzą ma 3 termostat oryginał wymieniłem też nawet wskaźniki temp. po 1.5 jazdy po mieście 50 i nie pier.... mi tu że mam czujnik zepsuty albo termostat bo rura miedzy termostatem a chłodnicą jest zimna!!!!!!!! i co fachowcy ??

Po prostu ten typ tak ma... Silniki JTD mają korzystny bilans cieplny i nie oddają zbyt dużo ciepła do otoczenia. W mroźne dni termostat nawet się nie otworzy. Ty masz w wersji 2,4 20v jeszcze chłodnicę oleju która przejmuje zadania chłodnicy głównej. Po 1,5km to nie ma prawa się termostat otworzyc - zrobi to dopiero po 10-15km. Radą może być oszczędne używanie ogrzewania (włączamy go dopiero jak silnik złapie jakąś temperaturę), oraz utrzymywanie obrotów silnika (przy temperaturach "-") powyżej 2000obr/min

Uwierz że czytam byłem na kompie i kolo 86 88 stopni otwiera się termostat więc jest ponoć dobry. Tylko czemu przy zerowej temp.na dworze po przejechaniu dość sporej odległości wskazówka jest dalej na 50 może minimalnie wyżej (wiem że tym nie ma się co sugerować) dodam że jechałem autostradą i cały czas miałem powyżej 2tyś. obrotów staje na parkingu a rura dalej zimna czyli co wychodzi na to że mam cały czas silnik nie dogrzany?? wyłączę ogrzewanie i temp momentalnie rośnie do 90. i nie piszcie mi że po pokonaniu prawie 170 km i średnią prędkością 100 do 120 km/h auto nie złapie 90 stopni(chociaż w AR to wszystko możliwe). sorki powyżej w poście nie zauważyłem miało być po 1.5 godzinie jazdy anie po 1.5 km. Bardzo szanuje każdego wypowiedzi tylko strasznie mnie to wkurza w poprzedniej AR wymieniłem term. na Verneta i wskazówka jak słup stała w zimie na 90. a teraz wydałem mnóstwo kasy jeszcze wmówiono mi że mam zepsute wskaźniki kupiłem i dalej nic dlatego mnie to tak męczy ale pewnie macie racje podjadę jeszcze raz na kompa do kumpla mam 20 km i wtedy ją podłączymy zobaczy się wtedy ile ma tych stopni. Napisze jeszcze tylko ile było stopni po przejechaniu tych 20km już nie będę tego męczył koniec Pozdro

Ostatnia edycja:
Już pisałem używaj ogrzewania rozsądnie, albo włącz obieg wewnętrzny

No tak. Ogrzewanie to ważna sprawa. Ja mam temp. ustawioną na 18 stopni i nawiew na 1 jak już wskazówka przekroczy 50st. Czasami po przejechaniu 20-30km (miasto/trasa) termostat w ogóle się nie otworzy. Po podkręcenia ogrzewania wskazówka spada w oczach.

Now wlasnie panowie tez mam ten problem,w aucie zimno temp na wakazniku ok65 stopni,na alegro dwie strony termostatow,a ja nie wiem ktory kupic,autko z 2005 roku 19jtd 16v 150 koni,w serwisie krzykneli 480 za oryginal,zamiennikow nie mieli,pomoze ktos wybrac cos z allegro?z gory dziekuje

mnie już też zaczyna drażnić to niedogrzanie silnika ;/
Silnik wiecznie zimny, w aucie wiecznie zimno, bo ogrzewanie skręcone...
Ostatnio ok 90 st miałem.. we wrześniu jakoś ;/
Czy wymiana na nowy dużo pomoże ??

http://moto.allegro.pl/termostat-alfa-147-156-lancia-fiat-1-9-jtd-od-ss-i1391424522.html
ten będzie dobry do 147 JTD 8v 2003r?:>
Do niego jeszcze trzeba coś dokupować ? ( czujnik etc)

Najpierw sprawdź jak pracuje Twój termostat zanim go wymienisz.

Wypada dać nowy czujnik, koszt ok. 50-60zł.. z czujnikiem ten vernet kosztuje jedynie 20zł mniej niż BEHR+czujnik w autosklepie24 i tego polecam Ci kupić.. Jakoś 3tyg. temu wymieniłam u siebie to przy -8;-10'C po ok. 11km jest ~90 na zegarze i o dziwo wskazania z kompa i wskaźnika zaczęły się pokrywać.

Ostatnia edycja:
Na końcu aukcji gość piszę: W RAZIE PYTAŃ CO DO ZASTOSOWANIA PROSZĘ O KONTAKT TELEFONICZNY LUB EMAILOWY. W ceļu sprawdzenia 100% ZGODNOŚCI najlepiej PODAĆ PEŁNY NR VIN (numer nadwozia).
Wskazane są nowe opaski zaciskowe - jeżeli stare masz jednorazówki.
Czujnik temperatury można przełożyć ze starego termostatu. Jeżeli kupisz Behra, to w komplecie jest nowy.

Now wlasnie panowie tez mam ten problem,w aucie zimno temp na wakazniku ok65 stopni,na alegro dwie strony termostatow,a ja nie wiem ktory kupic,autko z 2005 roku 19jtd 16v 150 koni,w serwisie krzykneli 480 za oryginal,zamiennikow nie mieli,pomoze ktos wybrac cos z allegro?z gory dziekuje
Wystarczy przeczytać temat - ta informacja była tu już podawana, więc po co bic pianę?
...ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843 obecnie oferowany do tych silników termostat ma nr 55202883. Producent BEHR.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883
Zanim jednak wydasz kasę to lepiej podepnij komputer i sprawdź rzeczywista temperaturę

Przejrzałem 20 stron tego tematu, ale jednak mam trochę mały dylemat. Problem u mnie polega na tym że wskaźnik temperatury wędruje do 90 stopni i opada, po chwili znów wędrując do 90 stopni i tak cały czas. Nawiew przez to wariuje i wieje raz ciepłe raz zimne powietrze. Termostat wymieniałem 2 lata temu i wydaje mi się że jest w porządku, w przeciwnym wypadku auto nie osiągałoby temp 90 stopni. Co może być zatem przyczyna takich wahań temperatury??
- zapowietrzony układ - jeśli tak to jak go odpowietrzyć??
- nie działający bieg wentylatora - co z tym zrobić??
- ????
Spotkał się może ktoś z was z takim czymś, lub wie jak mi pomóc??
Pozdrawiam

Jak mocno opada wskazówka temperatury? Możesz sprawdzić wahania dokładnie na komputerze? Zapowietrzenie układu to na pewno nie jest.

...wskaźnik temperatury wędruje do 90 stopni i opada, po chwili znów wędrując do 90 stopni i tak cały czas. ...Termostat wymieniałem 2 lata temu i wydaje mi się że jest w porządku, w przeciwnym wypadku auto nie osiągałoby temp 90 stopni. ...
Jeśli założyłes zamiennik VERNETA to prawdopodobnie się zacina i pracuje skokowo 0/1 - stąd to falowanie temperatury

jak mocno opada wskazówka temperatury?
tak z 10 może 15 stopni, opada dość szybko i potem wolniej wzrasta
eśli założyłes zamiennik VERNETA to prawdopodobnie się zacina i pracuje skokowo 0/1 - stąd to falowanie temperatury
kurcze nie dam sobie ręki uciąć jaki to był termostat bo już trochę czasu minęło, ale dotychczas działał dobrze. Jeśli faktycznie to jego wina i się zacina, to pomoże tylko wymiana na nowy??

Witam,
Ja mam pytanie dotyczące termostatu i fabrycznego webasto. Nawet przy przejechaniu kilkudziesięciu km wskazówka zegara temperatury znajduje się minimalnie powyżej 50st. C (może milimetr czasem dwa powyżej). Do kreski umownego 70st. C (druga kreska) nigdy nie dochodzi.
Wiem, że na wskazaniach tego zegara nie ma co się opierać ale 55-60st. C - według jego wskazań - to chyba powód do zainteresowania się sprawą.

Dziś rano po mroźnej nocy odpaliłem i przejechałem się ok 2km. Wskazówka nie drgnęła (minimalnie poniżej 50st. C) i rura pomiędzy chłodnicą a termostatem zimna. Przejechałem jeszcze ok 2km i wskazówka milimetr powyżej 50st. C a rura ciepła (jeszcze nie gorąca).
Wiem z doświadczenia, że przy dalszej jeździe wskazówka będzie się utrzymywała ok 2mm nad 50st. C (ok 55-60st. C). Auto się bardzo słabo nagrzewa.

Ważna informacja jest taka, że mam fabryczne webasto i dwie rurki od webasto są gorące nawet po przejechanie ok 2km czyli instalacja webasto wydłuża obieg cieczy.

Jak sądzicie - czy termostat jest do wymiany bo ciepła rura do chłodnicy świadczy o tym, że otwiera się on po przejechaniu ok 4km czyli dużo za wcześniej? Jak się ma do tego instalacja webasto, która przecież wydłuża obieg cieczy?
Robert

Z tego co napisałeś wynika, iż termostat faktycznie może być uszkodzony. U mnie było podobnie. Wskazówka wskaźnika lekko tylko przekraczała 50 st. Po wymianie termostatu dobija prawie do 90. Z tym, że ja nie mam webasto.

Amortyzatory
Powrót