Termostat TS, JTD

A co to był za termostat bo 250zł za termostat z czujnikiem do M-jeta to "trochę" mało
nie pamiętam dokładnie nazwy, znalazł najtańszy jaki był... ale chyba GATES'a założył... jutro się dowiem dokładnie... ale powiedz mi maciek, bo widzę że trochę wiedzy masz w tym temacie, że moje dzisiejsze ranne obserwacje wskazują że termostat szlak trafił...

na termostacie jest wybita temp pełnego otwarcia a nie początek otwarcia, i tak jak jest napisane w pierwszym poście że początek otwarcia może być przy tych 83* a pełne jest przy 88*

jesli ktos moze mi pomoc w doborze termostatu bylbym wdzieczny.

moj VIN: ZAR 93200001381838

do Maciek156: gdzie widziales w katalogu MERA termostaty do jtd??? bo ja sciagnalem katalog i ich oferta do alfy to modele: 33, Alfasud i Arna.

Tu są temperatury otwarcia termostatów:

A do JTD najlepszy jest termostat BEHRa - to oczywiście jest oryginał. ORYGINALNY fabryczny termostat montowany w AR 156 1,9 16v miał numer 55189843. fiat w 2006roku wprowadził modyfikację termostatów i obecnie oferowany do tych silników termostat (zamiennik również firmy BEHR) ma nr 55202883.
55189843 zastąpiony 02-2006 na 55202883

Ostatnia edycja:
A do Ts,a 2.0 jaki byście polecili?

pytanie dla wtajemniczonych ktorzy wymieniali w swoich jtd:

czy jest jakas tansza alternatywa dla BEHRA za ponad 300zł do 1,9 jtd 16V ???

+ 60-70zł za nowy czujnik (bo Vernet jest sprzedawany bez czujnika) daje kwotę 310-320zł

I często będzie miał taką samą temperaturę jak przed wymianą

ja mam tak ze ile bym nie przejechal wskazuje zawsze 55* a waz idacy z termostatu do chlodnicy jest cieply.

ostatnio po przejechaniu 70km w temperaturze +10 stopni pokazywalo
55-60*

Ale taki Vernet to wydatek 210zł + czujnik EPS 53zł. Zatem koszta można ciąć ;)

---------- Post dodany o godzinie 14:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:47 ----------

ja mam tak ze ile bym nie przejechal wskazuje zawsze 55* a waz idacy z termostatu do chlodnicy jest cieply.

ostatnio po przejechaniu 70km w temperaturze +10 stopni pokazywalo
55-60*

Jeśli wąż ten nagrzewa się równomiernie wraz ze wzrostem temperatury silnika, to oznacza, że termostat masz do wymiany

pytanie dla wtajemniczonych ktorzy wymieniali w swoich jtd:

czy jest jakas tansza alternatywa dla BEHRA za ponad 300zł do 1,9 jtd 16V ???

W sklepie unto kupiłem termostat Behra za 290,00 zł co wydaje mi się sumą dość niską. W innych sklepach i allegro było drożej.

Ostatnia edycja:
Ale generalnie termostaty do M-jetów są droższe

http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/802

potwierdzam, zadzwoniłem do sklepu i przysłali mi oryginalny termostat behra z uszczelką czujnikiem 302 zł z przesyłką.... wymieniałem go wczoraj sam prawie 4 godziny (wieczorem w garażu) ;) ale teraz chłodnica jest zimna... jak złapie odpowiednia temperaturę puszcza obieg na chłodnicę...a później zamyka... wole dołożyć te 50 zł i mieć spokojną głowę że auto i zima i gorącym latem będzie mieć odpowiednie warunki pracy :)

macie racje tez zamowie tego BEHRA, 50zł wiecej to nie majatek tylko ostatnio mi sie wysypalo tyle wydatkow na ta kaprysna wloszke ze bylem juz wkur... i zdesperowany

Mnie też czeka wymiana tylko czasu brak i czytałem własnie procedurę wyjmowania w elern jest troche do rozkręcania :)

Jest mały problem. Behr którego kupilem ma czujnik temperatury na dwa piny, tymczasem w samochodzie wtyczka jest cztero-pinowa. Zatem z czujnika nie będę się cieszył :( Pozostaje przełożenie ze starego termostatu.

Amortyzatory
Powrót