Termostat TS, JTD

Podepnij komputer i odczytaj trzeczywistą temp. -bo masz jakoś dziwnie wskaźnik wyskalowany...

Wymienilem w koncu rowniez i termostat ,zblizaja sie mrozy ,a moja bella nie dogrzewala sie nawet do 70 stopni, (mowie o kabinowym) po wymianie ,temp. ladnie stoi na 80 ,chyba ze pogonie belle troche to nicale 90,wiec moj kabinowy nie oszukuje za bardzo...a termostat BEHR...

Wymienilem w koncu rowniez i termostat ,zblizaja sie mrozy ,a moja bella nie dogrzewala sie nawet do 70 stopni, (mowie o kabinowym) po wymianie ,temp. ladnie stoi na 80 ,chyba ze pogonie belle troche to nicale 90,wiec moj kabinowy nie oszukuje za bardzo...a termostat BEHR...
witam jak twoj stary termostat wygladal byl troche otwarty ja tez mam ciagle 6o na wskazniku po wymianie nowej chlodnicy

Na prawde nie wiem jak wygladal bo zostawilem go u mechanika, a mialem z ciekawosci go zabrac ,po prostu zapomnialem...

witam jak twoj stary termostat wygladal byl troche otwarty ja tez mam ciagle 6o na wskazniku po wymianie nowej chlodnicy

Wymieniałem w maju termostat w moim smoku 2.4JTD 110kW i rzeczywiście stary wyjęty był lekko otwarty na stałe - ciężko było dostać oryginalny BEHR, więc założyłem Vernet od żabojadów i do dziś działa wyśmienicie - jedyna wada Verneta to fakt, że brak było z nim w komplecie czujnika temperatury.

Pozdrawiam,

no i o kilka stopni masz wyzsza temp zawsze, czyli delikatnie przegrzewa ci sie szilnik...

witam

mam Alfę od sierpnia.
Gdy ją kupiłem to podczas 1 trasy ( nad morze 800 km w 2 str) zauważyłem, że auto trzyma niską temp. ok 80 st
Podczas dynamicznej jady w mieście , z klimą, dochodziło do 90 czasem..
Im robiło się chłodniej, tym temp. zaczęła spadać.
W październiku jeździłem w soboty wcześnie rano (5-6) w trasę i temp. utrzymywała się na poziomie 60-75 st. w zależności od temp i mocy ogrzewania..
Teraz, w mrozy max temp. w mieście, którą osiągam to 70 st. , a ciepło w aucie to nie pamiętam kiedy ostatnio miałem...
Ewidentnie termostat?
Czy można stary jakoś odratować? Czy tylko wymiana na nowy ??
Jeśli nowy to najlepiej jaki, żeby był odpowiedni ?
Na allegro większość oferowanych to VERNET, jednak w tym temacie przeczytałem, że do JTD nie są chyba odpowiednie, z/w na temp. otwarcia..

Jaki jest orientacyjny koszt robocizny , wymiany termostatu ??

Mi mechanik krzyknął coś koło 500 zł za termostat, wymianę płynu, i robociznę. Czyż to nie straszne?:confused::confused::confused:

Witam! dwa miesiące temu mechanik wymienił termostat w mojej alfie na nowy (wcześniej był już chyba wymieniany bo był vernet). Wszystko było pięknie i cacy silnik łapał wskaźnikowo ok. 85 stopni C i tak trzymał, od jakiś dwóch tygoni, auto w mieście nie łapie wogóle nawet 60 stopni... dzisiaj jak montowałem osłone pod silnik jechałem do kumpla 14 km, z obrotami poniżej 2000 obr/min i cały czas było 50 stopni, zatrzymałem się i gruby wąż idący od termostatu do chłodnicy z góry jest ciepły, ale nie gorący... dopiero jak pół godziny się pojeździ po mieście i wyskoczy i przegoni na trasie to temp rośnie do trochę ponad 70 stopni...po wyłączeniu silnika i odczekaniu 5 minut oraz ponownym odpaleniu znowu spada do 50 stopni... a wymieniona wyżej rura rozgrzewa się równomiernie z silnikiem, w środku powietrze też leci "takie sobie"... Czy to możliwe żeby po dwóch miesiącach nowy termostat odmówił posłuszeństwa? czy orientuje się ktoś gdzie można kupić nowy oryginalny termostat Behra do 1.9 m jet 140 KM za uczciwą cenę? proszę o pomoc bo się już pogubiłem w tym wszystkim...

Niestety nasze silnik słabo teraz łapią temperaturę, tym bardziej jak masz obroty poniżej 2 tyś i ogrzewanie na max. Również szybko się wychładza ale na to wpływ ma chyba chłodnica oleju. Upewnij się czy na pewno termostat nie jest sprawny, ale jeśli nie złapie temperatury 80 st i wąż jest już gorący to raczej puszcza.Oryginalny Behr ma użytkownik "TaniFiat" na allegro za ok. 300 zł

Witam.
A ja przy jeździe poza miastem i w mieście z reguły też mam temperature jak na zdjęciu. Dodam że w lato sięgała nawet powyżej 90 stopni gdy stałem w korku. Czy wszystko jest ok? Czy temperatury na zewnątrz wpływają aż tak znacząco na ciecz chłodzącą.
Ja wymienilem chlodnice i termostat (orginal) i w trasie pokazuje mi ok 73-75st C. A przy jezdzie po miescie jak sie mocno zagrzeje przy 85st to oba wiatraki na chlodnicy chodza na maxa.

---------- Post dodany o godzinie 23:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:17 ----------

Witam! dwa miesiące temu mechanik wymienił termostat w mojej alfie na nowy (wcześniej był już chyba wymieniany bo był vernet). Wszystko było pięknie i cacy silnik łapał wskaźnikowo ok. 85 stopni C i tak trzymał, od jakiś dwóch tygoni, auto w mieście nie łapie wogóle nawet 60 stopni... dzisiaj jak montowałem osłone pod silnik jechałem do kumpla 14 km, z obrotami poniżej 2000 obr/min i cały czas było 50 stopni, zatrzymałem się i gruby wąż idący od termostatu do chłodnicy z góry jest ciepły, ale nie gorący... dopiero jak pół godziny się pojeździ po mieście i wyskoczy i przegoni na trasie to temp rośnie do trochę ponad 70 stopni...po wyłączeniu silnika i odczekaniu 5 minut oraz ponownym odpaleniu znowu spada do 50 stopni... a wymieniona wyżej rura rozgrzewa się równomiernie z silnikiem, w środku powietrze też leci "takie sobie"... Czy to możliwe żeby po dwóch miesiącach nowy termostat odmówił posłuszeństwa? czy orientuje się ktoś gdzie można kupić nowy oryginalny termostat Behra do 1.9 m jet 140 KM za uczciwą cenę? proszę o pomoc bo się już pogubiłem w tym wszystkim...
W Łodzi na Rzgowskiej/Łukaśińskiego jest sklep Fiata ja tam kupilem orginala do swojej V6 za jedyne 130pln a w intercarsie za zamiennik wolali 240pln. Ty tam bedziesz mial ok 70km wiec sam musisz sobie przekalkulowac czy Ci sie oplaca taka przejazdzka.

Wiem ze nasze silniki wydalają bardzo mało ciepła, ale niepokoi mnie fakt że silnik nie łapie temp. 50 stopni C, a rura do chłodnicy o której pisałem jest już ciepła... coś takiego z tego co czytałem nie powinno mieć miejsca. Do łodzi mam ponad 100 km, a 70 km to do Częstochowy :) Dzisiaj rano zrobię test, czy chłodnica i rura nagrzewają się razem z silnikiem...

A tę temperaturę 50C to szczytujesz z komputera podpiętego do ECU czy tak sobie na wskaźnik patrzysz? - może masz czujnik uszkodzony

A tę temperaturę 50C to szczytujesz z komputera podpiętego do ECU czy tak sobie na wskaźnik patrzysz? - może masz czujnik uszkodzony

termostat był wymieniany razem z czujnikiem. Teraz w weekend nie mam możliwości podpięcia się pod komputer... Przed chwilą zrobiłem test - odpaliłem auto (temp na dworze -4*C), wyłączyłem całkowicie dmuchawę by nie przechładzała płynu i obserwując co chwila rury wchodzącą do chłodnicy od termostatu i wychodzącą z dołu, jak się nagrzewa. Po dwudziestu minutach auto w końcu złapało temp trochę poniżej 50*C, a wymienione wyżej rury robiły się ciepłe w raz z powolnym nagrzewaniem się silnika... Więc od odpalenia auta na zimnym cały czas jest puszczony obieg na chłodnicę - przynajmniej tak to wygląda na mój chłopski rozum... jak się mylę niech mnie ktoś poprawi :/

Chyba się nie mylisz, ale jest inny b. prosty sposób aby to sprawdzic. Podstaw pod wąż wodny jakieś naczynie(jak nie masz 100g. płynu na dolewkę), odepnij przewód z termostatu i uruchom silnik. Jak termostat jest Ok. to przy zimnym silniku nie ma prawa puszczac płynu. Czekając dłużej możesz namacalnie sprawdzic przy jakiej tem. otwiera się.

Chyba się nie mylisz, ale jest inny b. prosty sposób aby to sprawdzic. Podstaw pod wąż wodny jakieś naczynie(jak nie masz 100g. płynu na dolewkę), odepnij przewód z termostatu i uruchom silnik. Jak termostat jest Ok. to przy zimnym silniku nie ma prawa puszczac płynu. Czekając dłużej możesz namacalnie sprawdzic przy jakiej tem. otwiera się.
teraz w polowych warunkach nie ma gdzie i jak :/ jutro podskoczę do swojego mechanika może ma jeszcze gdzieś paragon/fakturę za zakup tego termostatu... nie wiem czy taka część podlega gwarancji... ale trochę żal że po dwóch miesiącach się spier.... i 250 zł poszło w błoto :(

A co to był za termostat bo 250zł za termostat z czujnikiem do M-jeta to "trochę" mało

witam wszystkich
zacznę od tego, że ten problem dotknął i mnie, choć obecną alfę mam dopiero od miesiąca. było ok, póki zima nie przyszła. teraz ledwo osiąga mi bella 50st. tyle że u mnie to ewidentnie problem termostatu, gdyż przewody po obu stronach chłodnicy mam w równym stopniu ciepłe przy owych 50st.
i tu mam kolejny problem- taki, że nie wiem jaki termostat na allegro kupić. jest ich cała masa. może ktoś doradzi jaki nr. ma mieć zamiennik i oryginał do AR 156 SW 1,9 16V 2004?
a jak już jesteśmy przy tym temacie to wymiękam, naczytałem się w różnych wątkach i ile ludzi tyle opinii, kupić oryginał, vernet czy behr? będę wdzięczny za info co do numeru części bądź linka, bo przyznam się, że patrząc na niego w samochodzie, jakoś nie umię go wizualnie dopasować do tych z allegro:)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót