Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Odpowiedni będzie 5W-40, jeżeli nie posiadasz DPFa, to nie ma co zalewać oleju C3, było już pisane wiele razy na temat producentów Motul, Valvoline, Millers, Liqui Moly, Fuchs. Warto zastosować płukankę, zalany Castrol jakością nie grzeszy, szczególnie, że silnik jest bardziej wysilony, ze względu na chip. Podałem dobre płukanki post wyżej, co do filtrów ja polecam Mann lub Knecht, bardzo solidne filterki.

Tak przy okazji, pytanie do specjalistów. Qubaas, Pablo. jakich firm filtry najlepsze? Mann, Knecht, Hengst? Co z resztą? Bosch, Filtron, Sędziszów, Japanparts, Ashika, Nipparts, Blue Print, Clean Filters, Alco Filter, Sofima, Amc, Wix, Quinton Hazel, Vaico, Tecnocar, Sct, Delphi, Kolbenschmidt, Magneti Marelli, Hart, Fiaam, Champion, Purflux, Herth, Maxgear, Kager, itd, jak widać firm od groma ;)

Ostatnia edycja:
Tak przy okazji, pytanie do specjalistów. Qubaas, Pablo. jakich firm filtry najlepsze? Mann, Knecht, Hengst? Co z resztą? Bosch, Filtron, Sędziszów, Japanparts, Ashika, Nipparts, Blue Print, Clean Filters, Alco Filter, Sofima, Amc, Wix, Quinton Hazel, Vaico, Tecnocar, Sct, Delphi, Kolbenschmidt, Magneti Marelli, Hart, Fiaam, Champion, Purflux, Herth, Maxgear, Kager, itd, jak widać firm od groma ;)

KNECHT, MANN, Purflux, HENGST - bezsprzecznie najwyższa półka. Firmy w zasadzie zajmujące się głównie produkcją filtrów.
Nasz rodzimy FILTRON również, wbrew opinii niektórych jest bardzo dobry.
Nie znaczy to jednak, ze na tanich filtrach zaraz zatrze się silnik.

---------- Post added at 06:13 ---------- Previous post was at 06:12 ----------

Pablo mozna pisac PW w sprawie oleju, plukanki + zestawu filtrow?

Poszło PW.

Wszystkich zainteresowanych proszę o pisanie tutaj: pablogarage@wp.pl

Pozdrawiam.

Dotychczas jeździłem na Valvoline Maxlife 10w40 po radzie Pabla zmieniłem na Millers Oil XSS 10w50.

Panowie, mam mały problemik. Moje auto jest z 2000 roku, przebieg 182 tysie, 1.9 JTD 110 koni, nie mam pojęcia jaki olej jest wlany i na jaki wymienić, nalepki pod maską są z Selenia 10W40 Turbo Diesel, prawdopodobnie to jest tam wlane ale głowy uciąć sobie nie dam. Co byście polecali wlać?

Jeżeli nie bierze oleju, to możesz przejść na 5W-40, jeżeli jednak pobiera olej zostań przy 10W-40, co do producentów Motul, Valvoline, Millers, Fuchs.

Zgadza się :)

Nie myl Mobil1 z Mobil, to zupełnie inna półka jakościowa. Ty posiadasz ten drugi Mobil 10W-40 (de facto jeden ze słabszych olei w tej klasie lepkości).

Tutaj wtrącę swoje 3 grosze.
Sprzedawałem Mobile, i to nawet głównie Mobila 10w40 SuperS, to był fajny olej, faktycznie bardzo dobrze sprawdzał się w silnikach AR.
Po jakimś czasie zniknął z rynku i pojawił się (podobno) o takich samych parametrach FormułaS 10w40, co ciekawe, znacznie tańszy.
Po nim nastąpiła zmiana na Super2000, którego już nie sprzedawałem. Poza bełkotem marketingowym, cena cały czas miała tendencję spadkową.
Do przemyślenia dla wszystkich jest powód tej sytuacji.

Co do Mobil1, to jest to bardzo dobry olej syntetyczny, ale występuje tylko jako 5w50 i 0w40. reszta to już inna bajka.
Poza tym, Mobil nie ma swojego przedstawicielstwa w PL, taka ciekawostka przyrodnicza.

Amortyzatory
Powrót