Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
moim zdaniem tak, chyba najlepszej metody używasz, na pewno zdrowsze to niż nagrzewanie silnika na postoju, który w ten sposób się bardzo wolno nagrzewa, marnuje się paliwo i niszczy silnik, więc rób jak robisz a będzie ok :)

Ja w swojej 1.9 Jtd mam zalane Castrol Edge Sport 0w40 i wszystko sprawuje się bardzo bobrze, nie pobiera oleju, odpala bardzo dobrze.

Castrol Edge Sport 0W-40, ten olej nie powinien mieć w swojej nazwie Sport (C2/C3) dobre żarty. Po pierwsze C2 i C3 od siebie się różnią więc jak olej może mieć obydwa standardy, które siebie wykluczają? (C2 - HTHS 2,9 - 3,5 MPa.s), (C3 - HTHS > 3,5 MPa.s) jaka w tym logika? Po drugie jeżeli ma być to olej do sportu to co robią tam te standardy? Oczywiście jak przystało na taki olej ma bardzo niski TBN (6,6) co w sporcie jest czynnikiem dyskwalifikującym ten olej. Castrol sobie sam strzela w kolano wypisując takie głupoty.

C2 - oleje mid SAPS dla silników wymagających olejów o niskim stopniu lepkości większej od 2,9MPa.s spełniające wymagania Euro IV
C3 - oleje mid SAPS dla silników wymagających olejów o HTHS wyższym niż 3,5MPa.s i spełniających wymagania Euro IV

Klasa jakości:
API SM/CF,
ACEA A3/B3,
C2/C3

Specyfikacje:
MB-Approval 229.31/ 229.51,
BMW Longlife-04, Porsche (poza Cayenne V6),
VW 502.00/505.00

W karcie charakterystyki już się poprawili (widać pseudo profesjonalizm tej firmy):
http://www.opieoils.co.uk/pdfs/castrol/EDGE Range/EDGE Sport 0W-40.pdf

I tak nie ma rewelacji tragiczny CCS -20°C (5850) jak na olej o takiej lepkości szok!, niski TBN (z uwagi na C3), a temperatura płynięcia (-60°C), można włożyć między bajki. Ogólnie słabiutki olej i to do Sportu!

Ostatnia edycja:
o to, że niszczy silnik może nie do końca dobrze napisałem, ale na pewno silnik dłużej na ssaniu musi chodzić i na pewno jakaś część nie spalonego paliwa trafia do oleju przez co pogarszają się jego właściwości a co za tym idzie i przyspiesza się zużycie silnika

o to mi chodziło :)

A co myslicie o firmie Millers ?
Podobno cały profesjonalny sport na tym juz jeździ :-)

RendiKrendi, proszę Cię... :) Przeczytaj chociaż ostatnie 10 str. tego tematu i wszystko będziesz miał jasne :)

panowie jestem zdecydowany na motula lub valvoline ew. liqi

tylko wlać 5w40 czy 10w40 ???

nie wiem co jest wlane w silniku, pod maską tylko nalepki z selenii chyba 10w40, 183 tysie przebiegu, silnik nie dymi, przejechałem jakiś 1000 km i na bagnecie ubytków nie zauważyłem

moja alfa to 1.9 JTD 110

Zdecydowanie 5W-40, co do producenta każdy z podanych przez Ciebie się sprawdzi, w przypadku LM nie bierz TopTec 4100 on jest przystosowany do silników z DPF (niższy TBN). Z Motula X-Cess 5W-40, a z Valvoline MaxLife 5W-40.

z punktu widzenia większej jakości oczywiste, że pełen syntetyk zamiast pół, dzięki Qbaas za polecenie konkretnych wyrobów tych producentów

a drugi aspekt, co może się stać jak teraz jest wlany półsyntetyk a wleje pełny???

wiadomo full syntetyk jest rzadszy, boję się żebym zaraz nie miał wycieków z każdej możliwej szpary w silniku, albo żeby nie zaczął żłopać oleju litrami

Zmiana semi na syntetyka niesie za sobą same korzyści co do rozszczelnienia itd. jest to mit, który niestety nadal panuje w przekonaniach ludzi. Możesz śmiało zalać 5W-40.

no to rozwiałeś chyba moje wątpliwośći, widzę po postach, że na olejach się znasz :)

po prostu różne rzeczy się słyszy, ilu "fachowców" a w naszym kraju to każdy ;) tyle różnych opinii się słyszy :)

z punktu widzenia większej jakości oczywiste, że pełen syntetyk zamiast pół, dzięki Qbaas za polecenie konkretnych wyrobów tych producentów

a drugi aspekt, co może się stać jak teraz jest wlany półsyntetyk a wleje pełny???

wiadomo full syntetyk jest rzadszy, boję się żebym zaraz nie miał wycieków z każdej możliwej szpary w silniku, albo żeby nie zaczął żłopać oleju litrami

Wcześniej zrób płukanie silnika, jest to wskazane przed taką zmianą.
Jeśli chcesz Valvoline, to możesz jeszcze spróbować DuraBlend 5w40 Diesel.

od siebie mogę polecić jeszcze Millersa XFD 5w40 Diesel jeśli chcesz dobrego syntetyka
[h=1][/h]

A ja w weekend zalałem Belline Motulem 6100. Zastanawiałem się nad Max Life lub tym, ale zrezygnowałem z Mobil'a super2000, gdyż niestety nie jest to już to samo co kiedyś SuperS. Jak na razie Alfina dobrze pracuje na Motulu, ale zmian w pracy silnika nie zauważyłem ani na plus, ani na minus :) Za 5l dałem niecałe 100zł w hurtowni w Tychach.

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

koledzy. po przeczytaniu kulkuset postów mam mętlik w głowie. Chcę kupić olej do 1.9JTD 16V i nie wiem co wybrać:
1. Motul X-cess 5w40
2. Valvoline durablend 5w40
3. Valvoline synpower 5w40
czy nieco droższy
4. Millers XFS 5W40
czy może nie bawić się w te oleje, bo są żadko spotykane (jeszcze kupie podróbkę albo jakiś z 2006roku) tylko iść do sklepu i kupić
5. Shell Helix
6. Castrol

czym się różnią się od siebie te oleje oprócz ceny? Dlaczego jedni polejacają te a inni inne. Czy Motul albo Valvoline jest dużo lepszy od np. Shella? Jeśli tak to w czym jest leszpy.
Przyznajm że częściej jeżdzę spokojnie. Zadko przekraczam 4000 obr/min

Ostatnia edycja:
Również zawsze i wszędzie polecam Millersa.
Sam jeżdżę na XFD 5w40 i jest naprawdę super.

Ja tylko powtórzę to co Pablo pisze.
Zdecydowanie polecam, zauważyłem zmianę na lepsze po przejściu z Agip 5W40 CR, Millers XFD 5W40 jest od niego lepszy i tańszy. Rodzicom do Saaba z 1.9 TiD też zakupiłem tego Millersa.

Amortyzatory
Powrót