Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Witam. Przymierzam się do wymiany oleju i tak się zastanawiam który rodzaj Motula najlepiej zalać do swojego silnika. Czy może ktoś coś polecić? Dodam że w tej chwili jest zalany Castrol Magnatec. Silnik to 2.0 TS
W pierwszej kolejności użyj płukanki,aby wyczyścić ten szlam po tym oleju!!!
W drugiej kolejności prześledź temat bo już bardzo dużo mówiono na ten temat,w ultra skrócie weź pod uwagę Valvoline,Motul,Liqui Moly,dużo dobrego mówią o Millers-sie!!! Tyle...

w ultra skrócie weź pod uwagę Valvoline,Motul,Liqui Moly

No właśnie napisałem że zastanawiam się na d Motulem 10W40 tylko nie wiem jaki bo jak patrzę na allegro to są różne rodzaje 5100, 6100, 7100,5000,300V. I jeszcze takie pytanie - czy przy tym silniku wystarczą 4 litry na wymianę?

Potrzebuje kupić 1L oleju Mobil 1 10W-40 a jest u nas dobra cena na bańki 4L. Czy jak kupię taką bańkę i otworzę to ten olej będe mógł wlać w przyszłym roku czy lepiej kupić ten 1L a za rok nowy??

Zalany przez Ciebie Mobil 10W-40 (nie myl Mobil z Mobil1), jest jednym z gorszych olejów w tej klasie lepkości. Kup 1L, przy kolejnej wymianie zastanów się nad olejami Motul, Valvoline, Liqui Moly, Millers, Fuchs. Najlepiej przed zimą zmienić na jakiś dobry 5W-40, oczywiście jeżeli silnik jest w dobrym stanie.

Ostatnia edycja:
Chciałem podziękować kolegom podpowiedzi żeby wywalić Magnateca i zalać Valvoline. Nawet nie zdawałem sobie sprawy że ten Castrol to taki szmelc! Silnik się zdecydowanie wyciszył i wzrosła jego kultura pracy! Nie jest to placebo bo to nie tylko moje zdanie :) Placebo może być to że wydaje mi się że delikatnie spalanie mi spadło...ale może za mało przejechałem żeby to stwierdzić. Na pewno silnik pracuje o wiele przyjemniej.

Tzn z jakim mam nie mylić?? Mam zalany ten i nie wiem który jest gorszy:
Pokaż załącznik 33753

Jak masz zalany taki, to masz Mobil Super2000, a nie Mobil 1
Mobil1 to syntetyk, a Super2000 to 1/2 syntetyk albo i nie. Nie wiem jak to teraz jest z tymi Mobilami.
jak jeszcze stosowałem Mobila, to SuperS był sporo droższy od Super2000, a były sprzedawane jednocześnie.
Potem SuperS zniknął i został tylko ten.
Gorszy jest po prostu ten Mobil, od tych, które wymienił Qbaas

---------- Post added at 06:21 ---------- Previous post was at 06:20 ----------

Chciałem podziękować kolegom podpowiedzi żeby wywalić Magnateca i zalać Valvoline. Nawet nie zdawałem sobie sprawy że ten Castrol to taki szmelc! Silnik się zdecydowanie wyciszył i wzrosła jego kultura pracy! Nie jest to placebo bo to nie tylko moje zdanie :) Placebo może być to że wydaje mi się że delikatnie spalanie mi spadło...ale może za mało przejechałem żeby to stwierdzić. Na pewno silnik pracuje o wiele przyjemniej.

Bo Valvoline to bardzo dobry olej jest.

dzięki :) ale niestety Liqui Moly tak samo jak Motul jest słabo dostępny w zwykłych sklepach motoryzacyjnych...

Jak nie ma Liqui Moly w Twoim mieście, to poszukaj w sieci. Na allegro sprzedaje gość o nicku Adamke72, ma same pozytywne komentarze, więc bez obaw możesz do niego uderzyć. Jest jeszcze sklep na oliwiarka.pl (gdzieś parę postów dalej wrzucałem do niego link), przesyłka przyjdzie ci po 2-3 dniach

Dokładnie i ja miałem takie odczucia po wywaleni Castrola i wlaniu Motula 6100 :)

U mnie było podobnie , Alfa była zalana Castrolem Magnatec plus dolewany było ok 2 litry jakiegoś hipolu czy czegoś... bo nie było stanu oleju nawet ... :eek: Po dolewce chodził już ciszej . Natychmiast po kupnie zlałem mieszanke tego dziadostwa i zastąpiłem mobilem 10w40 efekt bdb cisza . Teraz będe zalewał Valvoline VR1 10w60 .

Zmieniając Magnateca na Mobila 10W-40, zmieniłeś praktycznie na to samo, zbyt dużej różnicy między tymi olejami nie ma, obydwa to słabe oleje. Co do VR1 10W-60, zbliża się powoli zima, dużo lepiej zalać jakiś dobry 5W-40 niż takiego grubasa z wysokim CCS.

Ostatnia edycja:
ja teraz też jeżdżę na syntetyku Castrol ale na dniach wlewam Motula 8100 - zobaczymy czy też zaobserwuje różnice...

Na dniach chcę wymienić olej w świeżo kupionym 2 aucie. Jest Opel Tigra Twintop 1.8. Poprzedni właściciel zalał olejem 10W40 ( nie wiem jakim). Czym najlepiej zalać ?
1. GM 10W40
2. Któryś z tych - Valvoline Max Life 10w40, Millers XSS 10W40
3. Przejść na jakiś 5W40 ( ma to sens?)

Jeżeli silnik nie bierze oleju i jest w dobrym stanie to możesz śmiało przejść na 5W-30/40, Motul, Valvoline, Millers, Fuchs. GM to niskiej jakości olej więc sobie go odpuść. Wiele wskazuję, że potrzebujesz oleju z normą C3, więc 10W-40 raczej odpada. Motul 8100 X-Clean 5W-40, Valvoline SynPower MST 5W-30 lub bez MST, Millers XF Longlife C3 5W30, Fuchs TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30.

X-Clean również posiada aprobatę Opla.
http://www.opieoils.co.uk/pdfs/motul/motul-8100-x-clean-5w-40.pdf

Ostatnia edycja:
A po co na zime 10w-60 - Walsh ?
To bez sensu co robisz, zamiast smarować olej bedzie zachwowywał się jak masło...

GM ma mój kolega w Astrze II 1.4 Twinport wpiernicza go ze 0.5L/1000km na zimno wcześniej miał Lotosa i było dużo lepiej, po prostu niezły syf w adekwatnej cenie do jakości hehe

teraz leje od naszego znajomego olej z norma do Opli LL ale nie pamietam nazwy , chyba coś z wiertarką, boschem, ...pro flex coś jak tarcza do cięcia i jest duuużo lepiej i po 400km stan na bagnecie jest prawie tam gdzie był !

Po Amsoil-u u mnie czyściej po 8000km, nie spodziewałem się że bedzie aż tak duża różnia.
Pobór oleju mniejsza a w silniku czyściej :-)

Może jeszcze nie tak czysto jak tutaj:

http://www.alfabb.com/bb/forums/164-168-1991-1995/32915-no-sludge-buildup.html

U mnie wałek na głowicy jest brązowy jak nie powiem co, ale to castrol to w sumie nie ma co sie dziwić .

Teraz wysyłam do Croom-a próbke tego oleju przepracowanego a on to wysyła do USA do Blackstone.
Będę wiedzieł wszystko przynajmneij o silniku i ile na tym oleju jeszcze mogę spokojnie pojeździć.

Piotrek mi tłumaczył maksymalne zawartości pierwiastków w oleju i mam to zapisane hehe

A po co na zime 10w-60 - Walsh ?
To bez sensu co robisz, zamiast smarować olej bedzie zachwowywał się jak masło...

GM ma mój kolega w Astrze II 1.4 Twinport wpiernicza go ze 0.5L/1000km na zimno wcześniej miał Lotosa i było dużo lepiej, po prostu niezły syf w adekwatnej cenie do jakości hehe

teraz leje od naszego znajomego olej z norma do Opli LL ale nie pamietam nazwy , chyba coś z wiertarką, boschem, ...pro flex coś jak tarcza do cięcia i jest duuużo lepiej i po 400km stan na bagnecie jest prawie tam gdzie był !

Po Amsoil-u u mnie czyściej po 8000km, nie spodziewałem się że bedzie aż tak duża różnia.
Pobór oleju mniejsza a w silniku czyściej :-)

Może jeszcze nie tak czysto jak tutaj:

http://www.alfabb.com/bb/forums/164-168-1991-1995/32915-no-sludge-buildup.html

U mnie wałek na głowicy jest brązowy jak nie powiem co, ale to castrol to w sumie nie ma co sie dziwić .

Teraz wysyłam do Croom-a próbke tego oleju przepracowanego a on to wysyła do USA do Blackstone.
Będę wiedzieł wszystko przynajmneij o silniku i ile na tym oleju jeszcze mogę spokojnie pojeździć.

Piotrek mi tłumaczył maksymalne zawartości pierwiastków w oleju i mam to zapisane hehe

Coś mi się wydaje, że ja już gdzieś takie pierdoły czytałem.
Napisz co sprzedajesz, a nie tymi pierdami starasz się ludzi omamić.

Amortyzatory
Powrót