Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
U mnie Specol 5W40 trafił swego czasu w miejsce Valvoline 5W50 w Volvo S40 T4 200KM - zdecydowanie na plus.

U mnie Specol 5W40 trafił swego czasu w miejsce Valvoline 5W50 w Volvo S40 T4 200KM - zdecydowanie na plus.

Ok ale czym ten plus się objawia ? jak można po zmianie oleju to powiedzieć - badając temperatury (było to kiedyś tu poruszane, wniosek taki, że powtarzalnych warunków się nie uzyska w amatorskiej obserwacji), -badając w lab po 10 tysiącach (to chyba tak, choć po moim skromnym doświadczeniu więcej o kondycji silnika -itp. takie badanie mówi raczej, i bardziej od niego zależy), po odgłosach - wielokrotnie podważany objaw, wcale głośniejszy nie znaczy lepszy.

Nieraz ktoś tu pisze - zmieniłem X na Y i czuję poprawę. Tylko w czym i jak mierzona ta poprawa to już bark opisu.

Dupochamownia. Opinie warte tyle, ile opinie o dodatkach do oleju i paliwa - ot sobie ludzie piszą żeby się w necie nie nudzić. Nie ma jak amatorsko sprawdzić, czy olej jest lepszy czy gorszy chyba że wyjdą jakieś ewidentne babole. Można posiłkować się słuchem, ale jak pisałeś "głośniej nie znaczy gorzej/lepiej". Jeszcze rozumiem opinie mechaników którzy pracują na silnikach i mogą na bieżąco obserwować pobór oleju, stany silnika jeżeli je remontują i tak dalej. Ale typowy użyszkodnik z opinią "zalałem i jest lepiej"? W 99.99...9% jest lepiej bo olej świeży :D

Ja osobiście ze wszystkich olejów jakie lałem skreśliłbym tylko i wyłącznie Shell Helix Ultra Diesel 5W-40, seria jeszcze z GTL. To co dzieje się jak temperatura spadnie do zera albo niżej to jakaś porażka - do 5 sekund czekania aż pompa nabije ciśnienie i zgaśnie kontrolka. Jak jest +1 stopień C. to gaśnie od razu, jak jest mniej to dupa. Nie wiem co tam się dzieje, żeluje się czy co? Olej niby oryginalny, chyba że ktoś IC wcisnął podróbę.

Ostatnia edycja:
Ja osobiście ze wszystkich olejów jakie lałem skreśliłbym tylko i wyłącznie Shell Helix Ultra Diesel 5W-40, seria jeszcze z GTL. To co dzieje się jak temperatura spadnie do zera albo niżej to jakaś porażka - do 5 sekund czekania aż pompa nabije ciśnienie i zgaśnie kontrolka. Jak jest +1 stopień C. to gaśnie od razu, jak jest mniej to dupa. Nie wiem co tam się dzieje, żeluje się czy co? Olej niby oryginalny, chyba że ktoś IC wcisnął podróbę.

No i widzisz, a ja go lałem i nie było z nim żadnych problemów no ale lany w silnikach w których nie występował częsty problem z pompa oleju ;)

Co do reszty to się zgadza ile ja się tu naczytałem: chodzi ciszej, lepiej się wkręca na obroty, mniej pali, szybciej jedzie itp itd :D

Ostatnia edycja:
A Specol Gold + AR9200 V2 ?? Cenowo wychodzi taki komplet tyle co castrol ze sklepu. Lepszy wybór?

A Specol Gold + AR9200 V2 ?? Cenowo wychodzi taki komplet tyle co castrol ze sklepu. Lepszy wybór?
Specol Gold pojawił się jakiś czas temu jako niezły podkład pod AR9100 i w zestawie spisuje się ok od lat i w wielu różnych silnikach. Sam Gold ma tańszy pakiet dodatków od linii Premium (zwłaszcza w porównaniu do Specola C3 VW z PAO) stąd warto stosować wspomaganie.
Teraz jest także do wyboru AR9200v2 dla wyższej ochrony oraz AR9400 dla oczekujących spadku spalania.

Niestety miałem podobnie, poza tym Golf III TDi po przejechaniu na 10w40 8 kkm zaczął go mocno wciągać.

Koniec świata 25 letni golf żre olej. Specol skreślony. Wyznacznik jakości olejów hehe. Zalać mu te hiper syntetyki + dodatki i może z Giulią qv stawać na starcie

Ale pierdzielisz. Jeśli silnik jest zdrowy to nie musi brać oleju. Za to taki stan rzeczy może świadczyć o jakości oleju.

Koniec świata 25 letni golf żre olej. Specol skreślony. Wyznacznik jakości olejów hehe. Zalać mu te hiper syntetyki + dodatki i może z Giulią qv stawać na starcie

no i ? co wniosłeś do tematu ?

Uważam Specol, za dość dobry produkt w rozsądnej cenie, stosuję go w wielu autach, ale nie wszędzie się sprawdza niestety.
A GOLF jest 20 letni, ma przejechane 618 kkm, z czego moje/firmowe ponad 100 kkm.

Ale pierdzielisz. Jeśli silnik jest zdrowy to nie musi brać oleju. Za to taki stan rzeczy może świadczyć o jakości oleju.

Skoro bierze 10w40, to co zalać mu 10w50? A może bierze bo jednak jest ,,nie zdrowy'' ? Według ciebie przebieg 618 tysi to wciąż silnikowa igiełka ? A może miał w swoim dwudziestoletnim życiu 5 remontów? W 98 r i później jakie oleje silnikowe były dostępne, lepsze niż obecne ? Może być 20 różnych przyczyn z powodu których silnik żre olej ale pan wróżbita i jego złota kula stwierdziły, że to kwestia jakości oleju. Może to ty jednak pierdzielisz co?
Wujek miał kiedyś ursusa 30tke chyba z końca lat 70,kiedyś robił remont silnika, patrz jakby poczytał sobie ten wątek to może po prostu zmienił by olej na inny zalał ceramizera lub inny tego typu i ciągnik by ozdrowiał...I po co to było wydawać kase na części.

Skoro bierze 10w40, to co zalać mu 10w50? A może bierze bo jednak jest ,,nie zdrowy'' ? Według ciebie przebieg 618 tysi to wciąż silnikowa igiełka ? A może miał w swoim dwudziestoletnim życiu 5 remontów? W 98 r i później jakie oleje silnikowe były dostępne, lepsze niż obecne ? Może być 20 różnych przyczyn z powodu których silnik żre olej ale pan wróżbita i jego złota kula stwierdziły, że to kwestia jakości oleju. Może to ty jednak pierdzielisz co?
Wujek miał kiedyś ursusa 30tke chyba z końca lat 70,kiedyś robił remont silnika, patrz jakby poczytał sobie ten wątek to może po prostu zmienił by olej na inny zalał ceramizera lub inny tego typu i ciągnik by ozdrowiał...I po co to było wydawać kase na części.

Z całym szacunkiem, ale myślę, że masz poważne problemy z myśleniem .
Zrobiłem tym trupkiem ponad 100 kkm, nigdy nie dolewałem między wymianami oleju, zalewałem różnymi, zawsze 10w40.
Mam ten samochód od 2 właściciela i znam historię od 400 kkm.
Specol 10w40 jest pewnie dobrym olejem, ale szybko traci swoje właściwości i tyle.

Używałem już chyba wszystkich silnikowych Specol'i , i nie wszystkie się sprawdziły.
Na pewno dobrze spisuje się 0w40, 5w30 VW, 10w50, 10w60, Gold mi w benzynie nie podszedł niestety, podobnie ten 10w40.
Do wspomagania rewelacja, do skrzyni również BDB.

Próbujesz tu komuś wmówić, że nieważne jaki olej się stosuje - każdy jest tak samo dobry/wystarczający?
Niestety tak to nie działa.
Nikt też nie pisze, że cud-chemia naprawi Ci Twój zużyty przez stosowanie złych środków smarnych, nieprawidłową eksploatację czy zbyt rzadkie wymiany oleju silnik. Chemię o której myślisz można stosować zapobiegawczo. A przykład z ciągnikiem rolniczym do czego?

Ok ale czym ten plus się objawia ? jak można po zmianie oleju to powiedzieć - badając temperatury (było to kiedyś tu poruszane, wniosek taki, że powtarzalnych warunków się nie uzyska w amatorskiej obserwacji), -badając w lab po 10 tysiącach (to chyba tak, choć po moim skromnym doświadczeniu więcej o kondycji silnika -itp. takie badanie mówi raczej, i bardziej od niego zależy), po odgłosach - wielokrotnie podważany objaw, wcale głośniejszy nie znaczy lepszy.

Nieraz ktoś tu pisze - zmieniłem X na Y i czuję poprawę. Tylko w czym i jak mierzona ta poprawa to już bark opisu.

A za kogo mnie masz?
Za Krystiana co na słuch sprawdza olej?
Proszę Cię...

Różnice w temp. rzędu 15-20*C raczej łatwo wychwycić na co dziennie pokonywanej trasie, na której można dac w palnik.

z testów drogowych motul x-cess wypada lepiej niz specol gold przynajmniej u mnie. Zauważyłem szybką degradację tego specola więc z aut, które dostają trochę ognia na tłoki wypada, zostawiam go na razie w miejskich popierdułkach.

A u mnie dokładnie odwrotnie. Testowałem oba oleje w Renault Master 3.0 dci. Motul x-cess 5W40 był tam lany "od zawsze". Potem wpadł Specol Gold 5W40 i zużycie oleju bardzo zauważalnie spadło. Zwykle na Motulu po 20 tys. trzeba było dolać ok 2 litry a po 30 tys. nawet w sumie 3- 4 litry natomiast po Specolu po 20 tys. do dolania był max 1l a po 30 tys. max 2 litry. Przy czym do 10 tys, na Specolu nie było wymaganych żadnych dolewek a na Motulu już tak. Olej wymieniany 3-4 razy w roku więc nie ma mowy o przypadku i do tego Specol wpadł jak auto miało już ponad 600 tys. zrobione (bez jakiegokolwiek remontu) więc mógł mieć tylko gorzej. Subiektywnie też na Goldzie lepiej pracował.

- - - Updated - - -

Mam Klientów co stosują Golda 5W40 + AR9100 w autach do amatorskich prób sportowych typu KJS i jakoś wracają i zamawiają go wiec chyba nie jest źle. Kliku lało wcześniej Elfa, Shella, Castrola czy co tam fabryka kazała i mówili, że były różne problemy a po przesiadce na Golda z AR9100 wszystko ok. Zaznaczam, ze to nie są drogie auta tylko zwykle kilkunastoletnie wozidełka za kilka tysięcy. Mam też wśród Klientów kilku Hondziarzy, którzy leją Specola Golda do VTEC-ów oraz właścicieli BMW i ludzie wracają i kupują. Szczerze to jeszcze nikt mi nie powiedział "Pani ależ mi badziew sprzedałeś" i nic podobnego. Sam maiłem Golda z mixem ar9100/9200 w 19. cdti i wszystko było wg. mnie ok. Raz kilka sekund głośno klepał silnik ale było -22 stopnie i auto stało 3 dni nie odpalane na dworze i jeszcze lekko przechylone.

Ja tam leje valvoline vr1 racing 10w60 156 2.0ts i jestem zadowolony

Ma ktoś z tu obecnych sprzedawców w ofercie oleje Amsoil?

Jak ma się Amsoil Signature Series 0W40 do stosowania w silnikach JTS/TBi? Na pudełku brak norm stosowanych powszechnie w Europie, stąd moje pytanie. Sam olej parametry ma bardzo dobre.

Ma ktoś z tu obecnych sprzedawców w ofercie oleje Amsoil?

Jak ma się Amsoil Signature Series 0W40 do stosowania w silnikach JTS/TBi? Na pudełku brak norm stosowanych powszechnie w Europie, stąd moje pytanie. Sam olej parametry ma bardzo dobre.
Pierwsza edycja AZF nie była do końca dopracowana. Teraz jest nowe poprawione wydanie od 9/2017 ale nie wiem czy już jest w PL. Ewentualnie Penrite bo w wielu autach spisuje się lepiej niż AZF w pierwszej edycji... [emoji6]

Amortyzatory
Powrót