Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
Twoj wpis potwierdza, ze masz waskie spojrzenie na srodki smarne (oczywiscie ja nie bede sie uznawac za jakiegos specjaliste), ale...
A to dobre...
Póki co wygląda mi na to, że przeczytałeś kilka artów i analiz i przytakujesz "mądrzejszym" udając mądralę ;)
Ale jak innym to nie przeszkadza to niech i tak będzie :)

A to dobre...
Póki co wygląda mi na to, że przeczytałeś kilka artów i analiz i przytakujesz "mądrzejszym" udając mądralę ;)
Ale jak innym to nie przeszkadza to niech i tak będzie :)

Nie mam zamiaru dyskutowac, jezeli czegos nie wiem otwarcie sie do tego przyznaje, wiec nikogo nie udaje. Tylko potwierdzilem, ze sie mylisz. I nie jestesmy wszystko wiedzacy, zawsze mozna sie czegos nauczyc (jezeli to zostanie potwierdzone np. zrodlami itp.), gdzie tutaj sie dowiedzialem kilka nowych informacji, to jak to okresliles "przytakuje", dzieki temu potwierdzajac jakies stwierdzenie i rownoczesnie podziekujac. Bo wychodze z zalozenia, ze powinnismy sie wzajemnie uczyc oraz przede wszystkim rozmawiac na poziomie. A Twoj wpis potwierdza irytacje.

Ostatnia edycja:
Potwierdziłeś tylko, że potrafisz coś przeczytac - z analizą i wyciąganiem wniosków już gorzej ;)

W wielu przypadkach nie trzeba znać dokładnej bazy olejowej danego modelu a kilka parametrów (m.in Noack dla przykładu), żeby wiedzieć, że danego oleju nie wypada nazywać "wysokogatunkowym" :)

Potwierdziłeś tylko, że potrafisz coś przeczytac - z analizą i wyciąganiem wniosków już gorzej ;)

W wielu przypadkach nie trzeba znać dokładnej bazy olejowej danego modelu a kilka parametrów (m.in Noack dla przykładu), żeby wiedzieć, że danego oleju nie wypada nazywać "wysokogatunkowym" :)

Wyciaganiem wnioskow juz gorzej ? Wlasnie widze, jak po przeczytaniu moich wpisow, popisales sie zdolnoscia wyciagania wnioskow. Teraz opisujesz kilka "parametrow" ? Wczesniej opisywales tylko i wylaczenie wartosc NOACK. Glowna roznica polega na tym, ze Ty masz inne wyobrazanie pojecia "olej wysokogatunkowy", rowniez bierz pod uwage, ze dzisiejsze oleje w szczegolnosci wyprodukowane z baz III-ciej grupy (w tym GTL) nie sa w ogole porownywalne do tych tzw. zmotyfikowanych olejow mineralnych z lat 90-tych ! A te nowoczesne bez zadnych problemow spelniaja wymagania jednostek napedowych i z tego tez powodu jest ich tak duzo na rynku. I masz racje, nie trzeba znac dokladnego skladu, lecz jak spojrzysz na wlasciwosci fizykochemiczne, sa one zblizone do innych olejow o tej klasie lepkosci. Reasumujac najwazniejsze jest dobranie srodka smarnego, ktory bedzie odpowiedni dla konkretnej jednostki napedowej oraz trzymanie czestotliwosc wymian. Na tym koncze nasza "dyskusje", nie bede zasmiecac watku.

Ostatnia edycja:
Panowie sorki ze tak marudze ale co z tym uszczelniaczem liqui moly? pisalem wczesniej ale nikt nie odp. warto go dolac do silnika czy dac sobie spokuj?
Z gory dziekuje za odp.

Alternatywnie latwo dostepny w Polsce Meguin Super Leichtlauf 5W-40.

Jako kilkuletni użytkownik Meguina mogę powiedzieć, ze do dostępności i ceny jak na rynku DE to bardzo duża brakuje. Dwukrotnie miałem przypadek, ze musiałem zalać coś innego bo Meguina Super nigdzie nie było. W De dostepny od reki za 28 ojro banka, a u nas jakoś LM Polska się nie kwapi to takich cen i dostępności.

Jako kilkuletni użytkownik Meguina mogę powiedzieć, ze do dostępności i ceny jak na rynku DE to bardzo duża brakuje. Dwukrotnie miałem przypadek, ze musiałem zalać coś innego bo Meguina Super nigdzie nie było. W De dostepny od reki za 28 ojro banka, a u nas jakoś LM Polska się nie kwapi to takich cen i dostępności.

Ja dostaje ten olej u oficjalnego dystrybutora za 23,99€/5 litrow. A w Polsce zamawial ten olej moj ojciec, takze nie bylo problemow.

Z tego co widze jest dostepny w dalszym ciagu w Polsce, ze sklepu, skad moj ojciec zamiawial.

Ostatnia edycja:
Na AR2820 można do godziny spokojnie płukać...

Jednak wlałem LIQUI MOLY Pro Line Engine Flush na pół godziny, zlałem stary olej i wlałem MaxLife 5W40.

Zobaczymy jak będzie wyglądać spalanie oleju po takim zabiegu.

Panowie a do Barchetty warto zalać 0W40, roczne przebiegi rzędu 5k wymiana oleju co dwa lata. Teraz leję Motul 5W40 X-cess.

Ja dostaje ten olej u oficjalnego dystrybutora za 23,99€/5 litrow. A w Polsce zamawial ten olej moj ojciec, takze nie bylo problemow.

Z tego co widze jest dostepny w dalszym ciagu w Polsce, ze sklepu, skad moj ojciec zamiawial.

I to jest najniższa cena detaliczna w DE - niższa niż niejedna cena hurtowa. Taniej się tego w detalu nie kupi a i w hurcie ciężko jak już to minimalnie taniej. Tylko trzeba do tego doliczyć koszt wysyłki. U nas niestety ten olej jest zdecydowanie droższy w zakupie nawet przez autoryzowanych dystrybutorów. Taka polityka cenowa.

- - - Updated - - -

Panowie sorki ze tak marudzę ale co z tym uszczelniaczem liqui moly? pisalem wczesniej ale nikt nie odp. warto go dolac do silnika czy dac sobie spokuj?
Z gory dziekuje za odp.

Chodzi o ten na wycieki? Na wycieki morze pomóc ale różnie z tym bywa natomiast na branie oleju nie bardzo. Swoją drogą odwieczny problem i pytanie klienta : "Nie ma Pan może czegoś na branie oleju bo mi 0,5 litra/1 litr na 1000 km bierze?" Standardowy scenariusz jest taki, że silnik ma już 200 tys. więc za rada mechanika przeszedł na 10W40, tym bardziej, że silnik już swoje brał. Teraz bierze jeszcze więcej więc" może 15W40 będzie dobre?". Płukanka? "Panie to mi silnik rozszczelni". Niestety na barnie oleju jak nie pomoże porządne wypłukanie i przeczyszczenie silnika i zmiana oleju (nie koniecznie lepkości) to raczej trzeba brać się za remont bo wszystko inne to tylko półśrodki przedłużające agonie motoru.
2 moich Klientów stosowało ten dodatek na wycieki - jednemu pomógł drugiemu nie:)

Taaa a później będzie potrzebny awaryjnie litr oleju i co znow ibaj i czekanie? Skoro LM Polska ma taką, a nie inną polityke trzeba się przesiąść na coś innego juz taki Ravenol biję dostępnością Meguina (no z wyjątkiem serii "racing")

Taaa a później będzie potrzebny awaryjnie litr oleju i co znow ibaj i czekanie? Skoro LM Polska ma taką, a nie inną polityke trzeba się przesiąść na coś innego juz taki Ravenol biję dostępnością Meguina (no z wyjątkiem serii "racing")

niestety LM Polska to przykład bardzo dziwnej polityki, wiem coś o tym

niestety LM Polska to przykład bardzo dziwnej polityki, wiem coś o tym

Amortyzatory
Powrót