Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
U mnie Specol 5W40 trafił swego czasu w miejsce Valvoline 5W50 w Volvo S40 T4 200KM - zdecydowanie na plus.
Ja osobiście ze wszystkich olejów jakie lałem skreśliłbym tylko i wyłącznie Shell Helix Ultra Diesel 5W-40, seria jeszcze z GTL. To co dzieje się jak temperatura spadnie do zera albo niżej to jakaś porażka - do 5 sekund czekania aż pompa nabije ciśnienie i zgaśnie kontrolka. Jak jest +1 stopień C. to gaśnie od razu, jak jest mniej to dupa. Nie wiem co tam się dzieje, żeluje się czy co? Olej niby oryginalny, chyba że ktoś IC wcisnął podróbę.
Specol Gold pojawił się jakiś czas temu jako niezły podkład pod AR9100 i w zestawie spisuje się ok od lat i w wielu różnych silnikach. Sam Gold ma tańszy pakiet dodatków od linii Premium (zwłaszcza w porównaniu do Specola C3 VW z PAO) stąd warto stosować wspomaganie.A Specol Gold + AR9200 V2 ?? Cenowo wychodzi taki komplet tyle co castrol ze sklepu. Lepszy wybór?
Niestety miałem podobnie, poza tym Golf III TDi po przejechaniu na 10w40 8 kkm zaczął go mocno wciągać.
Koniec świata 25 letni golf żre olej. Specol skreślony. Wyznacznik jakości olejów hehe. Zalać mu te hiper syntetyki + dodatki i może z Giulią qv stawać na starcie
Ale pierdzielisz. Jeśli silnik jest zdrowy to nie musi brać oleju. Za to taki stan rzeczy może świadczyć o jakości oleju.
Skoro bierze 10w40, to co zalać mu 10w50? A może bierze bo jednak jest ,,nie zdrowy'' ? Według ciebie przebieg 618 tysi to wciąż silnikowa igiełka ? A może miał w swoim dwudziestoletnim życiu 5 remontów? W 98 r i później jakie oleje silnikowe były dostępne, lepsze niż obecne ? Może być 20 różnych przyczyn z powodu których silnik żre olej ale pan wróżbita i jego złota kula stwierdziły, że to kwestia jakości oleju. Może to ty jednak pierdzielisz co?
Wujek miał kiedyś ursusa 30tke chyba z końca lat 70,kiedyś robił remont silnika, patrz jakby poczytał sobie ten wątek to może po prostu zmienił by olej na inny zalał ceramizera lub inny tego typu i ciągnik by ozdrowiał...I po co to było wydawać kase na części.
Próbujesz tu komuś wmówić, że nieważne jaki olej się stosuje - każdy jest tak samo dobry/wystarczający?Skoro bierze 10w40, to co zalać mu 10w50? A może bierze bo jednak jest ,,nie zdrowy'' ? Według ciebie przebieg 618 tysi to wciąż silnikowa igiełka ? A może miał w swoim dwudziestoletnim życiu 5 remontów? W 98 r i później jakie oleje silnikowe były dostępne, lepsze niż obecne ? Może być 20 różnych przyczyn z powodu których silnik żre olej ale pan wróżbita i jego złota kula stwierdziły, że to kwestia jakości oleju. Może to ty jednak pierdzielisz co?
Wujek miał kiedyś ursusa 30tke chyba z końca lat 70,kiedyś robił remont silnika, patrz jakby poczytał sobie ten wątek to może po prostu zmienił by olej na inny zalał ceramizera lub inny tego typu i ciągnik by ozdrowiał...I po co to było wydawać kase na części.
Ok ale czym ten plus się objawia ? jak można po zmianie oleju to powiedzieć - badając temperatury (było to kiedyś tu poruszane, wniosek taki, że powtarzalnych warunków się nie uzyska w amatorskiej obserwacji), -badając w lab po 10 tysiącach (to chyba tak, choć po moim skromnym doświadczeniu więcej o kondycji silnika -itp. takie badanie mówi raczej, i bardziej od niego zależy), po odgłosach - wielokrotnie podważany objaw, wcale głośniejszy nie znaczy lepszy.
Nieraz ktoś tu pisze - zmieniłem X na Y i czuję poprawę. Tylko w czym i jak mierzona ta poprawa to już bark opisu.
Różnice w temp. rzędu 15-20*C
z testów drogowych motul x-cess wypada lepiej niz specol gold przynajmniej u mnie. Zauważyłem szybką degradację tego specola więc z aut, które dostają trochę ognia na tłoki wypada, zostawiam go na razie w miejskich popierdułkach.
Pierwsza edycja AZF nie była do końca dopracowana. Teraz jest nowe poprawione wydanie od 9/2017 ale nie wiem czy już jest w PL. Ewentualnie Penrite bo w wielu autach spisuje się lepiej niż AZF w pierwszej edycji... [emoji6]Ma ktoś z tu obecnych sprzedawców w ofercie oleje Amsoil?
Jak ma się Amsoil Signature Series 0W40 do stosowania w silnikach JTS/TBi? Na pudełku brak norm stosowanych powszechnie w Europie, stąd moje pytanie. Sam olej parametry ma bardzo dobre.