Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Ktos sie moze wypowie czy to moze byc prawda?

230.jpg

231.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale jest znana dokladna historia serwisowa tego pojazdu ? Bo jezeli od poczatku bylby wymieniany olej, dobrej jakosci oraz na czas ! To taki, nazwe to "syf", nie powinien w ogole byc w silniku.

Ale jest znana dokladna historia serwisowa tego pojazdu ? Bo jezeli od poczatku bylby wymieniany olej, dobrej jakosci oraz na czas ! To taki, nazwe to "syf", nie powinien w ogole byc w silniku.

CYTAT (z FB ):
"Coobcio Garage: Tutaj macie silnik po 3 wymianach Millersa 10w60 NT wymiany co mniej więcej 2500km, silnik Nissana 370Z doładowany"

233.jpg

- - - Updated - - -

Trochę mi to dziwnie wygląda, używam tych olei od ładnych kilku lat i nigdy nie miałem takiej sytuacji, choć i moce trochę niższe.

No to pewnie Nissan maluje silniki od środka czarną farbą :cool:

A na serio to trochę mało szczegółów? Co jaki okres czasu i czy od nowości silnik przejechał 7500 km czy 50000...

Ostatnia edycja:
Jakoś nie chce mi się wierzyć aby przy interwale 2,5k km i po 3 zmianach olej był w stanie się tak skoksować nawet najtańszy HC ale z tego co pisze Coobcio sami ten silnik zakuwali wiec był czysty jak fabrycznie nowy, nawet jest foto w komentarzu. Dziwna sprawa z tym Millersem.

Ostatnia edycja:
Jakoś nie chce mi się wierzyć aby przy interwale 2,5k km i po 3 zmianach olej był w stanie się tak skoksować nawet najtańszy HC ale z tego co pisze Coobcio sami ten silnik zakuwali wiec był czysty jak fabrycznie nowy, nawet jest foto w komentarzu. Dziwna sprawa z tym Millersem.

Ewentualnie......znam podobny przypadek, kolega wlewal Mobil 1 5W-50 i praktycznie taki sam nagar jest zauwazalny, ostatecznie okazalo sie, ze to wina oleju, gdyz byl po prostu podrobiony. Szybka wymiana oleju, krotkie interwaly, aby doprowadzic silnik do czystosci.

Prędzej niż z marką i "modelem" oleju to właśnie z podróbką by można wiązać, a być może z degradacją chłodziwem jakośtam się dostającym do oleju ??? - takie przypuszczenie, bo w mojej Vce nie tak dawno rozbieranej, może nie aż tak, ale jednak czarnawo było, a właśnie cierpiała na domieszki chłodziwa przez oringi tulei cylindrów.

Ej ej ej... ale to są 3 wymiany. 3 wymiany...

To, że oleje 10W60 często nie "sprzątają" nawet po sobie i konieczne jest stosowanie płukanek co wymianę jest raczej oczywiste - ale to tempo (3 wymian) do takiego stanu jest bardzo dziwne i nie ma na to innego wytłumaczenia niż depozyty z oleju...

To jest silnik z auta torowego, które mocno dostaje po doopie, nie używane prawdopodobnie cywilnie .
Moc podniesiona potężnie. Pisałem już na FB, że miałem podobny przypadek po 2000 km przy zastosowaniu innego bardzo dobrego/drogiego oleju w silniku z wtryskiem bezpośrednim. Kolega [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], który widział ten (mój) silnik, podsunął pomysł przelewania silnika benzyną, co faktycznie miało miejsce, a poza tym olej nie powinien zostać zalany do takiego silnika, ponieważ nie do końca spełniał wymagania. w moim przypadku okazało się, że jeśli chce się najlepiej, to nie do końca tak wychodzi. Na szczęście płukanie załatwiło sprawę , i auto ma się dobrze już kolejny rok.
Dodam, że mój silnik również był jak nowy, z kilkoma modyfikacjami mechanicznymi, lecz wolnossący.

Zgadza się to jest uturbione V6 z Zetki no ale jaki inny olej miałby zalać do porobionego auta jak nie dedykowany do motosportu Millers? Czyli, że Millers serii Motosport nie nadaje się do torówki?

zmienię temat.
Jest Busik Hyundai H1 z 2.5CRDI. Jeździ na Shell Helix Ultra Diesel 5w40. Zmieniany zawsze co 10.000km, 2x w roku. Po wymianie oleju na świeży silnik pracuje o wiele, wiele ciszej. Tzn. że Shell po 10.000 tyś jest już bardzo zużyty czy to o niczym nie świadczy? Robić badania oleju? skrócić wymianę np. 8.000 czy może wlać inny olej?

zmienię temat.
Jest Busik Hyundai H1 z 2.5CRDI. Jeździ na Shell Helix Ultra Diesel 5w40. Zmieniany zawsze co 10.000km, 2x w roku. Po wymianie oleju na świeży silnik pracuje o wiele, wiele ciszej. Tzn. że Shell po 10.000 tyś jest już bardzo zużyty czy to o niczym nie świadczy? Robić badania oleju? skrócić wymianę np. 8.000 czy może wlać inny olej?

Warto zrobic analize przepracowanego oleju, porozmawiaj z kolega wlyszkow. Analiza stwierdzi, jak sie zachowuje ten olej w tej jednostce napedowej oraz o jego kondycji.

Ostatnia edycja:
zmienię temat.

Zanim zaczniesz robić analizy, zmiany oleju, remont silnika to zmierz poziom hałasu przed i po wymianie.

Witam, strasznie dużo tu postów, trochę poczytałem archiwalne strony - ale jednak nie sposób się tu odnaleźć. Interesuje mnie dzisiejsza opinia nt. Specola golda 5w40. Jak to z nim jest? Są jakieś potwierdzone badania że wychodzi porównywalnie czy lepiej od motula x-ceesa 8100? Czy to tylko takie gdybanie. Cena jest super, ale jak z jakością w porównaniu do motula, castrola, mobila, shella?

Pozdrawiam

z testów drogowych motul x-cess wypada lepiej niz specol gold przynajmniej u mnie. Zauważyłem szybką degradację tego specola więc z aut, które dostają trochę ognia na tłoki wypada, zostawiam go na razie w miejskich popierdułkach.

z testów drogowych motul x-cess wypada lepiej niz specol gold przynajmniej u mnie. Zauważyłem szybką degradację tego specola więc z aut, które dostają trochę ognia na tłoki wypada, zostawiam go na razie w miejskich popierdułkach.

Niestety miałem podobnie, poza tym Golf III TDi po przejechaniu na 10w40 8 kkm zaczął go mocno wciągać.

Amortyzatory
Powrót