• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Penrite HPR5 5W40 w moim Jtdku dobrze się spisuje

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Dla mnie pewniaki jeśli chodzi o marki to : Meguin/Liqui Moly, Penrite, Millers, Amsoil, Neste to tak w skrócie i uproszczeniu. W sumie jeszcze Specol bo czemu nie?

Jeśli patrzeć na potencjał mierzony jakością ich najlepszych olejów to pewnie tak i jest więcej takich marek ale każdy z nich produkuje też oleje, których do niczego byś nie zalał.

Takie pytanie mam z ciekawości dlaczego HPR 5 nazwany jest pełnym synetykiem, a ta samo dedykowane do klekota pół syntetykiem. Oba to HC przecież?

Tomek daj cynka jak dojdzie dostawa ;)

Takie pytanie mam z ciekawości dlaczego HPR 5 nazwany jest pełnym synetykiem, a ta samo dedykowane do klekota pół syntetykiem. Oba to HC przecież?
Gdzieś znalazłem, że HPR5 do benzyny ma domieszkę PAO.
Dobrze się ten olej sprawdzał, ale na PAO/Estrach JTS pracuje zdecydowanie lepiej.

Tak.
Jak już wcześniej pisałem, uruchamianie silnika w czasie mrozów odbywa się tak samo jak w lecie. Cicho i szybko.
Na HPR5 w niskich temperaturach w momencie odpalania słyszałem przez sekundę dźwięk, który mogę porównać do gruchania gołębia. Dźwięk tarcia innymi słowy.
Przy Carbonie nie ma czegoś takiego. W dodatku temperatura w czasie jazdy jest niższa. Przy HPR5 wskaźnik bez problemu dochodził do 120 stopni, normalna jazda to 112-115. Natomiast jeszcze nie udało mi się zagrzać Carbonu do 120 stopni podczas dynamicznej jazdy (nie upalałem specjalnie). Temp w czasie jazdy z reguły jest ułamek poniżej 110 stopni.

a co z Motulem i Valvo?

To dobre średniaki. Szału nie robią, ale można spokojnie lać. Nie wiem jak Valvo, ale Motul ma dwie "serie" olejów: standardowe czyli X-Cess, X-clean i całą resztę. Oraz 300V. Te standardowe to właśnie średniaki, 300V są bardzo dobre. I jeżeli miałbym kasę i miałbym coś lać z Motula, to 300V. Znam paru wariatów lejących 300V do swoich torowych zabawek i bardzo chwalą te oleje.

Teraz zalałem X-Cessa i w porównaniu do pracy silnika na RockOil (też wyczynowy olej, jak Motul 300V) różnica jest gigantyczna. Czujnika temperatury nie mam, ale już na słuch czuć, że silnik pracuje inaczej. Na RO było gładko i płynnie, wręcz się chciało cisnąć na te 3500-4500 obrotów (a mam JTD :D). A na standardowym Motulu czuć że to diesel i człowiek jedzie jak emeryt, wyższy bieg na 2500 obrotów... :( Plusem jest lepsze zachowanie silnika jak jest zimny, nic się nie rzuca i nie klekocze jak na RO.

Cześć. Przewertowałem temat i mam pewne typy, jednak też pewne pytania.
Posiadam AR 147 1.9 jtd 16V, przebieg auta 210000 km. Jeżdżę nim od ponad roku czasu. W tym okresie samochód jeździł na olejach 10W40, Valvoline Max Life i Motul (nie pamiętam dokładnie jaki). Nie wiem też na jakim jeździł wcześniej. Natomiast po przeczytaniu tematu można wnioskować, że właściwym olejem jest olej syntetyczny 5W40.
Zostać przy 10W40 np. Valvoline Max Life czy przejść na 5W40?
Teraz pytanie, czy przy przesiadce z 10W na 5W można po prostu zalać silnik nowym olejem bez płukanek czy lepiej ją wykonać ?
Co do oleju zachwalany jest SPECOL Gold 5W40 i jest bardzo tani, więc chciałbym go spróbować. Można go zalać bez żadnych modyfikatorów tarcia ? Czy polecacie raczej np. Meguin Super Leichtlauf 5W40 ?

Jeździł ktoś na takim?

Valvoline Premium Blue Extreme SAE 5W-40:

Lepkość w 100C: 14,6

TBN: 11,90
HTHS: 4,0

Dodatki: [ppm]
(Wapń): 3420
Magnez: 15
Fosfor: 1242
Cynk: 1466
(Bor): 139
Molibden: 86

Nie koniecznie. Do Diesla. To w końcu 5W40. Silnik to silnik. Na papierze wygląda ciekawie.

Właśnie... Robisz analizy olejów, to na temat tych dodatków coś możesz powiedzieć pewnie :) Jest coś wart czy nie?

PS. Producent deklaruje że to full-syntetyk

Ostatnia edycja:
Tu jest, zddp sporo stąd wg mnie bardziej typ wysoki SAPS i poziom depozytów API SL pewnie.

Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania Penrite HPR 10 10w50 w v6 w lecie ? Mam zamiar znowu wdrapać się na passo del stelvio i nie chce katować silnika jak poprzednio na 5w40 max life :D

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania Penrite HPR 10 10w50 w v6 w lecie ? Mam zamiar znowu wdrapać się na passo del stelvio i nie chce katować silnika jak poprzednio na 5w40 max life :D

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Nie ma, da sobie radę doskonale.
Mało tego, HPR 5w40 lepiej daje sobie radę na torze w pewnym S3 od wcześniej stosowanego X-Cessa.
Kolega jest na tym forum obecny.

Obecnie te Ałdi ma zalane LM Synthoil 5w40.
Zresztą ten sam co i ja w MR.
Jak się sprawdzi odpowiem po sezonie.

Jedyne co mogę powiedzieć to nawet często zmieniany 5w30 v300 to przy biednie było.

Amortyzatory
Powrót