• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.4%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.9%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.8%

• Łącznie głosujących
    219
Poleci ktoś jakąś stronę, gdzie można porównać parametry olejów ? Bo na oilclub.ru nie zawsze są produkty przeznaczone na nasz rynek... Konkretnie to zastanawiam się między vr1 5w50 a totalem 5w50 + ar9100 do nich

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Poleci ktoś jakąś stronę, gdzie można porównać parametry olejów ?

chyba nic takiego nie znajdziesz, najlepiej dobierz sobie 2-3 oleje i zrób tabelkę

Ja tymczasem nie ustaję w poszukiwaniu pełnego syntetyka z Fiat 9.55535-S2

następni dwaj niszowi kandydaci

Ardeca PURE - SPORTS 5W40 (podobno estry)

Kennol ECOLOGY C3 5W40

Niestety nie mogę (jeszcze) dodawać linków

Co myślicie o tych olejach?

Ostatnia edycja:
Jest tabelka kolegi Jersey - wpisz w gogle "Jersey" "parametry" "oleje samochodowe" - wyskoczy.

Z tym, ze producenci potrafią nawet kilka w razy roku aktualizować karty charakterystyki, a ten plik ma ponad 2,5 roku wiec trzeba brać poprawkę. Juz na pierwszy rzut oka widać, ze nieaktualne bo niektóre oleje wymienione w tym pliku jako syntetyki to HC.

Oznaczenia były robione wg danych producenta czyli jak producent pisał syntetyk to wstawiałem syntetyk (nie zawsze, ale zazwyczaj). Gdzieś tam chyba nawet jest to opisane na którejś karcie.

Przymierzam się do aktualizacji, ale tylko olejów do Alf, bo cała gama lepkości to za dużo roboty z utrzymaniem. Ale czasu i chęci jakoś brak.

Edge i Magnatec są w zakładce "syntetyczne" :P To, że niekoniecznie się pokrywa z zawartością butelki to inna sprawa :P

a czy zna ktoś odpowiedź, czemu w kraju, który stawiany jest jako wzorzec w transparentnym określaniu pochodzenia oleju - Niemcy, określa serię 8100 motula jako Vollsynthetisch ? To jak to w końcu jest?

pozdrawiam

Kiedyś to podobno była kwestia stosunku minerała do syntetyka. A potem była kwestia kaski więc przyszedł walec i wyrównał. Teraz wszystko co stało koło syntetyka to syntetyk :D

Chyba jeszcze tylko Liqui Moly z bardziej znanych producentów jasno rozgranicza oleje syntetyczne, od HC i od półsyntetyków.

Wiem że nie Alfa ale co do Astry K 1.4 110KW( oznaczenie silnika przez producenta B14XFT) polecacie?
Producent zaleca normę Dexos2.

Amortyzatory
Powrót