Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Zależy od zastosowania bo w codziennym użytku najwięcej silniki się zużywają właśnie na skutek zimnych suchych startów a w sporcie podczas ekstremalnych obciążeń i temperatur.

Zależy od zastosowania bo w codziennym użytku najwięcej silniki się zużywają właśnie na skutek zimnych suchych startów a w sporcie podczas ekstremalnych obciążeń i temperatur.
W olejach z estrami zimne stary nie sa problemem bo estry z wielu plusów mają i ten który zabezpiecza silnik przy zimnym rozruchu a dalej w ekstremalnych obciążeniach i temperaturach.

Wiele jest różnych estrów i różne mają właściwości. Estry powstają z reakcji kwasów z alkoholami w obecności katalizatora i ta reakcja jest odwracalna w obecności wody/wilgoci - wtedy powstacje kwas w oleju, rośnie jego TAN, pogarsza się i tak przeciętna pompopwalność CCS /przepływ na zimno na skutek utleniania itd..
Red Line robi w pełni estrowe oleje i w praktyce w codziennym cywilnym użytkowaniu, wielu rozruchach, krótkich odcinkach ta ochrona jest delikatnie mówiąc dyskusyjna.
Jako dodatek do PAO lepiej się estry sprawdzają niż solo.

Red Line robi w pełni estrowe oleje i w praktyce w codziennym cywilnym użytkowaniu, wielu rozruchach, krótkich odcinkach ta ochrona jest delikatnie mówiąc dyskusyjna.
Jako dodatek do PAO lepiej się estry sprawdzają niż solo.
Dlatego ja myslę tu o olejach sportowych a nie do codziennego użytku a i tak odpalenie na zimno nie jest problemem, pompowalność w niskich temperaturach i oszczędności paliwowe dla sportu raczej nie mają znaczenia gdy silnik jest mocno upalany

Ostatnia edycja:
Tutaj zgoda chociaż w sporcie też dzielą oleje na te na krótkie kwalifikacje / czasówki - bardzo niskiej lepkości o jak najniższych oporach np. 0W-15 300V Motula oraz te do długotrwałej jazdy w gazem w podłodze - praktycznie monograde aby jak najmniej traciły parametry/właściwości czyli klasy 10W-40, 15W-50 itp zależnie od temperatur pracy i pasowania silnika.

Dla tych, którzy jeżdzą codziennie ale i lubią pocisnąć a nie chcą wymieniać typowego oleju racing drogo i często warto pokazać 100% prawdziwe syntetyki Penrite serii Premium o bardzo dobrych pakietach dodatków i bazach PAO/ester z zabójczo niskim odparowaniem Noack <5,5% !!!
http://www.penrite.pl/produkty/oleje-silnikowe/seria-10-tenths-premium
Niestety cena też zabójcza ponad 300zł za 5L..

No rozpycha się łokciami po necie jak widać :)
Ja będę taki mix testował na swojej Julci pewnie niedługo bo bardzo ciekaw jestem i szczerze naszym kibicuję! Dzisiaj się dowiedziałem, że PAO od Chevrona mają więc gruuuubo ;)

Nie wiem o co chodzi, ale cena hurtowa uległa zmianie (znacznej) w dniu dzisiejszym.
Może to był zabieg rozpowszechnienia dzięki niskiej cenie.

Tak myślałem, że taka będzie kolej rzeczy ... :)

Ja od ponad miesiąca testuję u siebie w turbo benzynie Golda 5W40 :top:

Ostatnia edycja:
Tak myślałem, że taka będzie kolej rzeczy ... :)

Ja od ponad miesiąca testuję u siebie w turbo benzynie Golda 5W40 :top:

Czyli co, taka cena to tylko było mega promo żeby draw attention ? ;)

Widac, co rok to prorok. Wczesniej był ams, w zeszłym roku penrite, w tym roku meguin a teraz polski specol. Ruch w interesie musi być :cool:

- - - Updated - - -

Tutaj zgoda chociaż w sporcie też dzielą oleje na te na krótkie kwalifikacje / czasówki - bardzo niskiej lepkości o jak najniższych oporach np. 0W-15 300V Motula oraz te do długotrwałej jazdy w gazem w podłodze - praktycznie monograde aby jak najmniej traciły parametry/właściwości czyli klasy 10W-40, 15W-50 itp zależnie od temperatur pracy i pasowania silnika.

Dla tych, którzy jeżdzą codziennie ale i lubią pocisnąć a nie chcą wymieniać typowego oleju racing drogo i często warto pokazać 100% prawdziwe syntetyki Penrite serii Premium o bardzo dobrych pakietach dodatków i bazach PAO/ester z zabójczo niskim odparowaniem Noack <5,5% !!!
http://www.penrite.pl/produkty/oleje-silnikowe/seria-10-tenths-premium
Niestety cena też zabójcza ponad 300zł za 5L..

5w40 nie ma chyba ogólnie dostępnego z tej serii :(

Różne są strategie marketingowe - jedni sponsorują rajdy/wyścigi, oklejają bolidy, pokazują kierowców którym chyba trudno powstrzymać się od wybuchu śmiechu w reklamach, inni wynajmują kopacza co to nigdy oleju nie widział chyba, że na włosach - finalnie oferując drogo zwykłą tanią tandetę z kosmiczną marżą kilkaset % nawet.
Oni po prostu dali klientom/serwisom czas aby niskim kosztem sami poznali co to warte.. może zbyt mało skoro ja nie zdążyłem w niskiej cenie :( ale właściwie to ja osobiście tak wolę - zamiast dorabiać i tak przepłacanego kopacza - wolę sam decydować i np. dać rzeczywiście potrzebującym to co mi w kieszeni zostanie a kupować dobry produkt w uczciwej cenie.

- - - Updated - - -

5w40 nie ma chyba ogólnie dostępnego z tej serii
0W-40 jest z tych mocniejszych specyfikacji - spokojnie 5W-40 zastąpi.

AMSOIL jeszcze ostatniego słowa nie powiedział - czekam na ten 0W-40 Signature Series spec GT-R w PL:
http://www.amsoil.com/shop/by-produ...00-percent-synthetic-motor-oil/?code=AZFQT-EA
HTHS nawet wyżej od Penrite Premium a lepsza ~płynność na zimno.. no i ten kosmiczny TBN 12,6 jak w całej serii. Cena pewnie też niższa od Penrite Premium będzie.
Może w końcu dotrze do nas też ich nowe 5W-50 z tej samej serii:
http://www.amsoil.com/shop/by-produ...00-percent-synthetic-motor-oil/?code=AMRQT-EA

Nie rozumiem tych tekstów pieta z modami na to, na tamto ... ja mody żadnej nie mam, wlyszkow też raczej pisze co ile jest warte i o Amsoilu pisze podobnie jak ja od ~ 2 lat podobnie pochlebnie.

Zresztą nie pozycjonuje Specola na półce Amsoila. Po prostu w swoim segmencie cenowym pozamiatał ... a podwyżka zamyka usta wszystkim malkontentom i niedowiarkom jeśli idzie o to ile ten olej jest wart patrząc na skład.
Jak widać dla wielu "za tanio" też źle ;)

Ostatnia edycja:
Jak widać dla wielu "za tanio" też źle
Klient jest podejrzliwy po prostu... tanie a dobre to coś tu nie gra, gdzie haczyk? Z drugiej strony Porsche nie może kosztować nagle tyle co VW bo snoby przestałyby Porsche kupować :D Niektóre oleje też są kupowane dla marki a nie jakości bo jak klient ma to sam ocenić/porównać... no ale jak CR7 poleca to musi być wypas ;) Mnie jednak takie spoty do marki strasznie zniechęcają bo czuję, że ktoś ze mnie idiotę chce robić jeszcze za moje pieniądze...
Moda na Specola? Czemu nie..? Jeśli potwierdzi się to wszystko o czym piszemy to sobie auto okleję nawet bo nasze też może być dobre ;)
Na rosyjskich forach zobaczcie jaki jest lokalny patriotyzm ale całkiem zasadny bo też mają kilka marek robiących niezłe oleje PAO i kompromitujących drogie importowane już nie takie całkiem syntetyki jak dawniej kiedy zdobywały rynek.

Nie rozumiem tych tekstów pieta z modami na to, na tamto ... ja mody żadnej nie mam, wlyszkow też raczej pisze co ile jest warte i o Amsoilu pisze podobnie jak ja od ~ 2 lat podobnie pochlebnie.

Zresztą nie pozycjonuje Specola na półce Amsoila. Po prostu w swoim segmencie cenowym pozamiatał ... a podwyżka zamyka usta wszystkim malkontentom i niedowiarkom jeśli idzie o to ile ten olej jest wart patrząc na skład.
Jak widać dla wielu "za tanio" też źle ;)

Hej, miałem na myśli jedynie to że zmieniając olej co 12 miesięcy nie idzie wszystkich nowości przetestować ;) Trzeba jak wyszklow co 6 miesięcy albo i częściej zmieniać. A jak tu testować jak rocznie 10-12k przebiegu a auto garażowane więc nawet oleje z opcja 0 nie robią aż tak dużej różnicy ;)
Anyway pozostanę przy amsie na razie :P

Znalazłem konkurencję (?) dla Specola Premium... 67zł w markecie za 4L. Ktoś stosował albo zna chociaż parametry bo poza info na tłustej butelce niczego nie widać w necie???
IMG_20150626_172754_edit.jpg

Czeka mnie pierwsza (po zakupie) wymiana oleju w mojej 147 1.6 TS 120 KM. Nie wiem jaki olej był zalany dotychczas. Spotkałem się z dobrymi opiniami o oleju Valvoline MaxLife 10W-40 i skłaniam się do takiego wyboru. Czy to odpowiedni olej do tego silnika? A może polecacie jakieś inne? Dodam, że przebieg to nieco ponad 162 tys. kilometrów.

Czeka mnie pierwsza (po zakupie) wymiana oleju w mojej 147 1.6 TS 120 KM. Nie wiem jaki olej był zalany dotychczas. Spotkałem się z dobrymi opiniami o oleju Valvoline MaxLife 10W-40 i skłaniam się do takiego wyboru. Czy to odpowiedni olej do tego silnika? A może polecacie jakieś inne? Dodam, że przebieg to nieco ponad 162 tys. kilometrów.

Jest to bardzo dobry wybór, zwłaszcza, ze nie wiadomo co było wcześniej.

O Pablo fajnie ze Twój poscik akurat tu bo wiem ze Ty tez masz duża wiedzę. Ja do swojej 145 1.9JTD wlalem 10W40 maxlife. Tak jak instrukcja przewiduje tyle że to nie selenia :-) później okazało się że samochód był zalany mobilem 5w30. Ostatnio znowu troszkę czytałem i niektórzy mówią że mogę zalać np 5w40 ale czy to będzie dobry pomysł?

Moim zdaniem zalewanie w obecnych czasach auta olejem mineralnym 10W40 nie ma najmniejszego sensu, nawet ekonomicznego.

5W40 będzie droższe o 15,00 zł ale będzie tam chociaż HC a nie większość mineralnego, najtańszego syfu. Tyczy się to również Valvoline MaxLife, który niczym sie juz nie różni w składzie od najtańszych Mobilów i Castroli 10W40.
Pomijam ewidentny plus przy odpalaniu silnika w temperaturach ujemnych na 10W40 vs 5W40.

Nie ma żadnego uzasadnienia dla olejów 10W40 (poza syntetycznymi 10W40 oczywiście).

Amortyzatory
Powrót