"Kiedyś" Przytocz podawane przez Ciebie opracowanie![]()
Kiedyś - to znaczy nie znajdę bo to było dawno.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
"Kiedyś" Przytocz podawane przez Ciebie opracowanie![]()
Jeszcze przed Windowsem?
ris, nie ma "boga" nad Motula, a Ty jesteś jego prorokiem?
Shell Helix Ultra 5W40
Ja jestem precyzyjny -> Specol Gold 5W-40 (na bazie HC/PAO/ester) płynie od -44*C a 'rozpuszczalników' więcej nie ma skoro ma temp zapłonu 236*C (Motul X-cess ma niższą/gorszą bo 230*C) i odparowanie Specola to tylko 8% w temp 250*C przez 1h (te parametry świadczą o niskiej obecności lekkich nietrwałych frakcji).Cos tu nie jesteś precyzyjny z tymi parametrami. Skoro secol na bazie HC ma temperature płynięcia do -40st to ma więcej rozpuszczalników które przy wyższych temperaturach odparują, ten NOACK też nie jest jakoś wiarygodny tym bardziej że nie ma z czym go porównać
A znasz poziom odparowania Noack i temp płynięcia tego oleju?Penrite HPR 5w40
Tym bardziej, że nawet sami często nie wiemy jak wielu mamy genialnych zasłużonych chemików/trybologów jak np. Pani dr Ewa Bardasz wyróżniona przez SAE, właścicielka 25 patentów międzynarodowych, wieloletni pracownik Exxon Research & Engineering i Lubrizola - potentata światowego m.in. w rozwoju i produkcji dodatków do olejów (cały świat olejowy tam kupuje dodatki i Specol pewnie też). Polecam:Specol jest polski, po prostu!
Dlaczego tak trudno zrozumieć, że choć polskie może być dobre???!!!!!!
A z "Zachodu" jest lepsze niż nasze....
Z takim podejściem i myśleniem, zawsze będziemy daleko z tyłu i nigdy nic nie osiągniemy, bo się do tego przyczyniamy!!!! Świadomie lub nie!!!
Co to za baza? wychodzi z tego groch z kapusta albo HC albo PAO. Jak jest HC to nie jest to olej w pełni syntetyczny.Ja jestem precyzyjny -> Specol Gold 5W-40 (na bazie HC/PAO/ester)
No to jek to porównać do ceny bo jak wiadomo oleje wysokiej jakości nie kosztują 67zł za bańke 4 litry z NOACK 8%? Cos tu nie gra albo parametry oleju pobożne życzenia albo jakiś wał podatkowyTo mieszanka 3 grup olejów bazowych - każda z nich uznawana jest obecnie za syntetyczną chociaż oczywiście HC (czyli grupa III jest to przeprocesowana rafinowana na różne sposoby baza pochodzenia mineralnego z ropy albo gazu jak GTL/XTL itp). Każda z nich ma swoje właściwości i nawet w klasie 300V Motula czy Millersach CFS jest domieszka bazy pochodzenia mineralnego.
Gdyby np. 300V 5W-40 było 100% PAO/ester a nigdy nie było.. to Noack byłby max 6% a nie 9% bo PAO obecnie mają Noacka nawet <3% a estry bazowe <6% jak to widać po olejach Red Line.
Jest taki olej Motorex Xperience 5W-40, o którym chyba kiedyś wspominałem i jest to czysty PAO/ester 80/20% - Noacka ma 4,2% chociaż wg mnie przesadzili bo aż za słabo płynie w -30*C (zbyt wysokiej lepkości oleje bazowe chociaż zaletą tego jest to kosmicznie niskie odparowanie właśnie).
http://www.se.motorex.com/file/se/Sw...SAE 5W40.pdf
Z innych znanych mi marek olejowych chyba tylko AMSOIL potrafi zrobić olej (ale motocyklowy) z Noack <4%
Co to za baza? wychodzi z tego groch z kapusta albo HC albo PAO. Jak jest HC to nie jest to olej w pełni syntetyczny
Oleje 300V miały bazę PAO/Estry pewnie przeszli na bazę III z domieszką do 20% HC/estry stąd niższa cena a wymogi olejów wyczynowych dalej utrzymują bo tzreba pamiętać że to oleje wyczynowe a nie longLifyGdyby np. 300V 5W-40 było 100% PAO/ester a nigdy nie było.. to Noack byłby max 6% a nie 9% bo PAO obecnie mają Noacka nawet <3% a estry bazowe <6%
No bo kurcze beczka 20litrów w cenie kanisterka 5 litrowego jakiegoś LM na przykład (tak mniej więcej) to nie za tanio podejrzanie aby? gdzie haczyk?
Specole już podrożały? Może poprzednie ceny dotyczyły poprzednich niższych specyfikacji?Nie wiem o co chodzi, ale cena hurtowa uległa zmianie (znacznej) w dniu dzisiejszym.
Może to był zabieg rozpowszechnienia dzięki niskiej cenie.
mają też inny pakiet dodatków - sportowy a nie longlifewymogi olejów wyczynowych dalej utrzymują bo tzreba pamiętać że to oleje wyczynowe a nie longLify