Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
342.jpg

To może ja zakończę tą dyskusję i ktoś i pomoże ;)

Shell Helix Ultra 5W40 czy Elf Evo 900 SXR 5W40?
Rozumiem, że X-Cessa należy odrzucić z tego pojedynku :)

Ostatnia edycja:
Cos tu nie jesteś precyzyjny z tymi parametrami. Skoro secol na bazie HC ma temperature płynięcia do -40st to ma więcej rozpuszczalników które przy wyższych temperaturach odparują, ten NOACK też nie jest jakoś wiarygodny tym bardziej że nie ma z czym go porównać
Ja jestem precyzyjny -> Specol Gold 5W-40 (na bazie HC/PAO/ester) płynie od -44*C a 'rozpuszczalników' więcej nie ma skoro ma temp zapłonu 236*C (Motul X-cess ma niższą/gorszą bo 230*C) i odparowanie Specola to tylko 8% w temp 250*C przez 1h (te parametry świadczą o niskiej obecności lekkich nietrwałych frakcji).
'Rozpuszczalniki' palą się w znacznie niższych temp.

Porównywać też jest z czym jeśli chodzi o Noacka:
Nowy 300V Power 5W-40 Ester Core - 9% a 0W-40 Trophy 11,2%, 0W-30 x-lite 11%
X-cess 5W-40 z 2012 - 8,7%
x-clean 5W-40 C3 - 9,4% (olej w specyfikacji C3 od Specola ma Noack 6,8% ...)
Amsoil EFM 5W-40 - 8,7%

A propos LM to w specyfikacji od maja 2015 podaje dla Synthoila Noack już 9,5% a Synthoil diesel zniknął z listy - inna sprawa, że te same oleje z tej samej fabryki pod marką Meguin w DE sprzedają sporo taniej ale do PL oficjalnie nie trafią bo zbyt wiele zainwestowali w marketing LM u nas. MSDSy jeszcze na stronie LM są te z PAO z 2013 roku.

Z tańszych importowanych:
Ravenol HCS 5W-40 - 9,2%
Total Quartz 9000 5W-40 - 10,3%
Gulf Formula G 5W-40 - 10,8%
Mobil1 Formula M 5W-40 - 9%
Mobil Super 3000 5W-40 - 10,8%

Ja chętnie zapłacę za droższy olej jeśli lepszy ale chciałbym wiedzieć po co lub za co... :cool:

- - - Updated - - -

Penrite HPR 5w40
A znasz poziom odparowania Noack i temp płynięcia tego oleju?
Bardzo wysoka lepkość (15cSt w 100*C i HTHS 3,9cP) skutkują pompowalnością w -30*C na granicy normy dla 5W bo aż 6446cP przy max dopuszczalnym 6600cP. Szybko się z tego może 10W-40 zrobić...

Ostatnia edycja:
Specol jest polski, po prostu!
Dlaczego tak trudno zrozumieć, że choć polskie może być dobre???!!!!!!
A z "Zachodu" jest lepsze niż nasze....
Z takim podejściem i myśleniem, zawsze będziemy daleko z tyłu i nigdy nic nie osiągniemy, bo się do tego przyczyniamy!!!! Świadomie lub nie!!!
Tym bardziej, że nawet sami często nie wiemy jak wielu mamy genialnych zasłużonych chemików/trybologów jak np. Pani dr Ewa Bardasz wyróżniona przez SAE, właścicielka 25 patentów międzynarodowych, wieloletni pracownik Exxon Research & Engineering i Lubrizola - potentata światowego m.in. w rozwoju i produkcji dodatków do olejów (cały świat olejowy tam kupuje dodatki i Specol pewnie też). Polecam:
http://www.sae.org/servlets/pressRoom?OBJECT_TYPE=PressReleases&PAGE=showRelease&RELEASE_ID=2507

Ja jestem precyzyjny -> Specol Gold 5W-40 (na bazie HC/PAO/ester)
Co to za baza? wychodzi z tego groch z kapusta albo HC albo PAO. Jak jest HC to nie jest to olej w pełni syntetyczny.

Moim zdaniem ten olej to zwykła ściema. Mało mozliwe parametry do ceny oferowanego produktu.Oleje z bazą PAO plus estry są dużo droższe

Ostatnia edycja:
To mieszanka 3 grup olejów bazowych - każda z nich uznawana jest obecnie za syntetyczną chociaż oczywiście HC (czyli grupa III jest to przeprocesowana rafinowana na różne sposoby baza pochodzenia mineralnego z ropy albo gazu jak GTL/XTL itp). Każda z nich ma swoje właściwości i nawet w klasie 300V Motula czy Millersach CFS jest domieszka bazy pochodzenia mineralnego.
Gdyby np. 300V 5W-40 było 100% PAO/ester a nigdy nie było.. to Noack byłby max 6% a nie 9% bo PAO obecnie mają Noacka nawet <3% a estry bazowe <6% jak to widać po olejach Red Line.
Jest taki olej Motorex Xperience 5W-40, o którym chyba kiedyś wspominałem i jest to czysty PAO/ester 80/20% - Noacka ma 4,2% chociaż wg mnie przesadzili bo aż za słabo płynie w -30*C (zbyt wysokiej lepkości oleje bazowe chociaż zaletą tego jest to kosmicznie niskie odparowanie właśnie).
http://www.se.motorex.com/file/se/Sweden/TIs SV/XPERIENCE FSX SAE 5W40.pdf
Z innych znanych mi marek olejowych chyba tylko AMSOIL potrafi zrobić olej (ale motocyklowy) z Noack <4% :rolleyes:

Skoro nie jest w pełni (w tradycyjnym znaczniu) syntetyczny, to czy nie ma obawy że nie będzie tych swoich parametrów utrzymywał tylko na początku, a z przbiegiem/po obcążeniu je straci?
No bo kurcze beczka 20litrów w cenie kanisterka 5 litrowego jakiegoś LM na przykład (tak mniej więcej) to nie za tanio podejrzanie aby? gdzie haczyk?

To mieszanka 3 grup olejów bazowych - każda z nich uznawana jest obecnie za syntetyczną chociaż oczywiście HC (czyli grupa III jest to przeprocesowana rafinowana na różne sposoby baza pochodzenia mineralnego z ropy albo gazu jak GTL/XTL itp). Każda z nich ma swoje właściwości i nawet w klasie 300V Motula czy Millersach CFS jest domieszka bazy pochodzenia mineralnego.
Gdyby np. 300V 5W-40 było 100% PAO/ester a nigdy nie było.. to Noack byłby max 6% a nie 9% bo PAO obecnie mają Noacka nawet <3% a estry bazowe <6% jak to widać po olejach Red Line.
Jest taki olej Motorex Xperience 5W-40, o którym chyba kiedyś wspominałem i jest to czysty PAO/ester 80/20% - Noacka ma 4,2% chociaż wg mnie przesadzili bo aż za słabo płynie w -30*C (zbyt wysokiej lepkości oleje bazowe chociaż zaletą tego jest to kosmicznie niskie odparowanie właśnie).
http://www.se.motorex.com/file/se/Sw...SAE 5W40.pdf
Z innych znanych mi marek olejowych chyba tylko AMSOIL potrafi zrobić olej (ale motocyklowy) z Noack <4%
No to jek to porównać do ceny bo jak wiadomo oleje wysokiej jakości nie kosztują 67zł za bańke 4 litry z NOACK 8%? Cos tu nie gra albo parametry oleju pobożne życzenia albo jakiś wał podatkowy

Co to za baza? wychodzi z tego groch z kapusta albo HC albo PAO. Jak jest HC to nie jest to olej w pełni syntetyczny

Jakiś nowy, hiper, super, wszystko mający. :)

Znalazłem taki olej - K2 :

http://www.motofakty.pl/artykul/5w-50-texar-ultra-nowy-olej-od-k2.html

w treści ulotki czytamy :
Nowy produkt jest w 100% syntetyczny. Jak podaje producent, opracowano go przy wykorzystaniu nanocząsteczek, które docierają do krytycznych punktów silnika i integrują się z metalem, dzięki czemu chronią silnik w każdych warunkach.

Olej ten zawiera związki PAO (PoliAlfaOlefiny), które zapewniają doskonałe właściwości smarne zarówno w wysokich jak i niskich temperaturach. Formuła Longlife umożliwia wydłużenie cyklu pomiędzy poszczególnymi okresami wymiany oleju.

Pytanie - to jak to jest ? baza PAO czy tylko związki PAO ? :)

Gdyby np. 300V 5W-40 było 100% PAO/ester a nigdy nie było.. to Noack byłby max 6% a nie 9% bo PAO obecnie mają Noacka nawet <3% a estry bazowe <6%
Oleje 300V miały bazę PAO/Estry pewnie przeszli na bazę III z domieszką do 20% HC/estry stąd niższa cena a wymogi olejów wyczynowych dalej utrzymują bo tzreba pamiętać że to oleje wyczynowe a nie longLify

No bo kurcze beczka 20litrów w cenie kanisterka 5 litrowego jakiegoś LM na przykład (tak mniej więcej) to nie za tanio podejrzanie aby? gdzie haczyk?

Nie wiem o co chodzi, ale cena hurtowa uległa zmianie (znacznej) w dniu dzisiejszym.
Może to był zabieg rozpowszechnienia dzięki niskiej cenie.

Żaden problem mieć PAO - gotowe formuły są i fabryki które zblendują co chcesz - wystarczy kasa, pomysł i masz olej. Nawet ja mam bazę PAO w garażu i to bardzo dobrą... a już kilka % robi różnicę :-)

Amortyzatory
Powrót