Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
O Pablo fajnie ze Twój poscik akurat tu bo wiem ze Ty tez masz duża wiedzę. Ja do swojej 145 1.9JTD wlalem 10W40 maxlife. Tak jak instrukcja przewiduje tyle że to nie seleniapóźniej okazało się że samochód był zalany mobilem 5w30. Ostatnio znowu troszkę czytałem i niektórzy mówią że mogę zalać np 5w40 ale czy to będzie dobry pomysł?
10w40 to chyba nie minerał a polsyntetyk![]()
Moim zdaniem zalewanie w obecnych czasach auta olejem mineralnym 10W40 nie ma najmniejszego sensu, nawet ekonomicznego.
5W40 będzie droższe o 15,00 zł ale będzie tam chociaż HC a nie większość mineralnego, najtańszego syfu. Tyczy się to również Valvoline MaxLife, który niczym sie juz nie różni w składzie od najtańszych Mobilów i Castroli 10W40.
Pomijam ewidentny plus przy odpalaniu silnika w temperaturach ujemnych na 10W40 vs 5W40.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla olejów 10W40 (poza syntetycznymi 10W40 oczywiście).
Tak ? Pokaż mi jakiegoś popularnego 10W40 gdzie masz 50% bazy syntetycznej. No dobra, chociaż 10-15%.10w40 to chyba nie minerał a polsyntetyk![]()
Ogólnie do nowoczesnych diesli lanie olejów poniżej 5w40 mija się z celem.
Szkoda turbiny chociażby, nie wnikając już w inne aspekty.
Pablo pisałem o 10W40 -> 5W40, nic o dieslach czy niższych lepkościach.
Nie ma reguły. Znam wyniki analiz np. z diesela Subaru gdzie 5W-40 C3 zostaje 'zmielone' do lekkiego 5W-30 szybko a 5W-30 (tej samej marki olej) trzyma parametry do końca bo jest zgodne z rekomendacją producenta. 5W-40 na ogół mają więcej modyfikatorów lepkości / indeksu lepkości (bo ten sam olej bazowy praktycznie co 5W-30 tylko mocniej podkręcony) i tam gdzie jest na nie "za ciasno" obrazowo to ujmując - ścinają się szybko + przegrzewają i tracą parametry. Obecne turbo diesele pracują w dużo wyższych ciśnieniach oleju (zawór zwrotny pompy oleju w 3.0 TDI jest na 11bar dopiero !!!) niż cała reszta silników - nawet sportowych turbo benzyniaków.Ogólnie do nowoczesnych diesli lanie olejów poniżej 5w40 mija się z celem
Nie ma reguły. Znam wyniki analiz np. z diesela Subaru gdzie 5W-40 C3 zostaje 'zmielone' do lekkiego 5W-30 szybko a 5W-30 (tej samej marki olej) trzyma parametry do końca bo jest zgodne z rekomendacją producenta. 5W-40 na ogół mają więcej modyfikatorów lepkości / indeksu lepkości (bo ten sam olej bazowy praktycznie co 5W-30 tylko mocniej podkręcony) i tam gdzie jest na nie "za ciasno" obrazowo to ujmując - ścinają się szybko + przegrzewają i tracą parametry. Obecne turbo diesele pracują w dużo wyższych ciśnieniach oleju (zawór zwrotny pompy oleju w 3.0 TDI jest na 11bar dopiero !!!) niż cała reszta silników - nawet sportowych turbo benzyniaków.
W nowoczesnych t-benzyniakach np. nowe BMW M5 Alpina mocy kosmicznej jest zalewane 0W-30... i jeździbo dobrze chłodzone.
Tak trochę zmieniasz preferencję olejowe nie patrząc na konkretny silnik proponując oleje O lub 5W do silników luzno pasowanych, taki olej jest zdecydowanie lipny. Najlepiej by było żeby pisać o konkretnym silniku i najlepszym oleju do niego. Proponowanie oleju 0W o najlepszej specyfikacji do silnika luznego jest nieporozumieniem bo olej 15W40 mineral najniżej jakości będzie lepszym wyborem niz super hiper oliwa z PAO i estramifilmu olejowego od minerała 15W-40 bo nie 'grubość' filmu ma znaczenie a co ciekawe grubszy film olejowy na ogół łatwiej oderwać od metalu pod wysokim ciśnieniem.
Tak trochę zmieniasz preferencję olejowe nie patrząc na konkretny silnik proponując oleje O lub 5W do silników luzno pasowanych, taki olej jest zdecydowanie lipny. Najlepiej by było żeby pisać o konkretnym silniku i najlepszym oleju do niego. Proponowanie oleju 0W o najlepszej specyfikacji do silnika luznego jest nieporozumieniem bo olej 15W40 mineral najniżej jakości będzie lepszym wyborem niz super hiper oliwa z PAO i estrami
Hohoho to żeś pojechał z tym olejem do V6 12 cena za bańkę dobrze ponad 300zł parametry super hiper ale czy się to sprawdzi w tym silniku na dłużą metę?No tak nie do końca wbrew pozorom.
Do swojej V6 zalałem aktualnie Penrite 5w60, i co ciekawe ciśnienie zdecydowanie wzrosło w pełnym zakresie temperatur. Przy 100 'C miałem praktycznie "0" na wolnych obrotach, a teraz około 0,8 bara jest spokojnie. Przy oleju mineralnym 15w40 trzeba by było raczej modlić się o panewki. Po odpaleniu na zimnym było niecałe 4 bary, teraz jest 5. Dodam, że jak na razie oleju nie ubywa z silnika, a zrobiłem ponad 600 km. następnym krokiem będzie zalanie Archoil AR9200.
Testy nadal w trakcie