• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Dla mnie nie ma znaczenia który produkt jeśli firma aż tak bardzo mija się z zadeklarowaną na butelce jakością. Jeśli już się biorą za bazy z przepracowanych olejów jakiejkolwiek maści to niech lepiej pilnują jakości tego co im z nich wychodzi...
Zgadzam się, produkt powinien mieć parametry jakie określają poszczególne normy i każde ochyłki są naganne. Ale nie można na bazie jednej serii, w dodatku już z definicji robionej z kijowych baz, oceniać całości produkcji.
to mobil lepszy od Castrola EDGE?
Prawie każdy Edge dostępny u nas jest olejem LowSAPS, a przez brak DPFa nie musisz takich używać. Mobil zawiera pełny pakiet dodatków ;)

Być może nie jest to specjalnie istotne czytając Wasze preferencję na temat producentów oleju ale od niedawna znowu jest dostępna Selenia 10W40 API: CF/SG. Olej drogi ale według mnie najlepszy z możliwych dla silników JTD. Podczas "nieobecności" tego oleju na Polskim rynku, silnik zalałem Castrolem magnatec 10W40 API SF/CL - taki polecili w serwisie w zastępstwie Selenii. Po wymianie silnik zaczął chodzić dużo głośniej i mniej kulturalnie. Po dwóch wymianach i 20 000 km wracam do Selenii. Na olejach Selenii auto przejechało 320 000 km. Silnik nie brał oleju, był bez najmniejszych wycieków i problemów z Turbosprężarką - nadmieniam że zawsze między wymianami (co 10 000 km) olej był czysty jak na silnik diesla.
Jakie są Wasze doświadczenia z olejem Selenia TD 10W40??? Jestem ciekaw.
pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ja dodatkowo podnoszę przód auta aby więcej syfu spłynęło a generalnie z miski kapie z pół godziny...

Ja do każdej wymiany podnoszę auto, bo niestety nie mam kanału. I olej kapie sobie średnio przez 1,5 godziny zanim wymienię wszystkie pozostałe filtry (powietrza, kabinowy, paliwa).
Niestety część oleju zostaje pewnie w chłodnicy a nie chce mi się za każdym razem jej odkręcać bo już raz musiałem gwintować w aluminium.

krzyzie

Raczej tego, że to najlepszy dostępny olej do JTD ;) Wiele razy tu było pokazywane, że to przeciętny olej.

Raczej tego, że to najlepszy dostępny olej do JTD ;) Wiele razy tu było pokazywane, że to przeciętny olej.

No widzisz, tego się nie spodziewałem. Dalego chciałem podzielić się z Wami swoim doświadczeniem z tym olejem (oczywiście mając porównanie z innymi markami- szczególnie Castrol i Mobil). Moja opinia jest całkiem odwrotna :) - rzeczywiście temat rzeka :).
Dzięki FXX.

Wystarczyło poczytać temat to byś się spodziewał.

A swoją opinię porównawczą (do Castrola i Mobila zapewne też 10W40) znacznie przeceniasz.

Wystarczyło poczytać temat to byś się spodziewał

Wyrażam swoją opinie na forum i nie zmuszam nikogo do kupowania tego oleju. W moim przypadku Selenia 10W40 sprawdziła sie doskonale - temat awarii/regeneracji turbosprężarki, wycieków oleju i jego konsumpcji jest mi obcy. Oczywiście, ten sam typ oleju (selenia TD 10W40) wlewany był od początku, przez cały okres eksploatacji pojazdu, do przebiegu 320 000 km.

z mojej strony tyle w temacie

Ostatnia edycja:
To wyraź opinię na temat silnika JTD, który jest pancerny i prawdopodobnie nawet jak byś go zalewał kujawskim to nic z tego co piszesz by nie nastąpiło.

Tymczasem robisz tu z miernego, mineralnego oleju o słabiutkich parametrach nie wiadomo co.

Robiłeś analizy tego oleju po różnych przebiegach, testowałeś 8 innych w jego miejsce ... czy po prostu nic nie "jebło" w pancernym silniku, więc jest świetny ?

Nie wnikając w jakość tego konkretnego oleju, to czasami zdarza się, że olej na papierze "lepszy" (o lepszych parametrach) w danym konkretnie przypadku sprawdza się gorzej niż "gorszy" - z takich lub innych powodów. Jeśli komuś Selenia odpowiada, nie widzę powodu, dla którego nie miałby jej lać...

Oczywiście, że tak się "zdarza" ale to też po składzie, dodatkach, jakości bazy można przewidzieć - tym bardziej jak się porównuje olej mineralny do syntetycznego. Wtedy bardzo łatwo przewidzieć, w którym TBN będzie leciał szybciutko, TAN będzie szybciutko rosło i który zostawi po sobie więcej syfu.

Jednak mówienie o oleju mineralnym 10W40, że jest "lepszy" od innego mineralnego 10W40 to jak sprzeczanie się o fakt, czy 126 Bis miał o wiele lepsze zawieszenie od 126p ...

To wyraź opinię na temat silnika JTD, który jest pancerny i prawdopodobnie nawet jak byś go zalewał kujawskim to nic z tego co piszesz by nie nastąpiło.

Tymczasem robisz tu z miernego, mineralnego oleju o słabiutkich parametrach nie wiadomo co.

Robiłeś analizy tego oleju po różnych przebiegach, testowałeś 8 innych w jego miejsce ... czy po prostu nic nie "jebło" w pancernym silniku, więc jest świetny ?

320 tyś km na miernej Seleni...
Czyli na tych wszystkich zachwalanych, z cud dodatkami i mega składem wielokrotnie zachwalanych rozumiem że co najmniej 1 mln. km ?
Efekt placebo.

Wyrażam swoją opinie na forum i nie zmuszam nikogo do kupowania tego oleju. W moim przypadku Selenia 10W40 sprawdziła sie doskonale - temat awarii/regeneracji turbosprężarki, wycieków oleju i jego konsumpcji jest mi obcy. Oczywiście, ten sam typ oleju (selenia TD 10W40) wlewany był od początku, przez cały okres eksploatacji pojazdu, do przebiegu 320 000 km
Co ile km ten olej wymieniałeś?

Co ile km ten olej wymieniałeś?

Alfe kupiłem w 2007 z przebiegiem 120 000 km. Nie wiem co ile wymieniał poprzedni właściciel natomiast ja wymieniałem często bo co 10 000 km (+/- 1000km) - kolor zalanego oleju przez długi czas ciemno żółty (z obserwacji bagnetu). Według książki serwisowej Selenia TD 10W40 zalana była fabrycznie. Pisząc, że ten olej jest "lepszy" miałem jedynie na myśli zgodność z wymogami i rekomendacją producenta. Z tego powodu nie kombinuje i leje go po dziś dzień.

Ostatnia edycja:
320 tyś km na miernej Seleni...
Czyli na tych wszystkich zachwalanych, z cud dodatkami i mega składem wielokrotnie zachwalanych rozumiem że co najmniej 1 mln. km ?
Efekt placebo.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania ... ale to powszechny problem w tym kraju niestety ...

Artih silnik jtd racja jest pancerny , ale Selenia to olej nawet dość dobry. W mojej 166 TS zbliża się wymiana oleju. Ciekawe jaki mi do TS 16V polecicie??

Daj spokój Andrzej, baza grupy II (mineralna), parametry przeciętne nawet jak na swoją klasę (mineralnych 10W40) i cena w zasadzie jak za oleje o klasę/dwie wyższa.

Amortyzatory
Powrót