• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
No dane ktore podales widywalem na roznych forach, ale szczerze powiem, ze producent jakos unika ich podawania. W takim razie moze zmienie zamowienie....

A masz moze takie dane o 10w40 tec plus Gulf?

Tamte pisałem z pamięci, musiał bym poszukać ale to olej niestety bazujący na Fomula G (tylko gorszy) niż na Top Tec 5W40 (jak by wskazywała nazwa).

Baza:

- Formula G (II+III grupa) = minerał+minerał hydrokrakowany (HC 80%) (indeks lepkości=155, tem. płynięcia -36*C)
- Tec Plus (IV+II grupa) = PAO (70%) + minerał (indeks lepkości=162, temp. płynięcia -42*C)

Gdzie tu widzisz coś odwrotnego ?
Formula G nie ma nic syntetycznego ... poza opakowaniem.

70% PAO i indeks lepkości 162... Bieda, Panie, Mobil 0W-40 ma 185.

Bieda Panie ten Mobil ... Penrite 10 TENTHS PREMIUM 0 0W50 ma Index 194 ...
I co z tego ? Polecisz mu zatem 0W40 czy 0W50 ?

Olej zupełnie innej klasy i zastosowania, w dodatku w zupełnie innej cenie.
Co ma dać takie porównanie ?

Panowie, a co powiecie na olej Valvoline Synpower Extreme MST 5w30 C3? Wydaje się dosyć rozsądnym wyborem w tej półce cenowej, ale niech forumowi specjaliści się wypowiedzą.

Auto do jakiego miałby być zalany to 159 1.9 16v z wywalonymi klapkami i EGR, ale z DPF'em na pokładzie. Jeżdżony w 90% w trasie, bardzo mało jazdy miejskiej.

Valvo robi "marketowej" jakości oleje - było o tym na ostatnich kilku stronach.

A Agip/ENI?? Chcę sobie wlać Eurosportsa, ciekaw jestem co wiesz na jego temat.

Teraz to mam sieczkę w głowie. Już byłem zdecydowany na zakup Valvo VR1 i w tym tygodniu miałem finalizować zakup, a tu widzę, że odradzacie :eek: Co w takim razie polecacie w moim przypadku - mam Volvo V70R 2.5T i Alfę 159 1.75. W planach miałem zalanie ich tym samym olejem, bo użytkuję je podobnie (Volvo ~5-6k rocznie, Alfa trochę więcej) wymiany oczywiście co roku. Są też dwa inne auta (147 1.6 T.Spark i Fiat 500 1.2), którymi się zajmuje i myślałem o doborze jednego oleju dla całej czwórki. Ewentualnie podział na turbo i wolnossące jeśli różnice w typach olejów są duże. Widzę, że się tu kilka osób zna, więc liczę na fachową pomoc i pozdrawiam

Im więcej będziesz tego czytał tym mniej będziesz wiedział, tutaj znajdziesz opisy jakbyś miał zrobić 5mln km na silniku, na 200 tysięcy praktycznie nie ma różnicy co zalejesz a tych kilka osób tutaj właśnie robi innym sieczkę z mózgów nazwami i cyferkami które i tak nic im nie mówią, taka prawda.

ROTFL..

Toś Mu dopiero zadał ćwieka..

pzdr, tadzikpl

Teraz to mam sieczkę w głowie. Już byłem zdecydowany na zakup Valvo VR1 i w tym tygodniu miałem finalizować zakup, a tu widzę, że odradzacie :eek: Co w takim razie polecacie w moim przypadku - mam Volvo V70R 2.5T i Alfę 159 1.75. W planach miałem zalanie ich tym samym olejem, bo użytkuję je podobnie (Volvo ~5-6k rocznie, Alfa trochę więcej) wymiany oczywiście co roku. Są też dwa inne auta (147 1.6 T.Spark i Fiat 500 1.2), którymi się zajmuje i myślałem o doborze jednego oleju dla całej czwórki. Ewentualnie podział na turbo i wolnossące jeśli różnice w typach olejów są duże. Widzę, że się tu kilka osób zna, więc liczę na fachową pomoc i pozdrawiam

Jednym olejem tego nie oblecisz... Do TBi i TS-a może iść zdaje się to samo, ale do Volvo chyba musi być ACEA C2,a do Fiata ACEA C3...

Znalazłem, że do TBi ma być C3, a do Volva R-ki zalecają A3/B3. To jakiej firmy w takim razie warto kupić olej i ewentualnie konkret model?

Im więcej będziesz tego czytał tym mniej będziesz wiedział, tutaj znajdziesz opisy jakbyś miał zrobić 5mln km na silniku, na 200 tysięcy praktycznie nie ma różnicy co zalejesz a tych kilka osób tutaj właśnie robi innym sieczkę z mózgów nazwami i cyferkami które i tak nic im nie mówią, taka prawda.

Zgadzam się z Tobą !
Niektórzy chyba wierzą, że olej to magiczna moc, recepta na długowieczność, antidotum na niezniszczalność, dodaje mocy, podnosi moment, podnosi sprężanie, obniża spalanie, w silniku czyni cuda, itd.. itd...

Znalazłem, że do TBi ma być C3, a do Volva R-ki zalecają A3/B3. To jakiej firmy w takim razie warto kupić olej i ewentualnie konkret model?
A przypadkiem do Volvo nie A5/B5 i coś w stylu 0w30/5w30? Wtedy do reszty lejesz 5w40 C3, a do V70 coś innego.

Do C70 2.5T zalewamy z powodzeniem Millers Oils EE Longlife 5w40, do Tbi również będzie pasował.
Volvo wcześniej śmigało na LM synthoil, ale właściciel po dyskusji z innymi użytkownikami tego modelu/silnika zmienił i jest zadowolony.

Dodano po 2 minutes:

Zgadzam się z Tobą !
Niektórzy chyba wierzą, że olej to magiczna moc, recepta na długowieczność, antidotum na niezniszczalność, dodaje mocy, podnosi moment, podnosi sprężanie, obniża spalanie, w silniku czyni cuda, itd.. itd...

Pisałem już to wielokrotnie.
Są kierowcy, którym wystarcza Renault 14 lub Peugeot 40& i nie potrafią zrozumieć po co komu inne/droższe auta.
Tutaj jest podobnie niestety.

Ostatnia edycja:
A przypadkiem do Volvo nie A5/B5 i coś w stylu 0w30/5w30? Wtedy do reszty lejesz 5w40 C3, a do V70 coś innego.

A5/B5 w trudnych warunkach użytkowania. W instrukcji jest napisane, że normalnie można lać 5W30 A1/B1, a gdzieś czytałem, że też A3/B3 (nie jestem w stanie odtworzyć gdzie)

Zgadzam się z Tobą !
Tak. Ale dobrze jest czasem wiedzieć, że istnieją różnice między olejami. I lejąc z przyzwyczajenia produkty jednej niegdyś uznanej marki można nieświadomie dzisiaj lać minerał... I to też dobrze?
Nikt nikogo nie zmusza do udzielania się w tym wątku. Ani do komentowania.

A5/B5 w trudnych warunkach użytkowania. W instrukcji jest napisane, że normalnie można lać 5W30 A1/B1, a gdzieś czytałem, że też A3/B3 (nie jestem w stanie odtworzyć gdzie)
A5 i A1 to obniżone HTHS, ten silnik z tego co widzę jest taki sam jak w Focusie ST, gdzie Ford zaleca 5w30 A5/B5. Z kolei do RS'a już wpada 0w40 A3/B4, z tym że nie wiem jaka jest różnica między tymi silnikami. Wychodzi na to że jak nie upalasz to Xw30 będzie ok, dla cięższej nogi Xw40 ;)

Amortyzatory
Powrót