Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Baza:
- Formula G (II+III grupa) = minerał+minerał hydrokrakowany (HC 80%) (indeks lepkości=155, tem. płynięcia -36*C)
- Tec Plus (IV+II grupa) = PAO (70%) + minerał (indeks lepkości=162, temp. płynięcia -42*C)
Gdzie tu widzisz coś odwrotnego ?
Formula G nie ma nic syntetycznego ... poza opakowaniem.
Teraz to mam sieczkę w głowie. Już byłem zdecydowany na zakup Valvo VR1 i w tym tygodniu miałem finalizować zakup, a tu widzę, że odradzacieCo w takim razie polecacie w moim przypadku - mam Volvo V70R 2.5T i Alfę 159 1.75. W planach miałem zalanie ich tym samym olejem, bo użytkuję je podobnie (Volvo ~5-6k rocznie, Alfa trochę więcej) wymiany oczywiście co roku. Są też dwa inne auta (147 1.6 T.Spark i Fiat 500 1.2), którymi się zajmuje i myślałem o doborze jednego oleju dla całej czwórki. Ewentualnie podział na turbo i wolnossące jeśli różnice w typach olejów są duże. Widzę, że się tu kilka osób zna, więc liczę na fachową pomoc i pozdrawiam
Im więcej będziesz tego czytał tym mniej będziesz wiedział, tutaj znajdziesz opisy jakbyś miał zrobić 5mln km na silniku, na 200 tysięcy praktycznie nie ma różnicy co zalejesz a tych kilka osób tutaj właśnie robi innym sieczkę z mózgów nazwami i cyferkami które i tak nic im nie mówią, taka prawda.
A przypadkiem do Volvo nie A5/B5 i coś w stylu 0w30/5w30? Wtedy do reszty lejesz 5w40 C3, a do V70 coś innego.Znalazłem, że do TBi ma być C3, a do Volva R-ki zalecają A3/B3. To jakiej firmy w takim razie warto kupić olej i ewentualnie konkret model?
Znalazłem, że do TBi ma być C3, a do Volva R-ki zalecają A3/B3. To jakiej firmy w takim razie warto kupić olej i ewentualnie konkret model?
Zgadzam się z Tobą !
Niektórzy chyba wierzą, że olej to magiczna moc, recepta na długowieczność, antidotum na niezniszczalność, dodaje mocy, podnosi moment, podnosi sprężanie, obniża spalanie, w silniku czyni cuda, itd.. itd...
A przypadkiem do Volvo nie A5/B5 i coś w stylu 0w30/5w30? Wtedy do reszty lejesz 5w40 C3, a do V70 coś innego.
Tak. Ale dobrze jest czasem wiedzieć, że istnieją różnice między olejami. I lejąc z przyzwyczajenia produkty jednej niegdyś uznanej marki można nieświadomie dzisiaj lać minerał... I to też dobrze?Zgadzam się z Tobą !
Niektórzy chyba wierzą, że olej to magiczna moc, recepta na długowieczność, antidotum na niezniszczalność, dodaje mocy, podnosi moment, podnosi sprężanie, obniża spalanie, w silniku czyni cuda, itd.. itd...
A5 i A1 to obniżone HTHS, ten silnik z tego co widzę jest taki sam jak w Focusie ST, gdzie Ford zaleca 5w30 A5/B5. Z kolei do RS'a już wpada 0w40 A3/B4, z tym że nie wiem jaka jest różnica między tymi silnikami. Wychodzi na to że jak nie upalasz to Xw30 będzie ok, dla cięższej nogi Xw40A5/B5 w trudnych warunkach użytkowania. W instrukcji jest napisane, że normalnie można lać 5W30 A1/B1, a gdzieś czytałem, że też A3/B3 (nie jestem w stanie odtworzyć gdzie)
Dosyć znacząca pomimo że to w zasadzie ten sam blok.nie wiem jaka jest różnica między tymi silnikami