Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
35 ml na litr oleju. Tj. do 16V wlałem ok 150 ml.

....nie ten dział

Ostatnia edycja:
Cześć.
A czy ktoś mi powie jak zrobić dobrze takie płukanie?

Info poniżej :)

Auto musisz rozgrzać. Ja szczerze to mu daje w palnik żeby na prawde dobrze się rozgrzał. Następnie studzisz turbinke i gasisz silnik. PO chwili wlewasz płukanke albo bardzo powoli bo jest spora rożnica w temp miedzy silnikiem a temp płukanki. Jak juz wlejesz odpalasz auto i zostawiasz na 10 - 15 min żeby pracował na jałowym biegu. Gasisz silnik spuszczasz olej i ja zazwyczaj sie nie śpieszę więc spokojnie czekam aż wszystko wyleci.

A jakie środki polecacie do tego typu zabiegów.
I czy to może pomóc na szybko czerniejący olej po wymianie. U mnie bardzo szybko po zalaniu olej zmienia kolor na czarny. I powiem, że miałem tak w każdym moim aucie. Natomiast u kolegi w Astrze po wymianie olej bardzo długo ma kolor jak z bańki?
pzdr
krzyzie

Liqui Moly czy Millers mają swoje płukanki. Ja np. używam Archoil. Na opakowaniu jest instrukcja obsługi.

A jakie środki polecacie do tego typu zabiegów.
I czy to może pomóc na szybko czerniejący olej po wymianie. U mnie bardzo szybko po zalaniu olej zmienia kolor na czarny. I powiem, że miałem tak w każdym moim aucie. Natomiast u kolegi w Astrze po wymianie olej bardzo długo ma kolor jak z bańki?
pzdr
krzyzie

W dieslach to norma.

Problem polega na tym, że niewielu producentów zasłynęło takim rozjazdem wartości odparowania Noack pomiędzy oczekiwanym patrząc na normy na butelce np. max. 15% a realnym testowanym niezależnie wg odpowiedniej normy 22% co było chyba rynkowym negatywnym rekordem!

Ani Trident ani HPR to nie są syntetyki PAO/ester.
Z tego co znalazłem, to takie wartości pokazywał Valvo NextGen w lepkości 5w20, który raczej nijak się odnosi do Synpowerów spotykanych na naszym rynku. A o Penrite pytałem dlatego, że stronę wcześniej jest tabelka gdzie tak właśnie został opisany ;)
DPF usunąłem. To co polecasz innego?
Ja zaproponuję Mobil 1 0w-40.

Dla mnie nie ma znaczenia który produkt jeśli firma aż tak bardzo mija się z zadeklarowaną na butelce jakością. Jeśli już się biorą za bazy z przepracowanych olejów jakiejkolwiek maści to niech lepiej pilnują jakości tego co im z nich wychodzi...

W dieslach to norma.

W autach z silnikiem diesla, od nowości jeżdżących na olejach syntetycznych (nie "syntetycznych") wymienianych co 10 000 km lub takich, gdzie co 15 000 km stosuje się płukankę przed wymianą olej jest klarowny nawet 3-4 000 km po wymianie.
Wiec raczej świadczy to o czystości silnika niż "ten typ tak ma". Oczywiście w końcu produkty spalania ON zanieczyszczą olej ale nie jest tak, że po przejechaniu 20 km dieslem po wymianie olej ma prawo być czarny.

W autach z silnikiem diesla, od nowości jeżdżących na olejach syntetycznych (nie "syntetycznych") wymienianych co 10 000 km lub takich, gdzie co 15 000 km stosuje się płukankę przed wymianą olej jest klarowny nawet 3-4 000 km po wymianie.

Cześć.
Zastosuje przy kolejnej wymianie płukankę, zaleje Amsoila i zobaczymy.
Na chwilę obecną olej mam czarny praktycznie po kilkunastu kilometrach.

krzyzie

Oprócz wypłukania jeszcze trzeba dokładnie spuścić stary olej z brudem. Ja dodatkowo podnoszę przód auta aby więcej syfu spłynęło a generalnie z miski kapie z pół godziny...

Amortyzatory
Powrót