• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Wczoraj wpadłem na zdjęcia silnika 2.0 TDI z przebiegiem 86 tys. mil (138 tys. km), lany PETRONAS Syntium AV 5w-40, czyli krewny Selenii... Raczej trudno się do czegoś przyczepić:

attachment.php

attachment.php

Załączniki

• DAZLYH.jpg
    DAZLYH.jpg
    109.2 KB · Wyświetleń: 948
  • nFAXBe.jpg
    nFAXBe.jpg
    121.9 KB · Wyświetleń: 1,050
Jak się wymienia olej HC co 10-12 000 km to musi tak wyglądać.

A super-hiper-syntetyk zalecasz wymieniać jak często? Niech zgadnę, co 10 - 12 tys. :). Wniosek jest taki, że nie jest takie ważne jaki olej, ale jak często, a cały ten wątek można o kant tyłka potłuc :). Jedyne, o czym warto ewentualnie dyskutować, to klasa lepkości SAE i tyle :).

Wygląd wyglądem, a jak ma się to do faktycznej ochrony silnika? Są gdzieś do poczytania "niezależne" testy laboratoryjne? Fajnie byłoby poczytać dla porównania.

Wniosek jest taki, że nie jest takie ważne jaki olej, ale jak często, a cały ten wątek można o kant tyłka potłuc
Sugerujesz, że najważniejsze, żeby olej nie zostawiał mułu pod pokrywą zaworów?

Sugerujesz, że najważniejsze, żeby olej nie zostawiał mułu pod pokrywą zaworów?

1. Dopóki nie mierzymy z suwmiarką gładzi tłoków albo nie mamy pomiarów przepracowanego oleju, to raczej nie pogadamy o niczym innym :).
2. Tak, jeśli dyskutujemy o jakości bazy, a nie dodatków.
3. W przypadków olejów ACEA Cx (a takich używa większość współczesnych samochodów) pakiet dodatków jest zazwyczaj tak skromny i zunifikowany, że to w zasadzie jedyna różnica pomiędzy olejami ;).

Wniosek jest taki, że nie jest takie ważne jaki olej, ale jak często, a cały ten wątek można o kant tyłka potłuc
1. Dopóki nie mierzymy z suwmiarką gładzi tłoków albo nie mamy pomiarów przepracowanego oleju, to raczej nie pogadamy o niczym innym
jeśli dyskutujemy o jakości bazy, a nie dodatków.
Wg mnie pierwsza wypowiedź wyklucza się z kolejnymi ;)
Ale wiem co masz na myśli i też twierdzę, że najważniejsze aby wymieniać olej co 10 000 km, a nie jak wpisał producent (chwyt marketingowy). Sam leję HC. Po części dlatego, że moje auto ma DPF i wyboru zbyt wielkiego nie mam.

Ostatnia edycja:
A co to ma za znaczenie dla silnika? Właściwie niech mi ktos wytłumaczy schemat wyciszania dźwięku silnika po zmianie oleju...

Olej oblepia cały silnik warstwą i w ten sposób go wygłusza, to tak jak z matami wygłuszającymi, jedna ma 1cm, druga 5cm, tak samo z olejem, gęstszy robi grubszą powłokę więc jest ciszej.

A co to ma za znaczenie dla silnika? Właściwie niech mi ktos wytłumaczy schemat wyciszania dźwięku silnika po zmianie oleju...

Hmm, jakby Ci to wytłumaczyć... weź łyżeczkę i potrzyj nią o nóż. A potem posmaruj nóż oliwą i powtórz eksperyment. Jest ciszej?

Olej oblepia cały silnik warstwą i w ten sposób go wygłusza, to tak jak z matami wygłuszającymi, jedna ma 1cm, druga 5cm, tak samo z olejem, gęstszy robi grubszą powłokę więc jest ciszej.

:D dobre!

A jak to sie ma do lepkości oraz hths przy założeniu tej samej klasy lepkości oleju?

Pytanie zasadnicze.
Czy silnik po zalaniu oleju na bazie PAO, pracuje ciszej/głośniej niż na HC???

Ja po przejściu z jakiegoś Castrola 5w30 na Helixa Ultra Diesel 5w40 usłyszałem diametralną zmianę w głośności pracy i zmianę dźwięku gaszenia silnika a przecież ten Shell jakiś super hiper hi-end nie jest.

Z tych 3 olejów poniżej, który wypada najlepiej?
- MILLERS OILS XF LONGLIFE 5W40
- LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W40
- PENRITE ENVIRO+ 5W40
I czy w ogóle to dobry wybór dla mojego silnika?

Nie masz DPF-a, więc nie musisz lać low-mid saps.
Ale mój silnik raczej dobrze znosi ten Penrite + AR9100.

Ten Millers też wygląda atrakcyjnie. Na pewno Twojemu silnikowi nie zaszkodzi ;)

Ostatnia edycja:
Z tych 3 olejów poniżej, który wypada najlepiej?
- MILLERS OILS XF LONGLIFE 5W40
- LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W40
- PENRITE ENVIRO+ 5W40
I czy w ogóle to dobry wybór dla mojego silnika?

Najbardziej "syntetyczny" będzie LM. Ja osobiście zalałbym Shell Helix Ultra 5W-40 i zmieniał 2 razy częściej niż te z listy. Koszty wyjdą podobne, a efekt sporo lepszy.

Jak nie boisz się ceny to Liqui Moly będzie dobry, sam używam 10w60 bo chroni lepiej silnik również i na wysokich obrotach.

Zakupiłem Gulf Formula G 5w40 do 1.9 8v w 147 i Gulf Racing 5w50 do v6 2.5.
Zobaczymy :)

Ja Gulf'a Formula G kupuję do płukania silnika jak kupuję nowe auto - zalewam go z Archoilem 2300 i po 3 000 km na śmietnik. Tylko do tego się nadaje.

Gulf Tec Plus 5W40 to już inna bajka.

Czyli półsyntetyk jest lepszy od syntetyka? Czyz to nie zaprzecza 660 stronom wątku? No i oczywiscie prosilbym o jakies bardziej podparte faktami stwierdzenie, bo opinia indywidualna, jakkolwiek interesujaca, dla mnie miarodajna nie jest....
Patrzac w PDF G i Tec widze cos zupelnie odwrotnego do Twojej sugestii, a raczej komentarza.

Baza:

- Formula G (II+III grupa) = minerał+minerał hydrokrakowany (HC 80%) (indeks lepkości=155, tem. płynięcia -36*C)
- Tec Plus (IV+II grupa) = PAO (70%) + minerał (indeks lepkości=162, temp. płynięcia -42*C)

Gdzie tu widzisz coś odwrotnego ?
Formula G nie ma nic syntetycznego ... poza opakowaniem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót