Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja mam teraz taki zalany. Spełnia normy z instrukcji, mój mechanik go polecił (ufam, że nie chciał się pozbyć reszteg z magazynu). Autko jeździ i się nie rozpada.
Powiedzcie jaki olej będzie najlepszy do silnika 2,2 jts? 10w40 czy może 5w40? Selenia, którą leją w serwisie czy jakiś inny producent się nada?
No to czeka Cię szukanie syntetyka 5W40 - bo "półsyntetyków" 5W40 jest pełno.
Ale czemu szukanie?
Nie przeszkadza mi to że mam odmienne zdanie na temat oleju 5W czy 10W.Może jestem w tym temacie w mniejszości.Ale jestem tez w mniejszości którzy te silniki chwalą i nigdy nie mieli z nimi problemów...Łączy się to jakoś?Zatem masz tu odmienne zdanie od wielu, wielu osób, które ten silnik modowały i użytkowały od nowości - na AlfaOwners jest o tym co najmniej kilka tematów. Sporo osób twierdzi, że stosowanie właśnie 5W40 w TS 16V to rozwiązanie problemu panewkowego na przykład (stosowanego od niskich przebiegów).
Niby parenaście stron wcześniej ktoś pisał że jeździł na 15w50 w zime przy -20 i problemów nie było.
Ciekawe jaka ma temperature krzepniecia.
ja odradzam płukanki bo silnik się rozszczelnia.
Co do oleju to poprostu polecam wymianę.
tutaj olej nie wymieniany od 50 lat. tylko się zestarzał