• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 50 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.3%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.3%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.2%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.2%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    225
Jeśli ktoś lubi się przejechać na autostrade i polatać tam z prędkościami ok 180km/h to ja tu nie widzę nieporozumienia. Wolę zalać 10W-60 i mieć pewność, niż zalać 10W-40 i przy 190km/h ma mi zerwać film olejowy i po silniku :)
Jak kto woli, ja na oleju nie oszczędzam.
Hmm jakoś mi nie zerwało nawet przy 200km/h.Nie zerwało także przy ostrej jeździe na torze.

Akurat ci się nie zdarzyło :) Ale wole być pewny niż myśleć, że jak ostatnio mi nie zerwało to teraz też nie zerwie. Myślę że rozumiesz.

Już tu kiedyś o tym pisałem. Ktoś od czasu do czasu pogoni auto na autostradzie przez chwile i uwaza to za ostra jazdę :lol: Szkoda, ze tak jak piszesz przez pozostałe 90% czasu podczas krótkich odcinków i częstego odpalania olej jest niedogrzany, wolniej dociera przy zimnym starcie do wszystkich wezłów smarowania, a jak wiadomo silnik najbardziej zuzywa sie nie podczas jazdy autostradą, a podczas pierwszych sekund po odpaleniu.

Tylko że prawda jest taka (która wynika z kart charakterystyk) że pomiędzy 10W60 a 10W40 jest tylko różnica w tych "górnych" parametrach czyli odnośnie wytrzymałości przy wysokiej temp. a wszelakie inne gęstości itp. są identyczne? Więc jeżeli wszystkie parametry można mieć takie same, a zwiększoną "wytrzymałość" przy ostrych obciążeniach to czemu by nie? Chyba że ja o czymś nie wiem, ale już kiedyś wrzucałem tutaj karty charakterystyk i nikt temu nie zaprzeczał, nawet potwierdzono moją opinię że różnica jest dopiero gdy przejdziemy na jakieś 5W...

Dlatego właśnie teraz na zimę chce zrobić przeskok na 5W40 a na lato mam 10W60 - oba to CFS NT .

Nie piszę tego złośliwie, tylko chce się dowiedzieć jeżeli czegoś nie wiem :P Bo już się całkiem gubię powoli w temacie olejowym..

Pokaż mi te karty charakterystyki chętnie zobacze ;] W wiekszośc przypadków (oczywiście nie wszystkich) mimo takich samych oznaczeń przed literą W lepkość będzie inna co zostało już tu opisane niejednokrotnie.

Można sobie porównać lepkości w 40 i 100 stopniach i zobaczyć, ze zmieniają sie obie, a nie tylko ta górna, proszę bardzo:

Gulf
http://www.gulf.pl/include/datasheet/product/1240 - Gulf TEC Plus 10W-40.pdf
http://www.gulf.pl/include/datasheet/product/1125 - Gulf Racing 10W-60.pdf

Valvoline
http://www.valvolineeurope.com/uploadedFiles/4154.pdf
http://www.valvolineeurope.com/uploadedFiles/4197.pdf

Millers
http://www.millersoils.pl/produkty/motorsport/oleje-silnikowe/cfs-10w60/
http://www.millersoils.pl/produkty/motorsport/oleje-silnikowe/cfs-10w40/

Gdzie tam widzisz identyczna lepkość? Oznaczenie xxWyy są oznaczeniami umownymi kartycharakterystyki mówia jednoznacznie, że róznica może byc spora.

Ostatnia edycja:
Tylko ile razy odpalasz na zimo w -25, a ile w temp 0-30? Po za tym zanim silnik osiągnie 90 stopni miedzy olejem 10W40, a 10W60 jest spora różnica w lepkościach co właśnie widać przy podanej lepkości 40 stopni. Po za tym zarówno 10W40 jak i 10W60 CFS maja temp. pracy do 125 stopni więc dobry 10W40 poradzi sobie dobrze na krótkich odcinkach i jak będzie trzeba to od czasu do czasu to da rade przy butowaniu. Trzeba sobie samemu określić jak korzystamy z auta. Jeśli 5% to zapieprzanie po autostradzie z vmax, a 95% miasto i krótkie odcinki to dla tych 5% lanie 10W60 jest bez sensu. Jak ktoś natomiast 95% czasu upala auto, a krótkie odcinki robi rzadko wtedy śmiało niech zalewa 10W60. Popatrzcie co subaru zaleca do swoich aut o czym Pablo wspominał. Tylko u nas moda, że do jeżdżenia wokół komina wiara zalewa 10W60 bo "jestę rajdowcę" ;] Z reszta ja sie znów rozpisuje bez sensu niech sobie każdy zalewa co chce byle jak leje olej nieodpowiedni niech to zachowa dla siebie bo później ludzie wchodzi do tego tematu i ma mętlik w głowie. Jak przeczytaja, że 10W60 jest lepsze i taki leją do auta którym jeźdza do marketu, kościoła i raz w roku autostrada ;)

Ostatnia edycja:
To raczej TS by nie wytrzymał, a nie olej bo np. millers przy CFS deklaruje trzymanie filmu do 125 i 150 chwilowej temperatury ;] W modowanym JTD na zwykłym pełnosyntetycznym 5W40 upalałem cały dzień auto na torze w poznaniu i nie było żadnych negatywnych skutków. Tez się zastanawiałem nad chociaż 5W50 ale po lekturze i posłuchaniu mądrzejszych ludzi doszedłem do wniosku, ze to totalnie bez sensu bo na tor pojade z 2 razy w roku, a reszta to wożenie dupy po miescie i na trasach wiec zostaje przy 5W40 co najwyżej pomyśleć mogę o czymś lepszym ale w tej samej klasie lepkości.

Z reszta jak pisałem kazdy niech leje co chce ale ten temat tylko robi normalnym użytkownikom wode z mozgu bo sami "rajdowcy" tutaj ;]

Ostatnia edycja:
TS wytrzymał, 10W60 zaczął się poddawać. Co by było z 10W40?
Diesel a benzyna to dwa zupełnie inne światy i tego nie mieszaj.
Mój 10W60 w -20*C ma temp. roboczą po 2-4km więc nawet na odcinkach 10km mam odpowiednie smarowanie.

Tak samo mogę napisać, żebyś nie mącił ludziom którzy zadają pytanie np. którzy lepszy "10w40 czy 10w60". Po to mamy dyskujsję właśnie, a nie Twoje jedyne zdanie i basta ;)

To jak już 10W60 nie dał rady to musisz szukać 10W100 albo jakis inny sok z gumijagód może ten da rade w TSe ;] I fakt nie ma co mieszać JTD z TS bo jak piszesz dwa różne światy co potwierdzają tyle różnego rodzaju tematy na tym forum ;]

TS wytrzymał, 10W60 zaczął się poddawać. Co by było z 10W40?
Diesel a benzyna to dwa zupełnie inne światy i tego nie mieszaj.
Mój 10W60 w -20*C ma temp. roboczą po 2-4km więc nawet na odcinkach 10km mam odpowiednie smarowanie.

Tak samo mogę napisać, żebyś nie mącił ludziom którzy zadają pytanie np. którzy lepszy "10w40 czy 10w60". Po to mamy dyskujsję właśnie, a nie Twoje jedyne zdanie i basta ;)
Przy minus 20stopniach temperatura robocza po 2-4 kilometrach w TS???Oleju?Płynu? Nie ma takiej
możliwości.Może miałeś na myśli +20 stopni,to było by bliższe rzeczywistości.

Ostatnia edycja:
No właśnie 16v nie lubi 5W.
Zatem masz tu odmienne zdanie od wielu, wielu osób, które ten silnik modowały i użytkowały od nowości - na AlfaOwners jest o tym co najmniej kilka tematów. Sporo osób twierdzi, że stosowanie właśnie 5W40 w TS 16V to rozwiązanie problemu panewkowego na przykład (stosowanego od niskich przebiegów).

Co do tego co ja pisałem, to porównywałem wtedy 10W40 z 10W60 CFS NT . I było to samo. Mnie nie chodzi o robienie z siebie "rajdowca" bo jeżdżę często jak emeryt typowo eco drive, ale często również cisnę przez np. 300 kilometrów w wakacje z prędkościami naprawdę sporymi, więc chyba lepiej "dmuchać na zimne" niż obrócić silnik :P a wiadome chyba jest dla każdego logicznie myślącego użytkownika, że przez pierwsze kilometry (ja tutaj stosuję conajmniej te 20 kilometrów dla bezpieczeństwa) nie przekracza się raczej niskich obrotów rzędu te 3-3,5 tys. (gdzie na samym początku to nawet 2 tys. nie przekraczam). Jedyny problem jest zimą, gdzie choćby jeździć po lekku to olej jest gęsty, właśnie dlatego chce przerzucić się na 5W40 też CFS NT. Sorki rozpisałem się, ale chce rozwiać wątpliwości więc proszę o podważenie bądź potwierdzenie moich założeń :D Pozdrowienia :)

htiman047, ja podchodzę do tego podobnie, dlatego kolejne oleum którym zalewam 155 będzie Agip Eurosports 5W50, na caly rok jak znalazł.

Witam, co sądzicie o tym oleju Motul 8100 X-Cess 5w40 do alfy 156 1,9 jtd 105km 2000r ?

Ja mam teraz taki zalany. Spełnia normy z instrukcji, mój mechanik go polecił (ufam, że nie chciał się pozbyć reszteg z magazynu :D). Autko jeździ i się nie rozpada.

Amortyzatory
Powrót