• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Oj tam oj tam :D Dlatego chce właśnie zadbać najlepiej jak się da, aby się nie rozleciał :D Bo znam przypadki gdzie TS'y prześmigały naprawdę ogromne ilości kilometrów bez awarii :D A jest również i sporo przypadków gdzie JTD też się rozleciało(i to nie przy jakimś ogromnym przebiegu), więc reguły nie ma ;) To czemu właśnie mój miałby nie przetrwać skoro cały czas jest zadbany ;)

z własnego doświadczenia - po zimowej zmianie na valvo 5w50 vr1 (wczesniej tez był 10w60 valvo vr1)
wyraźnie dało się słychać popychacze. Po zalaniu Millers cfs 10w40 wszystko ucichło i tak zostaje na zime.

zresztą nie wyczułem wyraźnej różnicy zimą miedzy valvo 10w60 a 5w50. wariat klepał i tu i tu :)
pozdrawiam
Dziwna rzecz.Dwie Alfy na Agipie,jedna na Motulu(oba 10W40) wszystkie przeżyły temperatury ponizej -25 stopni NIGDY waritor nie zaklepał.

Pytanie zasadnicze. Czym różni się olej do skrzyni biegów manualnej 75W90 od 75W80? Tego nawet sprzedawcy w sklepach nie wiedzą. W fiacie też chyba są zakręceni ludzie bo na pasie przednim pisze iż olej do skrzyni biegów to 75w90, a w instrukcji od auta, że ma być lany 75W80? Producent sam nie wie co ma lać do skrzyni?
Samochód to AR 156 1.9jtd 116km 2002r.

możesz spokojnie zalać 75w90 fiat zaleca 75w80 bo selenia nie produkuje 75w90 a fiat kaze lac selenie.zalej 75w90 pełen syntetyk, najlepiej EP

możesz spokojnie zalać 75w90 fiat zaleca 75w80 bo selenia nie produkuje 75w90 a fiat kaze lac selenie.zalej 75w90 pełen syntetyk, najlepiej EP

Mam w domu dwa opakowania tych olei. Zarówno 75w90 jak i 75w80 (z innych aut). Jeden to Valvo Durablend 75w90 a drugi Shell Spirax 75w80. Co mnie zdziwiło to ten Shell jest bardziej "lejny" tzn. że durablend jest gęsciejszy od Shella. Aktualnie mam wlany owy Durablend GL-5 ale coś ciężko biegi wchodzą i dlatego zastanawiam się nad tym 75w80.

Policz ;) Trzy nie dwa.

Spoko ;).
Składam właśnie 1.6 TS 16v i zobaczymy co zalejemy.
Poprzednia 145 z TSem zmarła śmiercią tragiczną niestety i testy nie były miarodajne.
Mogę tylko napisać, że po zastosowaniu VR1 10w60, po jego zlaniu silnik pracował jeszcze około 3 minut na "zróżnicowanych" obrotach i nie stanął.

Czyli ogólnie rzecz biorąc polecacie tego Valvoline VR1 10W-60 ?
Bo tak liczę że po nowym roku wypadnie z 1200km od wymiany panewek i pasowałoby wymienić olej z filtrem, a że lubię sobie autem szybciej pojeździć dlatego zdecydowałem się na 10W-60 by znów na lato nie zmieniać oleju.
Dlatego chodzi mi po głowie ten Valvo VR1 10W-60

Witam.

Zbliża się zima i powoli już czas na wymianę oleju w moim boxerze. Co na dzień dzisiejszy najlepsze? Ostatnie dwa razy lałem olej Motul 6100 10W40. Przebieg auta to ponad 250 tys. Samochodem jeździ teraz dziewczyna więc prawie zawsze krótkie trasy (3-4 km).

Pozdr.

8V być może ale tu raczej mowa o 16V.

No właśnie 16v nie lubi 5W.

- - - Updated - - -

Spoko ;).
Składam właśnie 1.6 TS 16v i zobaczymy co zalejemy.
Poprzednia 145 z TSem zmarła śmiercią tragiczną niestety i testy nie były miarodajne.
Mogę tylko napisać, że po zastosowaniu VR1 10w60, po jego zlaniu silnik pracował jeszcze około 3 minut na "zróżnicowanych" obrotach i nie stanął.
Moim skromnym zdaniem zalewanie silnika eksploatowanego "cywilnie"olejem 60W to co najmniej nieporozumienie.

Panowie, ile oleju wchodzi do układu w moim silniku?

Jaki poziom powinien być wskazywany na bagnecie?

No właśnie 16v nie lubi 5W.

- - - Updated - - -

Moim skromnym zdaniem zalewanie silnika eksploatowanego "cywilnie"olejem 60W to co najmniej nieporozumienie.

Jeśli ktoś lubi się przejechać na autostrade i polatać tam z prędkościami ok 180km/h to ja tu nie widzę nieporozumienia. Wolę zalać 10W-60 i mieć pewność, niż zalać 10W-40 i przy 190km/h ma mi zerwać film olejowy i po silniku :)
Jak kto woli, ja na oleju nie oszczędzam.

A ja z kolei mam pytanie odnośnie producentów. Do swojej 156 2.0 JTS od dawna już leję Valvo VR1 10w60 na lato i 5w50 na zimę i ten setup sprawdza się super. Jako, że wymiana oleju się zbliża to zacząłem się rozglądać za oliwką. Zawsze kupuję u tego samego znajomego dostawcy i teraz zaczęli handlować również olejami Elf. Nie brałbym w ogóle do głowy, gdyby nie fakt, że 5l Elfa 5w50 wychodzi 50zł taniej niż Valvo VR1, więc jak nie ma większej różnicy między tymi olejami to wolę te 50zł przeznaczyć na nowy filtr kabinowy przed zimą. Jak ktoś miał do czynienia z olejami tej marki to chętnie wysłucham opinii.

Amortyzatory
Powrót