Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Z tego co się orientuję to raczej tylko gęstością. Na 75W90 będą ciężej biegi wchodziły na zimno, przynajmniej ja mam takie odczucie w R19 po zalaniu go.

Ja mam teraz taki zalany. Spełnia normy z instrukcji, mój mechanik go polecił (ufam, że nie chciał się pozbyć reszteg z magazynu :D). Autko jeździ i się nie rozpada.

z mojej strony mogę polecić Ci valvoline. dwa poprzednie sezony jeździłem na magnatecu i teraz przechodzę do starego sprawdzonego maxlife. jeżdziłem na nim vw który dostawał nie raz mocno wciery i kiedy głowica była robiona znajomy mechanik nie wierzył że to z tego "katowanego" auta.

Mnie również czeka po zakupowa wymiana oleju w aucie.

Powiedzcie jaki olej będzie najlepszy do silnika 2,2 jts? 10w40 czy może 5w40? Selenia, którą leją w serwisie czy jakiś inny producent się nada?

Naczytałem się już tyle opinii, że mam coraz większy mętlik w głowie ;)

Powiedzcie jaki olej będzie najlepszy do silnika 2,2 jts? 10w40 czy może 5w40? Selenia, którą leją w serwisie czy jakiś inny producent się nada?

Producent mówi:
Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-H2.

No to czeka Cię szukanie syntetyka 5W40 - bo "półsyntetyków" 5W40 jest pełno.

Pytanie do znawców tematu i olejów rzecz jasna - co myślicie o Mobil 1 PeakLife 5W50 do 2,4JTD 150KM?

Zatem masz tu odmienne zdanie od wielu, wielu osób, które ten silnik modowały i użytkowały od nowości - na AlfaOwners jest o tym co najmniej kilka tematów. Sporo osób twierdzi, że stosowanie właśnie 5W40 w TS 16V to rozwiązanie problemu panewkowego na przykład (stosowanego od niskich przebiegów).
Nie przeszkadza mi to że mam odmienne zdanie na temat oleju 5W czy 10W.Może jestem w tym temacie w mniejszości.Ale jestem tez w mniejszości którzy te silniki chwalą i nigdy nie mieli z nimi problemów...Łączy się to jakoś?
Jak miałem pierwszą AR a z nią trochę problemów na początku trafiłem w końcu do gościa który jest specem od AR i wielkim fanem marki.
Jego zdaniem nie należy stosować 5W do TS 16V (tak wiem nowsze instrukcje zalecały).Więc stosowałem zawsze 10W i nie żle na tym wyszedłem.
Więc zawsze tak będę twierdził i taki olej polecał pytającym.Ale to jest tylko moje zupełnie subiektywne zdanie a co kto wleje do swego auta to już jego sprawa.

Tym bardziej, że właśnie większość aut z "incydentami" panewkowymi jeździło właśnie na 10W40 od początku ... Jesteś po prostu jakimś tam procentem wyjątków - przecież sporo TS 16V jeździ i ma się całkiem nieźle - nie zmienia to jednak faktu, że 20 czy 25% z nich jest już albo po remoncie albo potrzebuje go już (albo będzie za chwilę).

Ja,nawet przeszedłem na 15w50 Mobil i oleju,ubywa symbolicznie.Sinik chodzi normalnie.Na przelatane 4tys.km,dolałem 1l,cały czas na pełnym stanie mam bagnet.A potrafił,ze cho cho!.Mam dylemat? Co w zimę? Zmienić na 10w40, czy nie?

- - - Updated - - -

Nie Mobil,skleroza tylko Motul 15w50.Skąd ten Mobil wynalazłem,nigdy go nie używałem.

Ja bym na zimę 15W nie zostawiał na pewno. Teraz to pikuś ale jak przyleje z - 15 będzie nieciekawie.

Niby parenaście stron wcześniej ktoś pisał że jeździł na 15w50 w zime przy -20 i problemów nie było.
Ciekawe jaka ma temperature krzepniecia.

Niby parenaście stron wcześniej ktoś pisał że jeździł na 15w50 w zime przy -20 i problemów nie było.
Ciekawe jaka ma temperature krzepniecia.

Co ma temperatura krzepnięcia do klasy?
(za Wikipedią) Klasy zimowe ustalone są według następujących czynników:

• maksymalna lepkość, jaką osiągnąć może olej w danej ujemnej temperaturze
  • graniczna temperatura pompowalności
  • minimalna lepkość w temperaturze 100 °C

Teoretycznie Motul15w50, wytrzymuje do -33 stopni.Jak mi się uda, to dodam opis techniczny oliwy.Może,któryś z bardziej doświadczonych kolegów oceni parametry oliwy.

Załączniki

Gęsty i w 40stC i w 100stC. Temperatura płynięcia niezła jak na 15W ale mimo wszystko w zimie silnik ma ciężko.

Na dniach zalewam 5W40 CFS NT do mojego TS'a w ramach "oleju zimowego" . Przed tym płukanie bo normalnie jeździ na 10W60 CFS NT ;) Zdam relacje czy są jakieś zmiany zauważalne :)

ja odradzam płukanki bo silnik się rozszczelnia.
Co do oleju to poprostu polecam wymianę.
tutaj olej nie wymieniany od 50 lat. tylko się zestarzał

ja odradzam płukanki bo silnik się rozszczelnia.
Co do oleju to poprostu polecam wymianę.
tutaj olej nie wymieniany od 50 lat. tylko się zestarzał

A jak myjesz głowę to też się rozszczelnia i mózg wypływa ???
Normalnie nie mogę czytać takich bzdur, litościiii....

Amortyzatory
Powrót