• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Hahaha myślałem, ze ten Fuchs 250zł za 5l jest drogo patrze na tą selenie i oplułem klawiaturę... ponad 200zł za 2 litry nie wiem z czego oni go robią. Do Vki chodzi 6l i trzeba prawie 700zł za wymianę zapłacić... no ale kto bogatemu zabroni :lol:

Ostatnia edycja:
Hahaha myślałem, ze ten Fuchs 250zł za 5l jest drogo patrze na tą selenie i oplułem klawiaturę... ponad 200zł za 2 litry nie wiem z czego oni go robią. Do Vki chodzi 6l i trzeba prawie 700zł za wymianę zapłacić... no ale kto bogatemu zabroni :lol:
Jeśli chcesz taniej a dobrze to amerykański Bardahl.Polecany przez włoskich Alfisti.SELENIE tanio można kupić w tym sklepie(Litewskim)W tej chwili Seleni Abarth nie ma ale oto przykład https://www.fiat-autoparts.com/pl/katalog/część/11385715/olej-selenia-star-5w40-5l

Ostatnia edycja:
Ogolnie ta Tutela to niezwykle cenna marka.Dzis odbieralem olej w Alfie do skrzyni biegow,mostu,skrzynki rozdzielczej.
Tutela Matryx-35euro litr,wchodzi 2,8l
Tutela Multiaxle-34 euro litr,razem 1,5l,pol litra do smieci.Niewiem z czego to wytwazaja ale wiem ze potwornie smierdzi:cool:

Za to jakie opakowania ma Selenia ! :) Jest sporo lepszych olejów w dodatku tańszych niż ten przereklamowany, bazujący na przyzwyczajeniu Alfistów produkt. Nic nie przemawia za tym, żeby aż tak przepłacać - no chyba, że dla kogoś najważniejsze jest to, że "producent nakazał" :)

Za to jakie opakowania ma Selenia ! :) Jest sporo lepszych olejów w dodatku tańszych niż ten przereklamowany, bazujący na przyzwyczajeniu Alfistów produkt. Nic nie przemawia za tym, żeby aż tak przepłacać - no chyba, że dla kogoś najważniejsze jest to, że "producent nakazał" :)

I zawsze i wszędzie Wszyscy wtajemniczeni wiedzieli, ze chociażby 20k zostawia po sobie tony błota w silniku. znam ludzi, którzy uważali, ze silniki TS "lubią to błotko".
Ale to podobno tttm. Wtedy pracowałem w ASO.

Poczytałem posłuchałem i zdecydowałem, mam nadzieje że nie będę żałował i że moja Alfa też nie będzie miała mi tego za złe
Decyzja padła na olej Millers Oils Trident 5W40 5l
Plus płukanka i dodatek do paliwa Millers Oils

Poczytałem trochę ten temat (nie cały) i zdecydowałem się kupić Millers XFE 10w40 do mojego 2.4 JTD 10v. Kupiłem też płukankę Millers Oils Engine Flush. I teraz pytanie, samochód ma na liczniku prawie 247kkm (chyba prawdziwy, w 2007 miał 182kkm jak się nie mylę przed sprowadzeniem, książka serwisowa oryginalna z wklejkami i wszystkie faktury za turbo, sprzęgło itp. pokazują równy przyrost przebiegu po sprowadzeniu) i nie wiem czy robić tą płukankę z obawą że rozszczelnię silnik. Jakieś sugestie i doświadczenia z płukaniem silników z wyższym przebiegiem który prawdopodobnie nigdy nie był płukany?

O tym czy robić płukankę czy nie było w tym temacie już dziesiątki razy.

W sumie nie wiem po co w kółko ten temat jest otwierany i zamykany. Chyba przez ponad 400 stron temat olejów do AR został wyczerpany i na okrągło tylko te same pytania te same odpowiedzi i te same kłótnie. Ewentualnie można by wprowadzić opcje, że co miesiąc posty w temacie sa kasowane bo i tak nikt nie czyta dalej niż strona wstecz to niepotrzebnie baze danych obciąża ;)

Witam po dłuższej nieobecności :)
Zanim jakiegoś forumowicza zaświerzbi ręka do wypisywania głupot - zalecam walerianę. Problematyką mechaniki - w tym i płukania układów - zajmuję się zawodowo, moja firma prowadzi również szkolenia zawodowe dla mechaników.

wg mnie to akurat placebo z ta plukanka i w sprawach Np zywotnosci wariatora to również bujdy na resorach.
FAŁSZ, dobra płukanka usuwa zanieczyszczenia, zwiększające opory wewnętrzne silnika. Placebo będzie, jeżeli zastosujesz "hipermarketową" płukankę za 5,99, której producent zaleca stosowanie jej przez 3-5 minut (SIC!) Tu nie sprawdza się zasada "tanio=dobrze"
stan oleju powinien być na3/4 stanu
Dobrze prawi, piwo mu dać :)

bardzo twardy,przypalony nagar i tak nie zejdzie z wszystkich miejsc,na czopach walu nagaru nie ma,na gladzi również w cylindrach,zawory i denko tloka już tak ale tego plukanka nie ruszy,
CZYŻBY? Znów stereotypy. Przykład z warsztatu - zapieczone pierścienie w mondeo 1,8 (zetec) - 20% sprawności 4 cyl. przy teście szczelności. Po gruntownym płukaniu (dobra płukanka, podczas jazdy - my stosujemy ten PREPARAT:) pierścień odpuścił. Efekt? 80% sprawności na tym cylindrze - najsprawniejszy gar w tym aucie.

tak samo pluka się uklady chlodzenia jak dojdzie do awarii lub jest kamień kotlowy.
Znów pudło - układy chłodzenia z kamienia czyści się kwasem i to faktycznie nie jest na dłuższą metę obojętne dla układu.

naduzywanie tego typu środków jest bezcelowe.to moja osobista opinia
PRAWDA. Wystarczy płukankę co 2-ą zmianę oleju. Również przy każdej zmianie klasy oleju. (zalecam zawsze po kupnie auta - nigdy nie wiesz, co masz w środku)
A co do rodzaju oleju - nie będę wchodził w konkretne marki (na forum jest kilku sprzedawców i co najmniej 2 ukrytych pracowników firm olejowych :-) ) ALE zawsze używaj klasy oleju, zalecanej przez producenta. JAk ma być syntetyk - nie mędrkuj, nie słuchaj "pana Kazia, co naprawiał żuki i ursusy".

Ostatnia edycja:
Czytałem od strony 400 do 439 i nadal mam mieszane uczucia co do tej płukanki dlatego zapytałem mając nadzieję że użytkownicy tego silnika mi coś doradzą. Fakt, temat jest ogromny i właśnie przez to się powtarzają te pytania i odpowiedzi bo trzeba zarwać kilka nocek żeby przeczytać 439 stron i nie każdy ma na to czas więc temat mający max 10 stron zawierający wszystkie za i przeciw każdego oleju i płukanki rozwiązałby problem który ma już 439 stron. Więc ma ktoś jakieś sugestie dla mnie? :confused:

Ostatnia edycja:
Tak zupełnie patrząc na to z boku, to temat został założony w 2006r, a od tamtej pory naprawdę sporo zmieniło się w tym temacie.

Zmieniło i niekoniecznie na lepsze co widać po niektórych markach. Ja tak patrząc z boku zauważyłem, ze może oleje się zmieniły przez to 7 lat ale dyskusja cały czas ta sama o wyższości oleju X nad olejem Y, a tak naprawdę większość mędrkujących tu osób po za nielicznymi przypadkami wali suchą teorią i na dobra sprawę od kiedy sledze ten temat jeszcze nikt jasno nie udowodnił o wyższości jednej marki nad druga i na odwrót. Dlatego ja biore poprawkę na tą dyskusje i sam wybieram to co uważam za lepsze bo czytając ten temat już dawno był zgłupiał i nic nie zalał bo jedni twierdzą, ze olej X to kicha, a inni, że olej Y jest nie warty swojej ceny i przereklamowany ;)

Ja olej silnikowy już wybrałem na ten rok i mam nadzieje, ze to będzie ostatnia zmiana marki oleju silnikowego i do konca posiadania JTD przy niej zostane. Jeszcze zastanawiam się nad olejem do skrzyni ale chyba padnie na tą sama markę co do silnika czyli Fuchs a dokałdniej TITAN SINTOPOID SAE 75W-90

Filtrów w tym roku leci komplet Mahle/Knecht bo mam dostęp do nich w fajnych cenach. Chociaż tu też uważam, ze miedzy Mannem, knechtem, a nawet Filtronem nie ma jakieś sporej różnicy. Baaa filtr powietrza Filtrona od Knechta nawet trudno odróżnić bo są niemal identyczne tylko Mann odbiega wizualnie bo zamiast warstwy gąbki ma warstwę białej włókniny. Z olejowymi też mann odbiega bo ma najmniejszy gabarytowy filtr z całej trójki ;)

Ostatnia edycja:
Za to jakie opakowania ma Selenia ! Jest sporo lepszych olejów w dodatku tańszych niż ten przereklamowany, bazujący na przyzwyczajeniu Alfistów produkt. Nic nie przemawia za tym, żeby aż tak przepłacać - no chyba, że dla kogoś najważniejsze jest to, że "producent nakazał"
Niech kazdy sobie leje do swojego auta co mu sie tam zywnie podoba.Tylko co sie pozniej rzuca w oczy,szczegolnie przy zakupie samochodu,rozpoczyna sie sledztwo pt."Inspektor Gadzet":cool:Latanie z miernikiem,przekopywanie sie przez nr.VIN,kazdy chcialby miec auto z pelna historia serwisowa,najlepiej prowadzona,z wpisami i pieczatkami z ASO az do dnia poprzedzajacego sprzedaz.Dla mnie osobiscie,niczego nie ujmujac tej marce Millers,jest to firma krzak i napewno nigdy nie zaleje tego do zadnego swojego samochodu.W kwestii zas roznych plukanek,moto-doktorow,ceramizerow,teflonowych rewelacji,super takonow wlewanych do opon,plynow do plukania chlodnic,zdanie mam jedno...nie uzywam.Pamietam uszczelnianie chlodnic musztarda i rozne inne dziwne rzeczy.Jak cos juz pada to co tam nie dolejesz to i tak juz tylko przedluza agonie...:)Swego czasu niezlym powodzeniem cieszyl sie olej grafitowy stosowany w MPK do Jelczy,Ikarusow,Autosanow.W dieslach pozbawionych juz kompresji,przywracal ja...:cool:Tylko byl pewien klopot,jak bylo za zimno to najlepiej bylo najpierw rozgrzac motor.Gdzie przy Mercedesie W115,123 nie bylo z tym klopotu bo bylo gniazdko,byla grzalka i motor byl wciaz cieply.Bo ten olej jak bylo zimno to tak tezal ze kierowcy Mpk rozpalali ogniska pod miska,aby nieco zelzal,albo korba...:cool:Do tego w dzisiejszych czasach dostepnosci niemal wszystkiego,wciska sie watek-Made in China.
Zeby daleko nie szukac.Oryginalny filtr paliwa sprzedawany w sieci serwisow AR,ma jak byk wybite Made in China.Ja tam do zoltych nic niemam ale filtr paliwa u mnie w aucie to Champion.:PNa pudelku-Made in Belgia,a pewnie sam filtr robiony w jakiejs fabryczce w Wietnamie:cool:

Ostatnia edycja:
Buratino co Ty wipisujesz!Milers karzak?To naraziłeś się że ho ho.Milers to cud miód i coś tam jeszcze.Zaraz teoretycy Cię zganią.

Chłopaki a do mojej v6 to z obecnych olejów jaki najlepiej wybrać. Obecnie ma zalany casrtola 10W60 z końcówki 2011 roku. Teraz po zakupię muszę go wymienić. Na milersa dostałem ofertę za 6 l ok 290zł. Jeżeli chodzi o Motula to on nie posiada 10W60, na rynek wyprowadził nową serię 5w40, koszt ok 160 zł za 5l. Seryjnie do tej alfy przeznaczona jest selenia 10W60. Jaka jest różnica pomiędzy tymi parametrami i czy ma to jakieś znaczenie?

Chłopaki a do mojej v6 to z obecnych olejów jaki najlepiej wybrać. Obecnie ma zalany casrtola 10W60 z końcówki 2011 roku. Teraz po zakupię muszę go wymienić. Na milersa dostałem ofertę za 6 l ok 290zł. Jeżeli chodzi o Motula to on nie posiada 10W60, na rynek wyprowadził nową serię 5w40, koszt ok 160 zł za 5l. Seryjnie do tej alfy przeznaczona jest selenia 10W60. Jaka jest różnica pomiędzy tymi parametrami i czy ma to jakieś znaczenie?
Ja w V-ce latałem na Valvoline VR1 10w60 latem, bo zimą lałem inną lepkość, olej do normalnego użytkowania świetny- normalnego czyli co jakiś czas przegonienie do końca skali obrotomierza dla zdrowotności, ale jak gaz w podłodze masz cały czas to się nie nadaje, wtedy Millers, Agip itd.

Buratino co Ty wipisujesz!Milers karzak?To naraziłeś się że ho ho.Milers to cud miód i coś tam jeszcze.Zaraz teoretycy Cię zganią.
Ja trochę inaczej na to patrzę, dla mnie krzak to Castrol, Mobil i takie tam
W JTD-ku mam Millersa, no i nie będę jednak wlewał Selenii

Ostatnia edycja:
ja do 2.4 leję w sumie to, co mam pod ręką i spełnia normy- w chwili obecnej jest to shell helix 5w30- 0 problemów. Generalnie nie toleruję pół syntetyków i minerali, blendy ujdą (jak ten shell)

ja do 2.4 leję w sumie to, co mam pod ręką i spełnia normy- w chwili obecnej jest to shell helix 5w30- 0 problemów. Generalnie nie toleruję pół syntetyków i minerali, blendy ujdą (jak ten shell)

Shell ma całkiem dobry olej Helix Ultra Extra 5w30 - zawira domieszki PAO i estrów - jak juz lać Shell to właśnie ten.

Amortyzatory
Powrót