Damian156JTD
Nowy
W PL Castrol Edge jest jeszcze bardziej wątpliwy niz motul a ori raczej w całej PL nie znajdziesz
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W PL Castrol Edge jest jeszcze bardziej wątpliwy niz motul a ori raczej w całej PL nie znajdziesz
Czym zastąpić Tutele Car Matryx 75W85 w skrzyni? Praktycznie wszystko podobne co sprzedają to 75W90. Zalać taki i będzie ok? I jeszcze jedno pytanie - Amsoil DEO czy LM Diesel Synthoil? Auto po programie, używane głównie po ''autobahnie'' ze sporymi prędkościami, robione ok 150 km dziennie. Od nowości jeździł na Seleni WR 5W40, od kiedy jest w moich rękach olej wymieniany co 10kkm. Zalać coś ''niby'' lepszego, czy może nie małpować i zostać przy tym co jest?
Kilku kolegów jeżdzi na tych olejach w skrzyniach i jest bardzo zadowolonych.
Nie zaopatruje sie w Pl.W PL Castrol Edge jest jeszcze bardziej wątpliwy niz motul a ori raczej w całej PL nie znajdziesz
Nie zaopatruje sie w Pl.
U mnie w skrzyni rowniez Tutela Car Matryx 75w85
W tylnim moscie i skrzynce rozdzielczej Tutela Multiaxle 75w90
pl.wikipedia.org/wiki/TorSenAuto z napędem 4x4, więc spore straty na przekładniach i z tym zjawiskiem powinno się zawalczyć. Mamy dwie drogi, pozostanie przy fabrycznie zalecanych środkach i dodanie odpowiednich dodatków lub zmiana olejów na zamienniki o obniżonym tarciu. Tutaj mam pytanie, czy w tym aucie są jakieś szpery lub inne podobne mechanizmy, które wymagają odpowiedniego tarcia do prawidłowej pracy? W przypadku zwykłych przekładni i pierwszym przypadku, kupujemy fulereny
http://xado.pl/autochemia/kondycjone...Verylube-turbo
dodajemy do olejów przekładniowych i cieszymy się mniejszym zużyciem, temperaturą i oszczędnościami. Wersja druga to zastosowanie zamienników o zmniejszonym tarciu i właściwościach energooszczędnych. Polecam Millers Oils EE 75w90 lub Amsoil MTG 75w90 lub SVG 75w90, w zalezności od wymaganej klasy jakościowej API GL.
EDIT
Kolega nie zaopatruje się w Polsce, więc może być pewien problem z dostępnością poleconych olejów.
Pełen syntetyk - tylko nie taki tylko z napisem na pudełku "Full Synthetic" a faktycznie olej na bazach syntetycznych - 5W40 lub 5W50/5W60/10W60 (jeśli lubisz obroty). Jakie to konkretnie oleje znajdziesz na ostatnich 10-15 stronach tematu.Co najlepiej zalać do 3.0 V6? Tylko konkretnie prosze. Aktualnie jest wlany 10W40
Pełen syntetyk - tylko nie taki tylko z napisem na pudełku "Full Synthetic" a faktycznie olej na bazach syntetycznych - 5W40 lub 5W50/5W60/10W60 (jeśli lubisz obroty). Jakie to konkretnie oleje znajdziesz na ostatnich 10-15 stronach tematu.
Nic nie płukać, dobrze zlac stary olej i zalać dobry syntetyk. Osobiście na temat Valvoline nie mam zdania, ponieważ nie użytkuję i nie znam aut jeżdżących na tych olejach, natomiast opinie szagra kolegi, zupełnie mnie nie interesują. Sytuacja z tymi olejami jest taka, jak z Mobilem jakiś czas temu, przeszli z olejów bazowych PAO, na nowoczesne bazy HC/GTL. Dodatkowo wielokrotnie zmieniały się formulacje olejów 5w50 i 10w60 - naprzemiennie były w pełni syntetyczne i w techlologii syntetycznej.
Mam dwie możliwości Valvoline VR1. 5w-50 (full syntetyk) i 10w-60 (tutaj nie wiem czy to jest full czy tylko w technologii). Chyba najlepszym wyborem będzie ten 5w-50?
Tak przy okazji olejów to przeglądałem ostatnio różne oleje i zauważyłem ciekawy olej Fuchs'a a mianowicie Titan Race dostępny jest w różnych lepkościach (10W50, 10W60, 5W40, 5W30 i 15W50). Cena jak dla mnie kosmos ale może ktoś kto szuka jakiegoś syntetyka z wyższej półki na bazie PAO i estrów się zainteresuje![]()