• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Po Seleni wymienianej co 10 tys km silnik jest czyściuteńki.

I tu trafiamy w sedno. Wszystkie z syfem były serwisowane w ASO.
Tylko dlaczego producent samochodu, nie oleju, zalecał w TSie wymianę co 20 kkm ???

Teraz z życia wzięte:

Subaru - Wymiana oleju wg. zaleceń producenta w silnikach DIESEL skutkuje poważnymi uszkodzeniami układu korbowo - tłokowego, czyli mamy poważny kłopot z panewkami. wymiana oleju co 10 kkm rozwiązuje problem. Są kierowcy świadomi, i zmieniają po swojemu.

Audi/VW - najnowsze silniki DIESEL CR - Wymiana oleju silnikowego wg. zaleceń LL - problem z pompami oleju, panewkami, a nawet pęknięcia wału korbowego. Wymiana oleju co 10 kkm zdecydowanie poprawia tą sytuację.

Alfa Romeo - silniki z DPF - przy wymianie oleju co 10 kkm problemy z filtrem w zasadzie nie występują. Przy wymianie wg. zaleceń producenta sami wiemy co się dzieje.

Może silniki TS 16v, to zajebiste silniki, tylko zostały uszkodzone już od nowości poprzez bzdurne zalecenia producenta z wymianą oleju. Nie znam przypadków z panewkami przed przebiegiem 100 kkm, rozrządy strzelały, to fakt, nawet poniżej 40 kkm, ale to nie ma związku z olejem akurat.
Do czego zmierzam. Z obserwacji wynika, że producent auta pisze w instrukcji/zaleca to, co jest ciekawe i dobre, ale dla kupującego. Kto nie chciał by mieć auta bez obsługowego, nie musiał odwiedzać serwisu na przeglądy, itp. Silnik ma wytrzymać gwarancje, czyli 100 kkm i na złom, kupuj następny samochód. Takie czasy. Na jakości samochodu już dawno nikomu nie zależy, może poza kupującym.

Jeszcze jedno. W kieszeń można sobie włożyć zalecenia producenta co do marki oleju, ponieważ większość serwisów i tak już na 1 przeglądzie zalewa przeważnie olej marki, z którą ma podpisaną umowę partnerską.
Tylko jednym zależy na jakości, a innym na zysku.
Dobra, kawę wypiłem.

Pozdrawiam. ;)

- - - Updated - - -

Ja już pisałem to w swoim temacie i napisz jeszcze tutaj, wracajac do tego wszystkiego z "castrolem" i to jak go troche "przybronilem"

Wiem, mlody zem byl, glupi i niedoswiadczony, teraz moge powiedziec jasno i czysto po swoim przykladzie z zycia... Omijajcie Castrola Magnatec w swoich alfach ts, tak jak radza tutaj wszyscy koledzy !

Dlatego ja o olejach piszę to co piszę.
Spostrzeżenia zbieram od ponad 15 lat.

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno. W kieszeń można sobie włożyć zalecenia producenta co do marki oleju, ponieważ większość serwisów i tak już na 1 przeglądzie zalewa przeważnie olej marki, z którą ma podpisaną umowę partnerską.
Tylko jednym zależy na jakości, a innym na zysku.
Dobra, kawę wypiłem.

Pozdrawiam.
Z tym sie zgodze.W niemieckich serwisach Alfa Romeo wszedzie gdzie bym nie byl, leja Castrol-a,Selenia tylko na specjalne zyczenie.

Bzdura.Nie piszę tego bo tak słyszałem.Po Seleni wymienianej co 10 tys km silnik jest czyściuteńki.

Czyli w końcu piszesz to co ja w co drugim poście - wymiana raz w roku lub nie rzadziej niż co 10 000 km rozwiązuje problem nawet jakości oleju - bo te 10 000 km przy normalnej jeździe parametry jako takie trzyma nawet dobrze dobrany jakośiowo/lepkościowo Castrol czy Lotos - a na pewno takie (średnie) marki jak Motul czy Selenia.

Moje v6 na Valvo 5w50 od jesieni 2012 przejechało 8kkm zuzywajac 1/4 litra. Przebieg w tej chwili 164kkm. 5krpm to dzien jak codzień.
Teraz tak 5w50 to syntetyk, 10w60 to polsyntetyk.
No to jednak Cię oświecę - oleje Valvoline 5W50 to oleje na bazach mineralnych (czyli HC ... czy jak woli producent "w technologii syntetycznej").
Spojrzał byś dwie strony wstecz to byś wiedział.
A co do 10W60 to co najmniej kilku producentów ma pełnego syntetyka o tej lapkości (choćby Gulf) więc jak widzisz jednak obie Twoje tezy "leżą" ;)

Ostatnia edycja:
W 147 2.0 mojego kuzyna po wymianie z shella na milersa ( przed wymianą plukanka milersa byla robiona jak zaleca pablo) zaczął hałasowac bardzo wariator a po około 8 tyś poszła panewka. Sprawa o tyle ciekawa, że auto posiada od 2009 roku i cały ten czas zalewał silnik olejami shell, ale naczytał sie o tym milersie i teraz ma. Jak dobrze pójdzie to może w 3 tysiącach za remont sie zmiesci. Jest od niedawna forumowiczem. może sie ujawni:D:D.
Ja osobiscie na zachodnich forach volvo naczytalem sie bardzo zlych opinii o olejach millers i po przygodach mojego kuzyna zadnych wynalazkow z malo znanych firm nie wleje nawet do kosiarki do trawy.
Każdy robi to co uważa, jednak nie bez kozery żadna znana mi firma nie leje milersa na pierwszy montaz, ani zaden serwis ASO nie zalewa tych oliw do samochodó. Coś w tym musi byc.
Nie mowie, ze ta panewka to wina milersa, byc moze to wina shella, jednak zbieg okolicznosci jest zadziwiający.

ps. kolego artih jako głowny oftoper i w tym wątku- nie zadawaj mi żadnych głupich pytań proszę, gdyż nie zamierzam wdawać się tutaj w pyskówki z Tobą.

Ostatnia edycja:
Czyli w końcu piszesz to co ja w co drugim poście - wymiana raz w roku lub nie rzadziej niż co 10 000 km rozwiązuje problem nawet jakości oleju - bo te 10 000 km przy normalnej jeździe parametry jako takie trzyma nawet dobrze dobrany jakośiowo/lepkościowo Castrol czy Lotos - a na pewno takie (średnie) marki jak Motul czy Selenia.

Strzał w kolano:) To po co przepłacać skoro nie widać różnicy? Ty dalej myślisz, że nawet najdroższy, najlepszy olej (tylko który), po 20 tkm nie zostawi syfu?

Prostota rozumowania mnie przeraża. Poczytaj kilka moich postów to się przekonasz - zawsze twierdziłem, że używanie dobrego jakościowo oleju (najlepiej pełnego syntetyka a nie takiego udającego go) + częste wymiany to najlepsze co może od strony olejowej otrzymać nasz silnik. Nie zgadzasz się z tym stwierdzeniem ?

brutus - do tak żałosnych zaczepek osobowych i tak miernego rozumowania (Millers=panewka w TS 16V) nie mam ŻADNYCH pytań - zapewne nie tylko ja ;)

No dobra to ja spróbuję i wezmę specyfikację 5w50. Teraz tylko marka: Valvo czy Milers? Motul nie posiada takiej specyfikacji, nie wiem czy Selenia też. Mam jeszcze pytanie, o co chodzi z tym płukaniem? W mojej V-ce jest Castrol 10w60 z listopada 2011.

Rossoneri 5w50 jest rzadką specyfikacją. Robi ją napewno Mobil, Elf, Valvoline, Millers i jakieś Nesle. Z ogólnodostępnych raczej tylko Mobil reszty raczej wszędzie nie dostaniesz. Ja na Valvo przejechałem narazie z 2000 km więc raczej moja opinia nie będzie miarodajna. Wesprę się jedynie forum AO i tam Ci którzy jeżdzą na Valvo nienarzekają. Co do Millersa się nie wypowiem bo nie używałem - cena napewno fajna :eek: Co do płukania to nie wiem czy wszystkie płukanki do silników działają w takim samym czasie ale jak ja teraz wymianiałem olej do starego oleju dolałem płukanke STP. Wg instrukcji silnik z tą płukanką powinien działać 15 minut a następnie należy spuścić olej i zalać nowy.

Tak cena miilersa robi wrażenie :) ale o tym wiedziałem podobnie jak Moly (np. nikt się nie wypowiadał o tej marce) czy Fuchs. Ja chyba jednak zdecyduję się na Valvo. Na racingforum.pl chłopaki bardzo pozytywnie wypowiadali się na temat tego oleju z jednym ważnym zastrzeżeniem "wymiana zgodnie z zaleceniem producenta" czyli co 7 tkm. Mnie to wystarcza bo ja więcej w ciągu roku nie przejeżdżę raczej. Duale lato+zima to raczej dla chłopaków którzy objeżdżają więcej swoje bryki i wymieniają olej min. 2x w roku. A jeżeli chodzi o płukanki to bez znaczenia co wezmę? Polecacie może coś godnego uwagi?

Może zamiast pytać przez 443 strony "jaki olej do 156, a jaki do 166", ktoś ogarnięty napisałby na co zwracać uwagę (jakieś bazy, jakieś PAO, co znaczy XwXX, itd). Po prostu temat staje się bardzoooo... długi i głupi.

co znaczy XwXX,

Naprawdę to jest miejsce żeby tłumaczyć co znaczy XXwXX??? To powinien wiedzieć każdy kierowca zwykłego pojazdu. Wystarczy wpisać w google. To nie jest takie trudne.

"Według przyjętych norm SAE lepkość oleju oznaczają liczby od 0 do 60, przy czym 6-stopniowa skala „W” (zima) od 0W do 25W określa, przy jakiej temperaturze lepkość zmienia się na tyle, że olej gęstnieje do takiego stanu, kiedy uruchomienie silnika staje się niemożliwe.
W praktyce przedstawia się to się to następująco:
- dla klasy lepkości 0W, temperatura ta wynosi - 30°C do - 35°C,
- 5W - 25 do - 30°C,
- 10W - 20 do - 25°C,
- 15W - 15°C do - 20°C,
- 20W - 10°C do - 15°C,
- 25W - od -10°C do 0°C.
Drugi człon skali (skala 5 stopniowa, 20, 30, 40, 50 i 60) określa „wytrzymałość oleju”, czyli zachowania wszystkich właściwości w zakresie wysokich temperatur, czyli 100°C i 150°C.
Indeks lepkości syntetycznych olejów silnikowych zwiera się od 0W do 10W, gdzie często oleje 10W są wytwarzane również jako półsyntetyczne. Oleje oznaczane jako 15W i wyżej są z reguły olejami mineralnymi.

Tak możesz wygooglować każdą rzecz o której chciałbyś się dowiedzieć.

Ja to wiem, ale przekazałem kilka ostatnich stron... I no... Niektórzy nie wiedzą.

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Niektórzy wiedzą nawet "dużo" ;) Z sieci i kart produktu, ale niestety jest to często sucha teoretyczna wiedza niepoparta solidnymi argumentami na podstawie praktyki :D
Dlatego ten temat od dłuższego czasu stał się miejscem prywatnych "wycieczek" i złośliwości.

Żeby było jasne, nie dotyczy to wszystkich udzielających się w tym wątku :)

Tytuł tematu "Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??" mówi sam za siebie. Więc na pewno nie jest za długi, a tym bardziej za głupi. Co do ogarniętych to ciężko o to żeby był jeden wszechwiedzący. Nie ma takich. Np. jeden znachor preferuje Selenię i ją poleca, z kolei inny twierdzi że to badziew. Więc komu mam uwierzyć jeżeli sam nie mam w tym doswiadczenia??? Wydaje mi się, że należy każdego wysłuchać dobrze, co ma na myśli, rozważyć i wybrać. Analizując kolegów dochodzi się do wniosku że każdy olej jest dobry pod warunkiem że jest odpowiednio dobrany. Tak mi się wydaje. Tzn. do jakiego samochodu, przebiegu, sposobu jazdy itp itd.

- - - Updated - - -

Niektórzy wiedzą nawet "dużo" Z sieci i kart produktu, ale niestety jest to często sucha teoretyczna wiedza niepoparta solidnymi argumentami na podstawie praktyki

Co innego napisać teorię co ogólnie oanczają poszczególne parametry oleju, a co innego wymądrzać się teorią z sieci. Każdy laik wie jaka jest różnica pomiędzy teorią a praktyką i tego nikomu nie trzeba tłumaczyć. Kolega napisał żeby pisać co onzacza parametr np XwXX, na co zacytowałem pierwszy lepszy artykuł z sieci. Tu chodziło o ogólnie przyjętą zasadę oznaczania artykułu a nie rzeczywistą praktykę. Po to właśnie są fora aby Ci doświadczeni czyt. "mądzrzejsi" służyli radom tym niedoświadczonym lub mało wiedzącym.

"Między innymi po to" - tak miało brzmieć :)

Ostatnia edycja:
Wiedziałem że Cię to "zaboli", czułem to :D z tym że moja wypowiedź w żadnym stopniu nie dotyczyła Twojej osoby :)

xD :) nie zabolało. Tak czułem, że to nie do mnie, ale jako mniej wiedzący stanąłem w obronie tych "mniej wiedzących" :)

btw. co do czucia to przypomniał mi się tekst pewnej hiciorki na Youtubie, są z nią komiksy: "wsiadam do windy, ze mną jakiś pan z psem...winda rusza pies sra...czujesz to?.." :DD

Ostatnia edycja:
xD :) nie zabolało. Tak czułem, że to nie do mnie, ale jako mniej wiedzący stanąłem w obronie tych "mniej wiedzących" :)btw. co do czucia to przypomniał mi się tekst pewnej hiciorki na Youtubie, są z nią komiksy: "wsiadam do windy, ze mną jakiś pan z psem...winda rusza pies sra...czujesz to?.." :DD
Czuję to :lol:"Git majonez" :lol:Żeby nie było OT, ja przy następnej wymianie zaleje do swojego Trattore Turdusa :sarcastic: ;)

No to jednak Cię oświecę - oleje Valvoline 5W50 to oleje na bazach mineralnych (czyli HC ... czy jak woli producent "w technologii syntetycznej").
Spojrzał byś dwie strony wstecz to byś wiedział.
A co do 10W60 to co najmniej kilku producentów ma pełnego syntetyka o tej lapkości (choćby Gulf) więc jak widzisz jednak obie Twoje tezy "leżą" ;)
Jestem ciekawy czy olej w technologii syntetycznej(który producent może oznaczać i oznacza jako syntetyczny) i ten zupełnie syntetyczny tak bardzo się różnią???Myślę że przeciętny użytkownik który dba o wymianę i nie sugeruje się instrukcją która nakazuje wymianę co 20 czy 30 tys km nie zauważy absolutnie żadnej różnicy.Takie różnice to pewnie w laboratorium by stwierdzono.A i nie są jakieś gigantyczne.

Poczytaj proszę o tych różnicach w sieci - łatwo znaleźć w Googlach choćby. Wtedy porozmawiamy bo nie są to różnice "laboratoryjne" jak byś tego oczekiwał.

Ja przerabiałem HC i pełen syntetyk i właśnie jedyne różnice to te wyczytane w necie. Osobiście żadnych różnic w użytku codziennym nie stwierdzam więc wracam do HC, może gdybym wymiane robił co 20-30k Km coś bym zauwazył przy zmianie ale przy wymianie co 10K i normalnym użytkowaniu auta ani ja ani żaden TEORETYK z tego tematu różnicy między dobrym HC, a syntetykiem nie jest w stanie stwierdzić. Niektózy się naczytają teorii i poźniej czują różnice ale ta różnica nie jest widzialna gołym okiem. Fak faktem, ze właściwości syntetyk będzie miał lepsze od HC i będzie dłużej trzymał parametry ale i tak dobre HC bez problemu będą trzymały przez 10K takie parametry jakie są odpowiednie dla silnika.

Amortyzatory
Powrót