Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
A co powiecie o ELF Competition STI 10w-40?
Leje go od kiedy mam Alfę JTD i nie ubywa mi oleju, a patrząc na kartę charakterystyk jest podobny do Valvoline Dura Blend jak i MaxLife.

Myślę nad Total Quartz Diesel 7000, ale czy warto w stosunku do obecnego?

Jeżeli nie bierze oleju przeszedłbym na Motul 8100 X-Cess 5W-40, Motul 8100 X-Clean C3 5W-40, Valvoline MaxLife 5W-40 lub Millers XFS 5W-40.

A ja mam zalany Mobil 5W50 i tak czytam że to w sumie nie jest najlepszy wybór do JTD (160 000km) ze względu na to że jego klasa to przede wszystkim SJ\CF czyli raczej do benzyny. Zastanawiam się teraz na co zmienić i chyba wezmę Mobil 1 0W40 TurboDiesel. Czy będzie to dobry wybór?

Jeżeli chcesz możesz zalać np. Mobil 1 New Life 0W-40.
Jednak według mnie najbardziej optymalną lepkością jest 5W-40.
Co do olei możesz zalać:
Motul 8100 X-Cess 5W-40
Motul 8100 X-Clean C3 5W-40
Valvoline MaxLife 5W-40
Valvoline Synpower 5W-40
Millers XFS 5W-40
Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40

Ostatnia edycja:
Valvoline MaxLife 5W-40
Valvoline Synpower 5W-40

Obydwa to syntetyki i po szerokiej lekturze forum chyba jednak zdecyduje się właśnie na Valvoline. Zastanawiam się tylko który z nich wybrać. No i podpowiedzcie czy warto robić płukankę przy zmianie oleju na nowy o innych parametrach , a jeśli tak to jakim preparatem najlepiej przepłukać moje JTD

Obydwa to syntetyki i po szerokiej lekturze forum chyba jednak zdecyduje się właśnie na Valvoline. Zastanawiam się tylko który z nich wybrać. No i podpowiedzcie czy warto robić płukankę przy zmianie oleju na nowy o innych parametrach , a jeśli tak to jakim preparatem najlepiej przepłukać moje JTD

Było już na forum sporo o płukaniu! Ja tak zrobiłem i uważam że warto,różnica przed,a po, znaczna,ale Ty decydujesz,ty wybierasz...

No ale Valvoline MaxLife 5W40 to raczej jest do silników benzynowych bo ma parametry

ACEA: A3, B3, B4
API: SL/CF

a Valvoline Synpower 5W-40 to też do diesla chyba nie bardzo bo również w parametrach jest
API: SM/CF, ACEA: A3 / B4

To którego Valvolinea wybrać do mojego JTD (chcę syntetyka)

Co do płukanek możesz zastosować Motul Engine Clean, Liqui Moly Engine Flush (te najczęściej stosowałem). Z podanych olei zastosowałbym raczej Synpower 5W-40, lecz MaxLife również się sprawdzi.

ACEA:
Silniki benzynowe:
ACEA A3 - wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji;

Silniki Diesla dla samochodów osobowych:
ACEA B3 - wyższa nośność sadzy oraz ochrona przed zatarciem;
ACEA B4 - dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa.

API:
Pierwsza litera za API to zawsze albo S albo C.

S = oleje do silników benzynowych.
C = oleje do silników Diesla.

SL - Specyfikacja wprowadzona w 2001r. zastępująca klasyfikację SJ. Oleje do wszystkich silników używanych obecnie. Doskonała ochrona silnika w wysokich temperaturach oraz zmniejszone zużycie oleju i paliwa.
SM - najnowsza specyfikacja, weszła w życie w lipcu 2004r do benzynowych silników aut osobowych.

CF - Specyfikacja olejów silnikowych dla silników wolno ssących oraz doładowanych, pracujących pod dużym obciążeniem, zasilanych paliwem o zróżnicowanej jakości.

http://www.gulf.pl/pl/wszystko_o_oleju/oznaczenia_i_normy/api.html
http://www.gulf.pl/pl/wszystko_o_oleju/oznaczenia_i_normy/acea.html

Jeżeli chcesz prawdziwy syntetyk to kup Millers CFS 5W-40 (cena nieco odstrasza) :P
Pablo ma go w swojej ofercie o ile wiem 248zł :)
http://www.millersoils.pl/produkty/motorsport/oleje-silnikowe/cfs-5w40/

Ostatnia edycja:
SM - najnowsza specyfikacja, weszła w życie w lipcu 2004r do benzynowych silników aut osobowych.
No właśnie więc jeśli Valvoline Synpower 5W-40 ma oznaczenia API: SM/CF, ACEA: A3 / B4 to jest dedykowany do silników benzynowych

Jest dedykowany do silników benzynowych jak i diesla. Masz podane API CF oraz ACEA B4, które odnoszą się do diesla.

Z kolei Valvoline Durablend Diesel jest dedykowany do diesla hmmm no ale właśnie dlaczego piszą na bańce tylko to:

API: SJ
ACEA: B3
VW: 505.01
(silniki z pompowtryskiwaczami)

Stosowany w silnikach diesla z bezpośrednim wtryskiem (TDI)

Jak nazwa sugeruje Valvoline Durablend Diesel, posiada tylko API SJ oraz ACEA B3, jest przeznaczony tylko i wyłącznie do silników diesla. Synpower jak i MaxLife nadają się do silników benzynowych jak i do diesla.

Jest dedykowany do silników benzynowych jak i diesla. Masz podane API CF oraz ACEA B4, które odnoszą się do diesla.

Z tego co ja sie się orientuję to oleje typowo do diesli są oznaczone API CF lub API CF/SM (żadko spotykane) natomiast jeśli w oznaczeniu widnieje API SM/CF to w pierwszej kolejności stosujemy go do benzyniaka i jest to olej adresowany do silników benzynowych a możliwe jest też stosowanie go w silnikach diesla

Duża większość nowoczesnych olei ma oznaczenie API SM/CF, które nadaję się zarówno do silników benzynowych jak i do diesla. Przykładowo Durablend Diesel jest gorszym parametrowo olejem od MaxLife jak i Synpower, choć one nadają się do silnika benzynowego jak i do diesla. Widzę, że głównie skupiłeś się na standardach ACEA/API.

Widzę, że głównie skupiłeś się na standardach ACEA/API.

Bo czytam ten wątek od początku i już zgłupiałem.

Mam w tej chwili zalany Mobil 5W50 z oznaczeniami

API SM/SL/SJ/CF

ACEA A3/B3

ACEA A3/B4

i np. Maciek156 pisze bodajże na 10stronie tego wątku że ten olej jest dedykowany do silników benzynowych i nie nadaje się do JTD a ty z kolei piszesz że olej o parametrach niemalże identycznych nadaje się do JTD.

Wlałeś Mobil1 5W50 do diesla? To jest olej który ma preferencje zastosowania w silnikach benzynowych (SM/CF) - chodzi głównie o neutralizację produktów spalania i zwiększone naciski powierzchniowe występujące w silnikach diesla (olej musi mieć tzw. wypełniacz). Do silników JTD 16v zalecany jest olej Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 (CF/SL), a do starszych JTD 8v Mobil Super S Turbo Diesel 10W40.
Klasyfikacja amerykańska API (American Petroleum Institute). Określa ona oleje do silników benzynowych i oleje do diesel'i. Oleje do "benzyniaków" są oznaczone litera S, a do diesel'i literą C. Jakość oleju określają kolejne litery alfabetu, np. SA, SB, SC itd. lub CA, CB itd. Im niższa litera alfabetu, tym niższa klasa jakości oleju. Np:
SE - olej przeznaczony do silników z lat '72-'80
SG - olej przeznaczony do silników prod. po roku '89 (z katalizatorem spalin)
CE - olej przeznaczony do diesel'i prod. po roku '83
CF-4 - olej przeznaczony do wysokoobrotowych silników z turbodoładowaniem prod. po '90r.
Większość oleji ma podwójne oznaczenie, np. SJ/CF. Pierwszy człon oznacza priorytet - dla "benzyniaka" czy np. CD/SF - dla diesel'a.
W niektórych oznaczeniach klasy jakości, pojawia się jeszcze skrót EC lub EC II (Energy Conserving lub Energy Conserving II). Oznaczją one, że olej przeszedł pomyślnie badania w API i wzorcowy silnik zużył odpowiednio mniej paliwa w stosunku do jego pracy na oleju wzorcowym (EC I - 1,5% mniej paliwa, EC II - 2,7%, EC III - 3,9%)

Dokładnie o tym wątku mówiłem

---------- Post added at 19:23 ---------- Previous post was at 19:17 ----------

Obecnie masz zalany olej spełniający normy dotyczące silników benzynowych jak i diesla.
Ty kolego piszesz że mam zalany olej spełniający normy dla diesla a Maciek156 odrada ten olej do diesla twierdząc że jest adresowany do benzyniaka????

To już nie wiem czy wymienić na taki jak mam czy na coś innego

Dobór oleju nie tylko polega na dobraniu odpowiednich standardów, aprobat, lecz najważniejszym jest porównanie parametrów oleju. W tym przypadku Durablend jest gorszym olejem od np. Motul 8100 X-Cess, Valvoline Synpower / Maxlife, Millers XFS / (o CFS nie wspominając). Celowo oddzieliłem Motul X-Clean, LM Top Tec 4100, ponieważ te oleje mają już dodany standard ACEA C3. Maciek podaję, że do starszych JTD 8V poleca Mobil Super S Turbo Diesel 10W-40, w tamtym czasie może nie były popularne takie marki jak Motul, Valvoline itd. jednak obecnie ten olej przez nikogo kto zna się na tematyce olejowej nie zostanie polecony (okrutnie przepala się na tłokach, pozostawiając nagar). Według mnie obecnie to jest mit, że dany olej ma preferencje, producenci starają się produkować oleje o wszechstronnym zastosowaniu, zwróć uwagę, że do nowoczesnych silników diesla nikt nie szuka olei CF/SM, wszyscy kupują nowoczesne oleje, przeznaczone zarówno do silnika benzynowego jak i diesla bez jakichkolwiek preferencji API. Również należy wziąć pod uwagę, że Mobil wycofał się na Europejskim rynku ze stosowania syntetycznych baz PAO/Ester na rzecz HC. Zwróć również uwagę, że nie ma olei przeznaczonych tylko i wyłącznie do silników benzynowych. Każdy z podanych przeze mnie olei w zupełności się nada :)

Ostatnia edycja:
Zalej sobie Millers XFD 5w40 - zalecany do Diesla w pierwszej kolejności.
Valvoline DuraBlend 5w40 to niestety tylko 1/2 syntetyk. Mam go również.
Ja jeżdżę jeszcze na Valvoline 5w40 SynPower, i silnik spisuje się o niebo lepiej niż na wcześniejszym Mobilu, był SuperS 10w40, przez około 80 kkm, nie wiem co było jeszcze wcześniej.
Następna zmiana będzie na Millersa XFD 5w40.

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:35 ----------

Czyli ten mobil 5W50 co mam zalany też się nadaje do mojego silnika?

Nadaje się bez problemu.
Jeśli chcesz płukankę, to mam w cenie 19 pln + ewentualna przesyłka.
Tak na marginesie to masz taki silnik jak ja. ;)

Amortyzatory
Powrót