Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
silniki alfy,oraz silniki innych marek o sportowym zacięciu (m.in. honda) mają już fabrycznie większe luzy...

W przypadku aut japońskich nie jest to do końca prawda,bo np. silniki Hondy są jednymi z ciaśniej spasowanych,w przypadku Alfy istotnie jest to fakt!!!

Potrzebuje dobry olej do 2.5 V6. Jaki polecacie?

motul synergie 6100+ jeśli to ma być półsyntetyk, sam latam na takim i jest miodzio :) mialem valvolajna max life to wiecej go pochłaniało w mojej v6 , na motulu jest cacy :)

za podpowiedzią Pablo. nalałem tysiąc kilometrów temu MaxLive 10W-40 i powiem, że to jest ten olej ;) cisza, spokój i nawet wariator zamilkł, a odezwał się na poprzednim oleju Elf Competition STI 10W-40

Potrzebuje dobry olej do 2.5 V6. Jaki polecacie?

Najczęściej zalewamy Valvoline VR1 10w60, lub ostatnio Millers XFS 10w60. To oleje dla wymagających.
Motul 6100 10w40 to dobry olej, ale to tylko zwykły 1/2 syntetyk. Oleje 10w60 to oleje do mocnego traktowania.

Hohohoł, jaki olej do 2.0 v6 turbo? ;> dodam, że silnik miał remont jakieś 3-4 kkm temu

Hmmm...zmiana nie zapowiada się na teraz, bo przecież po remoncie był zalany świeżym, ale na najbliższe dni, na bank zmienię żeby wiedzieć co jak i kiedy potem.
Mówisz 5w50 albo 10w60...No przydałoby się coś porządnego, tym samochodem nie da się jezdzić spokojnie.

Hmmm...zmiana nie zapowiada się na teraz, bo przecież po remoncie był zalany świeżym,

Po remoncie, to trzeba silnik dotrzeć i po 1-2 kkm wymienić na docelowy olej.
Nie polecał bym jeździć za długo na tym zalanym do docierania.

---------- Post added at 10:01 ---------- Previous post was at 10:00 ----------

po remoncie to raczej warto przepłukać silnik i zmienić już na właściwy

Dokładnie tak.

Według mnie odpowiednim okresem do wymiany oleju po remoncie jest przebieg 1-1,5tys km, oczywiście należy pamiętać by nie przesadzać z obrotami silnika podczas docierania. Co do oleju jak już Pablo wspomniał zalej 5W-50, 10W-60 z Valvoline, Millersa.

Ok, dzięki za informację! W takim razie co? Kupić płukankę do silnika, tak? Zagrzać, do oleju wlać, potem całość spuścić? I w końcu dawajcie mi tu jednogłośnie jakim olejem zalać, bo jestem zielony w uturbionych Vkach.

Co do płukanek stosuj tylko markowe Motul, Liqui Moly, Valvoline, Millers itd.

Valvoline:
VR1 Racing 10W-60
VR1 Racing 5W-50

Millers:
XFS 10W-60
XFS 5W-50
CFS 10W-60 wyczyn :)

Ostatnia edycja:
zagrzej silnik i spuść gorący olej by jak najwięcej zleciało i zalej czymś, co Pablo wymienił w poprzednich postach

Pablo, odezwę się na dniach i wszystko zamówię u Ciebie, póki co czekam na przelew.

Prawdopodobnie jest to Mobil 0W-40, de facto jest to dobry olej, rzadko kiedy można napisać o olejach tego producenta jakieś superlatywy (oczywiście mowa o olejach z polskiej dystrybucji, M1 z USA to zupełnie inna półka), jednak według mnie najbardziej optymalnym olejem jest 5W-40. Jeżeli ten olej jest stosowany od dłuższego czasu silnik powinien być w niezłej kondycji, osobiście zmieniłbym tak jak już wspomniałem na 5W-40.

Amortyzatory
Powrót