• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Majkel napisał:
http://www.militec1.pl/miltec_opis.html
W sumie do każdego można dolac. Ale najlepiej zainwestowac w dobry olej z indeksem lepkości powyżej 150
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html

Ja polecam Valvoline, 75Andrew155 Motul :D

jesli chodzi o olej to .. jak mi wczesniej napisano moglbym zmienic moj mineralny na jakis 15W50 ..

widze na tej stronce Vavoline 20W50.. moge taki wlac? duzo sie rozni od 15W50?

20W50 to będzie zbyt dyrastyczne posunęcie. Taki olej można wlac w przypadku agonii silnika... Ten 15W50 Motula ktore polecił Andrzej będzie ok.

Majkel napisał:
jesli chodzi o olej to .. jak mi wczesniej napisano moglbym zmienic moj mineralny na jakis 15W50 ..

widze na tej stronce Vavoline 20W50.. moge taki wlac? duzo sie rozni od 15W50?

tak poczytałem i tez troche zgłupiałem
mnie czeka wymiana oleju bo miske rozwaliłem, no w sumie i tak sie długo za tą wymiane brałem ;)

z oleji chyba wybiore Morula lub Valvoline, ostatecznie Agip lub Mobil 1 oczywiście 10W40.
tera pytanie, gdzie kupować? podejrzewam że na stacjach benz,. drogo, a supermarkety? przez internet za bardzo tez nie chcem

W supermarketach i na stacjach cholernie zdzierają na olejach.
Na allegro można dość tanio kupić, zależy jak sie trafi.
W Łodzi był bardzo tani i dobry Shell Super 10W40 ok 80zł za 4l ale juz niestety nie ma...
Teraz mamy Mobila za 80zł, tylko nie jestem pewnien czy czasem to jakieś podrabiane nie jest... Sklep z cenami zbliżonymi do hurtowych w niektórych firmach :lol:
Pytaj w sklepach z olejami, lub motoryzacyjnych

Ja swoje 6 litrów Valvoline kupilem na Allegro za 169 zlotych. Uwazam ze cena bardzo dobra, gdyz u mnie w mieście za litr jest 42zl.

btw. 4-litrowa bańka styknie? bo w książce pisze 4,4l :roll:

a z tego co znajduje to Motul to do motocykli oleje ma, i to do aut też pasuje? :)

Kup 5 ewentualnie na dolewke bedzie później czy coś. Albo narozlewasz, bo się ręce będą trzęsły :D
Co do motocykli to tam z olejami jakos inaczej jest. Zalezy czy do motocykla sportowego czy turystycznego. Tam chyba taki podział jest. Motocykle sportowe w innymzakresie obrotów pracują(10tys obr/min). Tak mi sie wydaje,ale moge sie mylic. Motorem nie jeżdzę :)

fr33 napisał:
pewnego dnia mechanik od wymiany oleju zalał mi mineralnym .. na mineralce jezdze juz 30kkm ... czy moge teraz zalać znow polsynetyk?

Nie rozumiem dlaczego jesteś zły :?: Przecież 30 tyś to trzy wymiany, a chyba za każdym razem mechanik pyta jaki ma być olej??

Po 30 tyś na mineralnym śmiało możesz zalać półsyntetykiem 10w40 i nic mu się nie stanie.

myśle że to jest dobry sklep: http://sklep.intercars.com.pl/
u nas na miejscu jest i jutro sie przejade. od znajomego mam jeszcze karte klienta więc zniżka będzie. wkurza że do 4ki osobno musze litr dokupywać. tak jakby nie mogli 5l baniek robić :evil:
jak będize to kupuje Valvoline :)

podobno ta, ale jeszcze nie bylem. W kazdym razie daja tam selenie racing, ktorej aktualnie uzywam. Na przedzalnianej nie mieli, ale wlasnie tam mnie odeslali.

Wołek napisał:
fr33 napisał:
pewnego dnia mechanik od wymiany oleju zalał mi mineralnym .. na mineralce jezdze juz 30kkm ... czy moge teraz zalać znow polsynetyk?

Nie rozumiem dlaczego jesteś zły :?: Przecież 30 tyś to trzy wymiany, a chyba za każdym razem mechanik pyta jaki ma być olej??

Po 30 tyś na mineralnym śmiało możesz zalać półsyntetykiem 10w40 i nic mu się nie stanie.

2 razy wymienialem .. teraz ma byc trzeci i chyba zaleje polsyntetyk. Moj silnik ma juz prawie 200tys i "gosc od oleju" mowil mi ze na taki przebieg lepiej lac juz mineralny..

marcins737 napisał:
adaso , po ile ta selenia racing i gdzie ?? i czy 10w60 ??

Marcins, ceny - zabij mnie - ale nie pamietam. Wiem, ze nie byla szkokujaca, a cen paliw, olejow czy drobniejszych czesci nie koduje w glowie, bo to nieistotne. Jesli zaczne przy zakupie oleju liczyc kazda zlotowke, to oznacza, ze mnie nie stac juz na samochod :).
W kazdym razie - maja racina, ale nie zawsze. Sklepij jest na Pabianickiej, jadac od ronda na gorniak to po prawej, na odcinku za Wolczanska (nieopodal sklepu daewoo czy czegos tam w podobie - nie wiem, kiedys tam kupowalem czesci do poldzonsa).
I chyba zostane na tym oleju.... Skoro do tej pory byl lany, to po co zmieniac na gorszy?

Panowie, ja kupiłem swoją malutką zalaną Mobilem 15 W 40...Bo to niby przebieg (140 000 ???) i na takiż wymieniałem. Jeżdzić dalej na tym mineralu czy może przejść na półsyntetyk?

eee, w te strone juz sie chyba nie przechodzi....
Kto wlal ten mineralny?!

Można przejść. Zalej jakis taki olej z Biedronki tani, przejedz jakies 100km, a potem wlej półsyntetyk.140tys to młody silnik i nic sie nie powinno stać.

Ostatnio szukam 145, 146 dla mojej dziewczyny. Dzwonilem w pare miejsc i tak trafiłem że gwie osoby zalały swoje silniki(Boxer oraz Twin Spark) olejem Lotos 15W40 :D
Strzał w dziesiątke :P :P

adasco, Poprzedni właściciel :(
Majkel, Najgorsze że nei wiem, czy ten przebieg jest rzeczywisty...
cyfrowy licznik-takie też cofają?
A konkretne, dalsza jazda na tym oleju czymś grozi?

Amortyzatory
Powrót