Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Witam, ja mam 3.0 V6 leje Castrola GTX 5 Magnatec 10W-40 i dodatkowo zaaplikowałem CERATEC (ceramizer) Liqui Moly (70zł).

kurde tyle sie naczytałem i nadal nie wiem co zalać do mojej Alfy , może ktoś kto ma 164 mi cos poradzi . :D

ja mam 164 3.0l i silniczek chodzi na mineralnym agipie z tym0,9l na 1000km to chyba spora przesada bo ja jak narazie to nie wiem co to znaczy dolewac olej a na tym agipei silnik chodzi bardzo ladnie :D

AR 33 1.7 16V - Mobil Super S 10W/40 od lat hohoho a może i dłużej

dzięki za info , a co myślicie o shell helix plus 10w40 , ponoć spełnia API SG ?

Jakiej firmy olej polecacie?

Ankieta do celow niemarketingowych, anonimowa, majaca na celu stwierdzic jakie oleje sa najbardziej cenione przez alfistow i dlaczego...

Nie chodzi o to jaki olej aktualnie uzywacie, tylko jaki jest najlepszy Waszym zdaniem:)

Szczegoly akcji wkrotce (lub pozniej)... Jak operacja odniesie porzadany skutek to przeprowadzimy ankiety na temat innych specyfikow, akcesorii...

ps jak jakiegos oleju nie ma w ankiecie to piszcie :)

Z RACJI TEGO ,ZE JEST ODDZIELNY TEMAT O OLEJACH A TO JEST TYLKO ANKIETA WSZELKIE OPISY BEDA USUWANE

Link do tematu w ktorym mozna sie wypowiedziec nt olejow to: http://www.forum.alfaholicy.org/viewtopic.php?t=168

Tez tak czytam i ilu uzytkownikow tyle opinii.. Pomozcie co w koncu bedize najlepsze?? Na dniach czeka mnie wymiana tego oleju i nie wiem robic. Przedtem nie wiem jaki mialem olej jak kupilem. Uwazacie ze dobrze jest uzyc tego srdoka do plukania komory silnika przy wymioanie oleju?? Czy ze to jest zbedne?? Muszew sie zdecydowac na jakis olej. Dzisiaj bylem w rozlewni oleju i nie mieli w ogole AGIP'a :< Polecacie tego ELF albo CASTROL albo inne?? Tak zeby bym w miare dostepny i dobry, zeby silnik go nie zuzywal za duzo. Teraz nie wiem na jakim jezdze, ale oleju mi wogole nie ubywa ;D

Ja nigdy nie miałem przekonania do Castrola. Jeszcze po tym jak zobaczylem zdjecie od kumpla......
KLIK

Osobiście polecam oleje które nie są u nas rozlewane.
Valvoline, PetroCanada, Motul, Selenia.......nie wiem jak tam z Agipem teraz bo doszły mnie słuchy że po zmianie opakowania coś tam sie pokopało, ale nie używam więc nie powiem na 100%.
Ja u siebie mam Valvoline i jest ok. Do płukania silnika można sobie nalać jakiś tani olej i przejechać 200km. i wylać.

No ale sa preparaty ktore koszutja 15zl i wlewa sie je przy wymienie oleju i to cos pluka silnik. Tylko teraz jak to zrobie to musze jakims olejem zalac i trzymac sie juz tego ;] I pytanie jakim? A ta selenia to lepsza ta polska czy ta 20k ?? Duza roznica jest miedzy tym??

Selenia ACT, jakbyś znalazł. Ona sie różni tylko tym od Seleni 20l i Seleni for AR, tym że ma więcej TBN czyli środków myjących. Ale jeśli chodzi o parametry to takie same. Z tym środkiem to nie wiem. Nie stosowałęm nigdy.

Konrado napisał:
Na dniach czeka mnie wymiana tego oleju i nie wiem robic.

Na dniach :?:
A wspominałeś, że w sobote zmieniasz wariata..
W kwesti szukania olejów AGIP
Po 2 sekundach przebywania na stronie google
http://katalog.pf.pl/Kraków/smary-AGIP-TEXACO-W6P0R10C-m09.html

Można też kupić na świstaku, allegro..

Nie kupuj nic co leją z beczki..

Z bardziej zwykłych olejów, to mój mechanik leje do AR Mobil S 10w40

Co do stosowania środków czyszczących za 15złoty.. :lol: :lol:
Jak już to zaryzykuj jakimś środkiem Motula.

żeby nie wiem jak dobry olej lać , jak nie jest przestrzegana prawidłowa wymiana oleju fiat ostatnio robił testy ze swoja nowa panda ,dwa samochody jeden tylko w mieście drugi tylko autostrady .silniki palowane na maxa.wynik ---- ten olej eksploatowany w mieście po 5000 stracił juz swoje własciwosci i nadawał sie do wymiany ten na autostradzie dopiero po 35000 .wniosek nasuwa sie sam.wymieniac jak najczesciej nie patrzec na instrukce i dane producenta ja mam zasade raz na wiosne wymiana i drugi raz jesienia

Ja od 7000km stosuje ELF COMPETITION STI 10W40.
Silnik dosc czesto wprowadzany jest na wysokie obroty - oleju nie ubywa.

Pozdrawiam

dobra. W silniku o przebiegu troche ponad 172.000 mam Selenia Racing 10w60.
I teraz - co moge dolac.
Wymieniony przy 168.000 wg zawieszki i ksiazki. Stan - nieco ponad polowe, wiec chce uzupelnic.
mam Motul 10w40 300V chrono. Fulsyn oczywiscie. Moge go uzyc na dolewke, czy lepiej nie...? Osobiscie uwazam, ze nie - ale moze sie myle?

marcins737 napisał:
tyle że dość drogi pucha dwa litry 110 zeta

O w morde jeża...
A ja myślałem, że jak leje Agipa po 30 zeta za litr to już dużo..

W takim razie ja nadal będę się upierał przy Agipie 8)

Rigobert tak, ale pojechalem do tej rozlewni i tam nie maja tego oleju, dlatego wymiane wariatora przelozylem. Sprobuje zalac nowym olejem i sprawdze co to dalo. Dlatego tez pytam co innego jak nie AGIP, ktorego nie moge dostac normalnie w sklepie

Zdecydowanie każdy olej firmy MOTUL gwarancja dobrej jakości za umiarkowaną cenę

Ja jakis czas temu jak kupywałem Petrocanadę 15W40 to za litr płaciłem 25 złotych. Jak na minerał to bardzo drogo. Ale olej bardzo dobrej jakości.

Amortyzatory
Powrót