Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
marcins737 napisał:
powiem tak - przy takim przebiegu i jakims tam paleniu oleju może rozważ rozwiązanie polecane często przez 3B czyli przejscie na półsyntetyk ??
niby tak, ale... skoro do tej pory chodzi na tym racingu, to chyba dobrze... nie wiem, ile bierze, bo wlasnie o tym chce sie przekonac. Jezdze na dobre od wczoraj. Tyle, ze pierwszym co sprawdzilem byl poziom oleju. I wiem o tym:
marcins737 napisał:
jedno jest pewne - warto sprawdzac poziom max co 2 tys km i dolwac tak żeby był ciagle max - wydłuzy to życie m.in. wariatora

stad kupie, doleje i dokulam do terminu wymiany. I wtedy sie zastanowie. Ale raczej zostane na syntetyku.
ale tani to ten olej nie jest.... mam co chcialem :) hehehe. Trudno, sie kupi. Jakby mialo byc tanio, to bylo sejciento kupic :)

adasco napisał:
stad kupie, doleje i dokulam do terminu wymiany. I wtedy sie zastanowie. Ale raczej zostane na syntetyku.
ale tani to ten olej nie jest.... mam co chcialem :) hehehe. Trudno, sie kupi. Jakby mialo byc tanio, to bylo sejciento kupic :)
nie wiem co aso zaleca, ale lepiej sluchac uzytkownikow i zmieniac co 10 tys km, max co 15...

zmieniac zamierzam co 10.000. na razie zrobil 4-5 tys na tym oleju. Wiec akurat na wiosne sie zmieni, czyli po jakis 3-4 tsy, zalezy jak dlugo zima potrwa :).
Jak nie zaobserwuje jakiegos megazuzycia, zostaje na tym racingu. W jakich puchach duzych jest sprzedawany? 4,5 czy 4 L? Bo do silnika wchodzi chyba 4,4, tak?

Konrado napisał:
. Dlatego tez pytam co innego jak nie AGIP, ktorego nie moge dostac normalnie w skl
Konrad, ja bym za wiele nie kombinowa tylko wlał Selenie i bedziesz miał spokój. Wg mnie nie ma sensu tez sie bawic w jakies dodatki do oleju, bo silnik Ci dobrze pracuje i nie ma co ulepszac tego co dobre :)

Witam.
Osobiście też zastanawiałem się nad olejem do mojego boxera ... przebieg niewielki bo ok 90kk i prawie 20lat . Zastanawiałem się nad Motulem LeMans..Castrolem RS ale ostatecznie wybór padł na Valvoline VR1 RACING 10W-60. Dodatkowo nabyłem specyfik do uszczelnienia tez Vavoline ale nie był potrzebny :-). A do "zużytych" przekładni skrzyń polecam Liqui Moly 75W-90 z dodatkiem specyfiku powodującego zmniejszenie "zgrzytów" (ze str. Dodatek do olejów przekładniowych z MoS2 jest przeznaczony dla mechanicznych skrzyń biegów, dyferencjałów i mechanizmów kierownicy. Dodatek podwyższa niezawodność eksploatacji i zmniejsza nieprzyjemne stuki w skrzyni. Zawartość MoS2 powoduje, że między zużytymi od tarcia powierzchniami powstaje bardzo trwały film, gwarantujący niski współczynnik tarcia między współpracującymi częściami)
Musze powiedzieć ze w leciwych skrzyniach to działa:-)

Moja 33 do 150kkm jezdzila na syntetyku.. pozniej do 170kkm na polsyntetyku i .. pewnego dnia mechanik od wymiany oleju :evil: zalał mi mineralnym .. :evil: :evil: na mineralce jezdze juz 30kkm ... czy moge teraz zalać znow polsynetyk?

co zrobilibyscie na moim miejscu? .. zalac polsyntetyk + jakis dodatek do oleju np. LIQUI MOLY z molibdenem??

prosze o pomoc i konkretne odpowiedzi

pozdrawiam:)

Jeszcze trochę to zaleją ją Kujawskim z pierwszego tłoczenia :mrgreen: . Zalej półsyntetykiem 15W50

75andrew155 napisał:
Jeszcze trochę to zaleją ją Kujawskim z pierwszego tłoczenia :mrgreen: . Zalej półsyntetykiem 15W50

słyszalem ze jak sie przechodzi z oleju mineralnego na polsyntetyk to mozna zrobic z silnika "grzechotke" .. i ze sie rozleci po czasie.

czyli - mam sie nie bać?:)

a co sadzicie o tym dodatku do boxerka? jest sens?
http://allegro.pl/item154238276_liqui_moly_dodatek_do_oleju_z_dwusiarczkiem_mos2.html

zalał bym polsynetykiem + to "coś" ..

dzieki za odpowiedzi:)

Dlatego napisałem 15W50 żeby nie była grzechotka ,żadnych cudownych specyfików

Ja bym szedł w kierunku bardziej tego produktu
http://allegro.pl/item167624817_bilstein_r_2000_et_kup_oryginal_od_importera.html
On ma strukture takich mikrokuleczek. Dzieki czemu alementy ruchowe w silniku poruszaja sie wlasnie po tych kuleczkach niewelując tarcie. Dla utrwalenia efektu mozna zalać Militec. Nie polecam srodków z teflonem. Jeśli wymieniałeś panewki w silniku to nie polecam odrazu zalewać ich jakimkolwiek środkiem. Poczekać...niech panewki sie "dotrą" i dopiero później.

a przy przebiegu 170 tys jaki olej powinienem wlac zbliza mi sie wymiana i tak sie zastanawiam :?: Zalalem przy 160 tys 15w 40 elfa
prawie go nie bierze (na 1000 4setki)
Moge teraz zalac 10w40 :?:
a ten srodek do skrzyni i do mostu to wleje na 100%, bo do silnika to troche strach

15W40 napisałeś że prawie go nie bierze gdy nalejesz 10W40 to napewno będzie brał więcej . Ja zalałbym 15W50 półsyntetyk

Majkel napisał:
Ja bym szedł w kierunku bardziej tego produktu
http://allegro.pl/item167624817_bilstein_r_2000_et_kup_oryginal_od_importera.html
On ma strukture takich mikrokuleczek. Dzieki czemu alementy ruchowe w silniku poruszaja sie wlasnie po tych kuleczkach niewelując tarcie. Dla utrwalenia efektu mozna zalać Militec. Nie polecam srodków z teflonem. Jeśli wymieniałeś panewki w silniku to nie polecam odrazu zalewać ich jakimkolwiek środkiem. Poczekać...niech panewki sie "dotrą" i dopiero później.

używałeś tego dodatku?

co sadzicie o Shell Helix 15W50 ??

fr33 napisał:
co sadzicie o Shell Helix 15W50 ??
Ja w dawniej jeżdziłem na shell 15W50 to było żółte opakowanie ale po jakimś czasie żółte i czerwone zrobili 10W40 i nie potrafili wyjaśnić dlaczego tak jest. Myślę że oni rozlewaja ten sam olej do wszystkich opakowań ( Olej mocno niepewny)

Mam kolege ktory pracował w sklepie z olejami i dodatkami do oleji. Ze strony klientow było male zainteresowanie wtenczas takimi środkami więc cały karton Bilsteina wypróbował na swoim samochodzie. Nie wlał widomo całego kartony na raz...
JEdnak mówi że jego samochód(tutaj Fiat 126p) Chodził o wiele lepiej. Efekt utrwalił Militeciem.

Majkel napisał:
JEdnak mówi że jego samochód(tutaj Fiat 126p) Chodził o wiele lepiej. Efekt utrwalił Militeciem
Na takim sprzęcie wypróbował bym nawet olej roślinny :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót