Lukasz A.
Moderator
Ponowie nie ma sensu dobrze wiedzie, ze co kilka tygodniu trafia się taki przypadek. Zignorujcie odejdzie sam![]()
Właśnie Panowie. Proszę Was o konstruktywne wypowiedzi a nie skakanie sobie do gardeł.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ponowie nie ma sensu dobrze wiedzie, ze co kilka tygodniu trafia się taki przypadek. Zignorujcie odejdzie sam![]()
Jak czytam ten temat to uśmiech sam rysuje się na twarzy![]()
Jak dobrze działa PR, kolorowe pudełka olejów i ich slogany, do tego reklama w tv i sukces murowany...a do tego temat rzeka
A tak na prawdę marka oleju nie ma znaczenia, tylko jego parametry SAE/ACEA/API koniec kropka.
![]()
Do mojego 1.8 ts 144km z powodzeniem stosuje GM 10W40 (dla polskich warunków klimatycznych najlepszy - patrz tabelka z zakresem temperatur) przewyższa normy i kosztuje 65zł za 5l.
Najważniejsza jest i tak wymiana co 10tyś km.
No zgadza się, ale co w związku z tym? nie można stosować 10w40? a może u Ciebie też temperatury od 0 w dół przez cały rok.
Kupiłem alfę z przebiegiem 170tyś km, później przez cały okres lałem 10w40 GM co 10tyś km i utrzymywałem pełny stan, teraz autko ma 250tyś km i do silnika nie było zaglądane bo wszystko śmiga aż miło.
Mechanik specjalizujący się w Alfach i włoskich samochodach też mówi żeby lać tylko 10w40 do tego silnika, a marka oleju nie ma znaczenia, ważne żeby spełniał normy - następny co się nie zna, spece z internetu wiedzą lepiejDDD
Brak argumentów kończy się właśnie tym, łapaniem za słówka.
Każdego takiego internetowego "speca" zabrałbym do porządnego mechanika i niech próbują go przekonać do swoich racji, ale polemizować z instrukcją obsługi to już wyższy level idiotyzmu
Kończę polemikę z ludźmi którzy pozjadali wszystkie rozumy i negują instrukcje obsługi jak i mechaników którzy całe życie siedzą w tych silnikach alfowskich.
Jeszcze raz:
![]()
Nauczcie się w końcu korzystać z instrukcji obsługi i rozumieć tabelki, a nie piszcie przez 1260 stron że olej w czerwonym opakowaniu lepszy od tego w zółtym![]()
Jak widzę masz 1.8 MPI ,a to silnik Opla. Więc jeżeli podpierasz się tak mocno instrukcją obsługi to powinieneś wiedzieć ,że Opel zaleca do tego silnika olej 5w40.
Panowie,Alfa 159 2.0 JTDm przebieg 62 000.Jeżdziłem na Selenii WR 5W-30 C2 póżniej na Millers EElonglife 5W-30 C3 teraz zalany Millers XFonglife 5W-30 C2 jakiejś specjalnej różnicy nie zauważyłem.Czy jest sens jeszcze spróbować Ravenol VMP 5W-30 C3 i który byłby najlepszy dla tego silnika.
Na EE też zero efektu?Panowie,Alfa 159 2.0 JTDm przebieg 62 000.Jeżdziłem na Selenii WR 5W-30 C2 póżniej na Millers EElonglife 5W-30 C3 teraz zalany Millers XFonglife 5W-30 C2 jakiejś specjalnej różnicy nie zauważyłem.Czy jest sens jeszcze spróbować Ravenol VMP 5W-30 C3 i który byłby najlepszy dla tego silnika.
Jak widzę masz 1.8 MPI ,a to silnik Opla. Więc jeżeli podpierasz się tak mocno instrukcją obsługi to powinieneś wiedzieć ,że Opel zaleca do tego silnika olej 5w40.
selenia miała w ogóle olej 5W40 do benzyny?
Panowie,Alfa 159 2.0 JTDm przebieg 62 000.Jeżdziłem na Selenii WR 5W-30 C2 póżniej na Millers EElonglife 5W-30 C3 teraz zalany Millers XFonglife 5W-30 C2 jakiejś specjalnej różnicy nie zauważyłem.Czy jest sens jeszcze spróbować Ravenol VMP 5W-30 C3 i który byłby najlepszy dla tego silnika.
Nie miała w tamtym okresie.
Większość serwisów lała do TSów oleje zależnie od tego, z jakimi markami miały podpisane umowy partnerskie, i rzadko kiedy była to Selenia 10w40. Większość zalecała 5w50 lub 5w40, i wtedy TSy sprawowały sie zdecydowanie lepiej
Jest tylko jedno "ALE" . W czasach, kiedy TSy były w nowych autach, i widziały serwis, nie było tyle for internetowych, więc kto i gdzie miał o tym pisać ???
Teraz mamy całe stada mądralińskich którzy pokończyli gimnazja o odpowiednim profilu, i mają najwięcej do napisania w internecie![]()